Sziasztok!

A minap kaptam egy kérdést egy kedves olvasómtól e-mail-ben, ahol is azt kérdezte, én hogyan kezdtem el blogolni, tudatos döntés volt-e vagy spontán ötlet, mik voltak az első lépések, melyeket megtettem ahhoz, hogy blogot indítsak. Ez adta az ötletet, hogy ne csak üzenetben írjam ezt le neki, hanem saját posztot szentelhessek ennek a témának, ugyanis napjainkban napi szinten több 100 új blog kel életre, azonban sokan csak úgy bumm, belevágnak, és nem gondolkodnak előre. Ma arról fogok nektek mesélni picit, szerintem mik a legfontosabb lépések, melyeket meg kell tennie az embernek ahhoz, hogy elindíthassa a saját blogját.

Az első és legfontosabb szerintem az, hogy tudd, érezd, tényleg akarod csinálni. Tényleg van kedved, erőd akár napi szinten leülni a gép elé, és posztokat írni, képeket gyártani. Nagyon sok blog elvérzik pár hét, hónap után, mikor is rájönnek, mégsem olyan egyszerű ez az egész blogvezetés, mint azt kívülállóként gondolta. Mert igenis időt kell rá szánni, le kell ülni a klaviatúra elé, ki kell gondolni, miről akarsz írni, be kell pötyögni a posztot, megszerkeszteni, közzétenni, hirdetni azt, válaszolni a kommentekre, e-mail-ekre, stb. Időt, energiát, és bizony pénzt is kell ölni a blogba, főleg, ha nem személyes témájút szeretnél vezetni, hanem kategorizáltat.

Arról, hogy miért is éri meg blogolni, most nem ejtenék szót, szánok neki egy külön bejegyzést, úgyhogy lássuk is lépésenként a blog létrehozásának alapjait.

Döntsd el, milyen témában szeretnél publikálni!

Szerintem ez a legfontosabb teendő, erre épül a többi megválaszolandó kérdés is. Döntsd el, mi az, ami érdekel téged? Sminkekkel foglalkozol? Akkor esetleg a beauty vonal a neked való. Imádsz olvasni, és beszélni róluk? Mi lenne, ha könyves blogot írnál? Szenvedélyed a fotózás? Hozz létre ilyen témában blogot. Gondold át, mi az, ami téged érdekel, mi az, amiről hónapokig, évekig tudnál írni, ami tényleg leköti a figyelmedet. Ezek az úgynevezett tematikus blogok, melyeknek van egy fő témája, irányvonala, melyet érdemes tartani. Én például a személyes blog mellett tettem le a voksomat, ugyanis ez adja szerintem a legnagyobb teret a posztok témáját illetően, ugyanis bármi belefér, ami engem érdekel, foglalkoztat. Ha te is szeretsz belekapni ilyen-olyan témákba, akkor neked is ezt ajánlom.

Válassz nevet!

Talán az egyik legnehezebb része a blogolásnak, mikor nevet kell adnunk a blognak. A névnek tükröznie kell azt, amiről írsz, hiszen ha te épp könyves blogot szeretnél vezetni, a blog címében mégis a beauty szó szerepel, kevesebb esély van arra, hogy rád találjanak az olvasók. Ügyelj arra, hogy ne válassz túl sablonos nevet – például xyfashionblog.hu -, mert az ilyenekből általában több száz hasonló már létezik, ezáltal az olvasók se fogják megjegyezni, hogy az a tied. Próbálj meg kreatív, egyedi nevet kitalálni, például az alábbi tipp segítségével: fogj egy tollat és egy papírt, majd ülj le egy nyugodt helyre. Anélkül, hogy rágörcsölnél a névadásra, írd fel a papírra azokat a szavakat, melyek tetszenek neked, úgy érzed, teljesen téged tükröznek, amiknek tetszik a hangzása. Amennyiben több szóból álló nevet szeretnél, fejben kezd el összeilleszteni a felírt szavakat, hogy “lásd”, hogyan is mutatnak egymás mellett. Hidd el, előbb-utóbb tudni fogod, hogy az lesz a megfelelő.

Arra figyelj, hogy ne válassz túl hosszú nevet, mert az ember könnyebben megjegyzi a rövidebb, hangzatosabb szavakat – például bár sablonos ( és itt kérek elnézést mindenkitől, akinek ilyen nevű blogja van), de könnyebben megjegyezhető az xykonyhaja.blogspot.hu, mint az xyhiperszuperjolfelszereltnagyonillatoskonyhaja.blogspot.hu-.

Én is hasonló módszerrel találtam ki az Emlékbuborék nevet – tudtam, hogy olyat szeretnék, mely egyszerű, könnyen megjegyezhető, és kifejezi azt, amit elképzeltem magamnak. Mivel személyes blog, és főleg a gondolataimat, emlékeimet vésem ide, már meg is volt a név első fele, az emlék. A buborék már nehézkesebb eset volt: több szó is versenyben volt, mégis azért döntöttem emellett, mert tudtam, hogy erről a szóról mindenki – legalábbis sok ember – arra asszociál, hogy múlandó, könnyen kipukkan – és mivel azért írom ezt a blogot, hogy az ilyen emlékeket megőrizzem, kiválasztottam az Emlékbuborék nevet, mely jelzi, az emlékek kifakulnak idővel, én azonban mégis megőrzöm őket a blog posztjain keresztül.

+ tipp: mindenféleképpen ellenőrizd le, nem foglalt-e a név, amit kiválasztottál magadnak. Ne csak blogokban gondolkodj, hanem webáruházakban, különböző specifikus oldalakban, Facebook profilokban is – például van / volt rá példa, hogy egy blogger nevet változtatott, csak épp arra nem figyelt, hogy olyan névvel már létezett egy Facebook oldal. Ti erre mindenféleképpen figyeljetek, és csekkoljátok ezeket.

Válaszd ki, hol szeretnéd vezetni a blogot!

Manapság számos blogmotor között válogathatunk, én azonban a három legnagyobbat emelném ki közülük: a blogspotot / bloggert, a cafeblogot és a wordpresst. A cafebloggal nincs saját tapasztalatom, a másik kettővel viszont igen, így ezekről beszélnék picit részletesebben.

Blogspot / blogger: aki vezet, vezetett vagy tervez vezetni blogot, annak minden bizonnyal ismerős lehet ez a név. A bloggerek 90%-a ezen a felületen kezd el blogolni, hiszen ez a legegyszerűbb, legkönnyebben személyre szabható platform mind közül. Nem kell tudni programozni hozzá, nem kell tudni különböző CSS kódokat, hiszen egyszerűen, látványosan tudjuk magunkra szabni mind a tartalmat, mind a kinézetet. Pont az egyszerűsége miatt nem is enged akkora teret a kreativitásnak, bár aki kicsit is ért a különböző kódokhoz, az azért egyedire is tudja szabni a dolgokat. Amennyiben most kezded a blogolást, mindenféleképpen ezt javaslom, aztán ha úgy érzed, könnyen tudsz váltani másik blogmotorra.

WordPress: bonyolultabb, nehezebben kezelhető felület, azonban sokkal több mindent tudsz rajta változtatni. Én már évek óta wordpressen keresztül vezetem a blogom, szerintem sokkal átláthatóbb, mint a fentebb említett blogspot. Ehhez azért nem árt némi tudás sem – vagy egy okos, programozásban jártas élettárs, mint az én esetemben is 😀 -, viszont pont emiatt olyan dolgokat is meg tudsz változtatni, mint a másikon nem.

Mivel relatíve sokat tudnék beszélni erről a témakörről, így két részletre szedtem a bejegyzést, a második részt holnap hozom is nektek. 🙂