Sziasztok. 🙂

Bár egy nap csúszással, de meghoztam én is a következő VKP posztot, melynek a témájáról órákig tudnék beszélni, ez pedig nem más, mint a házimunka / takarítás, és ahogyan én csinálom.

A {Vigyázz! Kész! Posztolj!} egy olyan kezdeményezés, mely keretein belül számos blogger egyszerre ossza meg a véleményét az olvasóival egy előre kiválasztott témában. 

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Én és a házimunka

 Nem mondanám magam öreg motorosnak ebben a témában, de már több éve élek párommal, és valljuk be, egy idő után belerázódik az ember. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert attól függetlenül, hogy én jelenleg nem dolgozom, soha nem mondta azt párom, hogy egyedül csináljak mindent, képesek vagyunk felosztani egymás között a munkát, és besegít, ha kérem. Magát a takarítás folyamatát egyébként nem igazán szeretem, és szerintem ennek köze van ahhoz, hogy nem saját lakásban élünk, azonban a végeredményt nézve igenis szoktam annak örülni, hogy csinálom, és megéri.

Mosogatás

Ez az, amit az emberek 90%-a utálni szokott, én pedig inkább ilyen se veled-se nélküled kapcsolatban vagyok vele. Nem utálom, azonban nem is a kedvenc házimunkám ez. A legrosszabb az egészben az, mikor a végére begörcsöl a hátam a mosogató fölött való görnyedéstől, de egyébként ha nem arra koncentrál az ember, mit is csinál éppen, igazi relaxációs program lehet. 🙂

Ami nekem bevált: mindig folyóvíz alatt mosogatok – anno édesanyámtól tanulva álló vízben mosogattam, míg egy lavórban elöblögettem őket, azonban idegesített, hogy gyorsan piszkos lett a víz, valamint ki is hűlt, és tölthettem fel újra a mosogatót-, illetve csakis Jar mosogatószert használok. Próbáltam már mást is, legutóbb a Dm saját márkását, de az sem vált be. A Jar-ban soha nem csalódtam még, így maradok annál. 

Mosás

Ezt két fele osztanám: mikor bekerül a gépbe a szennyes és elindítjuk a mosást, és mikor a gépből frissen kiszedett ruhákat teregetjük. Utóbbit nagyon szeretem, az előbbit annyira nem. Ennek azonban tudom is az okát, miért így állok hozzá: egy ősrégi mosógépem van, ami nyikorog, csukott állapotban is köpködi a vizet, és ha centrifugálás közben nem fogja le valaki, képes elszaladni a helyéről. 😀 A következő nagyobb projectünk éppen ezt fogja érinteni, mosógépvásárlás előtt állunk. 🙂

Ami nekem bevált: mióta az eszemet tudom, végig próbáltam egy csomó mosószert – mosóporral kezdtem, aztán áttértem a folyékony mosószerekre, azonban pár hónapja már csak a Persil mosókapszuláit vagyok hajlandó használni. Sokkal egyszerűbb, hiszen csak bedobom a mosógép dobjába, és kész. Öblítővel próbálkoztam egy ideig, azonban a jelenlegi mosógépem azt az első öblítéssel ki is mosta magából, így értelme nem volt, ezért is szeretem a mosókapszulát, mert utána finom illatosak maradnak a ruhák.

 Porszívózás, felmosás

Ha egy olyan házimunkát kellene mondanom, amit nem szeretek csinálni, az ez lenne – na jó, ez kettő, csalok. 😀 Bár pici a lakás, mégis egy örökkévalóságnak tűnik nekem a porszívózás, valószínűleg azért, mert sokkal alaposabbnak kell lennem, mint egy átlag embernek, ugyanis nekem is és páromnak is hosszú hajunk van, ami néha eszeveszettül tud hullani, és nem egyszerű ezeket kiporszívózni a szőnyegből. 

Ami nekem bevált: évek óta minden helységet porszívózok, még a konyha és a fürdőszoba járólapjait is. Sokan emiatt furcsán néznek rám, azonban e két helyiségben is őrült mennyiségű hajszálat tudunk elhagyni, amit lehetetlenség összesöpörni seprűvel, így már nem is próbálkozom vele. Felmosáshoz egy ideig Domestost használtam, azonban egy ideje már áttértem az Ajax felmosószereire, most jelenleg egy tulipán illatút használok, és imádom, mikor felmosás után isteni illat terjed a lakásban.

Természetesen ezeken kívül meg vannak a magam praktikái portörlésre, mosdókagyló kisikálására, vagy épp a wc illatosítására, azonban ezek azok a dolgok, amiket 2-3 naponta folyamatosan megismétlek – kivéve ugyebár a mosogatást, mert az napi szintű-, azonban szeretnék erről majd bővebben is írni, ugyanis mostanában jött az ihlet, hogy kicsit környezetbarátabb termékeket szeretnék használni, és már érzem, nem lesz ez egyszerű menet.

 Érdekel titeket, ki mit gondol a házimunkáról? Kattintsatok, lessétek meg a többiek bejegyzéseit is. 🙂