Sziasztok!

Nos, itt is vagyok, meghoztam a Hogyan kezdj bele a blogolásba? nevű téma második részét, melyben újabb tippeket adok a folytatáshoz. Ha nem láttátok volna az előző részt, kattintsatok ide, és olvassátok el az ott adott tippjeimet is. 

Vegyél domaint!

Először talán nem tűnik fontosnak, azonban ha a későbbiekben komolyabban szeretnél foglalkozni a bloggal, esetleg referenciaként is fel szeretnéd mutatni munkáltatóknak, igenis kelleni fog. És igazából itt jön képbe elsőként az, hogy bizony pénzbe is kerül egy blog vezetése. Bizonyos oldalak ingyen domaint, tárhelyet is kínálnak, de miután én csúnyán megjártam velük – biztos vagytok páran, akik emlékeztek még a pe.hu-s végződésre a blogom címében, ez is ingyenes volt, de sajnos a hátránya az volt, hogy folyamatosan letiltott több órára is, ami látogatottság kiesést jelentett-, ezt nem igazán ajánlom. Domaint körülbelül 2-3000 forintért lehet vásárolni egy évre, ami ha azt nézzük, nem nagy összeg. Viszont ha tényleg nagyon komolyan gondolod a blogolást, megéri szerintem ezzel együtt saját tárhelyet is vásárolni, hiszen így mindig tudni fogod, épp mennyi helyet foglaltál már el a feltöltött képekkel, kell-e esetleg bővíteni ezt, vagy sem. Én jelenleg az AB Plusz nevű cégtől vásárolt domaint és tárhelyet használom, és eddig teljesen meg vagyok velük elégedve. Az 5 gigás csomagot választottam náluk, mely alapból tartalmazott egy ingyenes .hu-s domain regisztrációt is, így a csomag nettó 8900 forintba ( bruttó 11 303 forintot fizettem ) került, ami szerintem még közepes árkategóriának sem mondható.

+ tipp: mindenféleképpen ügyelj arra, hogy a blogod neve és domainje ( url-je ) megegyezzen. Az emberek általában a blogok nevét jegyzik meg, így ha a domain neved teljesen más, máris sokkal nehezebben fognak visszatalálni hozzád. Apróság, mégis kulcsfontosságú ez a lépés ilyen esetben.

Válassz sablont!

Az emberek nagy része első ránézésre dönti el, érdekli-e őket az adott blog, vagy inkább a monitor jobb sarkában lévő X-re kattintanak-e, ezért fontos az, hogyan is néz ki a blogod. Millió meg egy ingyenes sablont lehet találni az interneten, és amennyiben nem szeretnél fizetni érte, ez lehet a legjobb választás. Nézz át több tucat oldalt, mentegesd le, ami tetszik, majd töltsd fel a blogodra, és nézd meg élesben, milyen hatást is nyújt. A hátránya az az ingyenes sablonoknak, hogy nagy valószínűséggel több blog is használja már azt, és így szinte lehetetlen kitűnni közülük. Hogy érd mégis el, hogy igazán kreatív legyen a végeredmény? Szabd személyre azt a színekkel.

+ tipp: nem is olyan régen készítettem már egy posztot, melyben egy olyan kis programot mutattam meg nektek, mely egy általatok tetszőlegesen kiválasztott kép alapján megadja azon színek hexa kódjait, melyek a képen szerepelnek. Böngéssz, válassz ki egy képet, mely tetszik neked, és úgy érzed, azokat a színeket szívesen viszontlátnád a blogodon, majd töltsd fel a Palette Generatorba, és már meg is kaptad a kódokat, melyeket használhatsz.

Ha ezzel meg vagy, igazából készen is áll a blogod arra, hogy megtöltsd tartalommal. Ám ezután se tétlenkedj, írj érdekes posztokat, szerezz követőket. A következő két pont, amit felsorolok, már csak kiegészítés, azonban szerintem elengedhetetlen ahhoz, hogy sikerre vidd a blogodat.

Regisztrálj különböző közösségi oldalakra!

Nagy valószínűséggel magánemberként is használsz különböző közösségi oldalakat, miért ne tennéd ezt meg a blogoddal is? Ezeken keresztül könnyebb tartani a kapcsolatot az olvasókkal, kicsit talán személyesebb hangulatú is, mint kommentben beszélgetni. Döntsd el, hova is szeretnél regisztrálni a blogoddal: Facebook, Twitter, Instagram, esetleg más? Mindenféleképpen vedd figyelembe azt, hogy csak oda regisztrálj, amit utána rendszeresen tudsz is frissíteni – és most itt egy picit magam ellen is beszélek, mert közel sem vagyok olyan aktív Facebookon és Twitteren, mint szeretném, de ígérem, megpróbálok változtatni ezen.

Hozz létre saját a-mail címet a blognak!

Apróságnak tűnhet, mégis profizmust sugall. Amennyiben szeretnél akár az olvasóiddal, akár később cégekkel is e-mailben kommunikálni, fontos, hogy rendelkezz blogod címmel is. Például az én blogomnak is van egy saját címe ( emlekbuborek@gmail.com ), melyen keresztül a blogos dolgokat intézem. Fontos, hogy ugyan az legyen a neve, mint a blogodé is, mert így egyből be tudják azonosítani az emberek azt, melyik oldalról is van szó, és nem kell bogarászni, hogy ugyan melyik blogot is vezetheti az xy820615@gmail. com nevű felhasználó. Mindamellett ez is azt sugallja, te igazán komolyan gondolod a blogolást, és a későbbiekben a különböző cégek is szívesebben fognak veled foglalkozni, ha látják, minden részletre ügyelsz, mint például a saját e-mail cím.

Nos, ennyi lett volna a mai bejegyzés, remélem, egy-két embernek már tudtam segíteni ezekkel a gondolatokkal. Szerintetek mik a legfontosabb lépések, melyeket meg kell tenni egy blog létrehozása előtt? 🙂