Sziasztok!

Nem is olyan régen kikerült a blogra egy bejegyzés, melyben arra adtam nektek ötleteket, mihez kezdjetek egy üres füzettel, mit vezessetek benne, hogyan töltsétek meg tartalommal. Akkor azonban nem említettem, hogy ezen kívül van még egy mániám, mégpedig az, hogy szinte már kényszeresen szeretek mindent listába leírni, pontokba szedni, majd ha valami teljesült róla, kipipálni azt.

Ennek számomra motiváló hatása van, hiszen elsősorban átláthatom azt, miket szeretnék elérni, megvenni, megvalósítani, másodszor pedig szuper érzés nézni azt, hogy egyre több pipa kerül a gondolatok mögé. A mai bejegyzésben elhoztam nektek 10+1 olyan ötletet, amiről listát lehet vezetni.

1. Kívánságlista

Szerintem az egyik legalapvetőbb olyan lista, ami mindenkinek van, hiszen mindannyian vágyunk valamire. Én pont a napokban frissítettem ezt a listámat, lekerültek róla azok a dolgok, melyeket sikerült megszereznem – például az új fényképezőgépem-, és felkerültek rá olyanok, amikre nemrég találtam rá, és szívesen birtokolnám őket. Ennek kifejezetten jó hatása is lehet, hiszen ha valami nagyobb értékű dologra vágyunk, és látjuk ezt magunk előtt leírva, hamarabb nekiállunk spórolni az adott tárgyra, hogy minél előbb megvehessük.

2. Elolvasásra váró könyvek

Nyár elején iratkoztam be a könyvtárba, azóta pedig az elolvasásra váró könyvek száma folyamatosan nő. Imádom ezt a listámat, hiszen ha megyek könyvtárba viszem magammal, és egyből látom, hol kutakodjak éppen olvasnivaló után.

3. Bejegyzésötletek

Ez igazából kifejezetten a bloggereknek hasznos lista. Az utóbbi időben folyamatosan jön az ihlet – szerencsére -, hogy miről is írjak bejegyzést, azonban időm és energiám sincs naponta posztolni. Így mikor eszembe jut valami szuper dolog, feljegyzem a kis listámra, általában egy-két kiegészítő gondolattal, és legközelebb csak ki kell választanom róla, mihez van kedvem, majd megírni róla a bejegyzést.

4. Kirándulós bakancslista

Oké, tudom, sokan nem szeretitek a bakancslista szót, tekintsünk el tőle. 🙂 Mint azt észrevehettétek, imádok kirándulni, és szerencsémre párom is ezen a véleményen van. Nagyon sok olyan hely van Magyarországon belül és kívül is, amit egyszer szeretnék meglátogatni, ezekről is külön listát vezetek. Egy-egy kirándulástervezésnél jól jöhet, ha látod, milyen helyekre vágysz, és az aktuális helyzethez igazítva lehet kiválasztani róla a célpontot.

5. Fotóötletek

Nagyon sok mániám van, mint azt észrevehettétek, az egyik közülük a fotózás. A négy évszakra lebontva külön listát készítettem azokról a dolgokról, melyekről érdemes lehet fotót készíteni az adott évszakban – ez segít picit abban, hogy megpróbáljak még kreatívabb fotókat készíteni egy-egy, szinte már elcsépeltnek is mondható témáról. 

6. Takarítós lista

Szinte biztos vagyok abban, hogy mindenkinek meg van a maga kedvenc tisztítószere, melyet a lakás egy adott helységében szeret használni, hát miért ne vezethetnénk erről is listát? Aki pedig kellően belejön a listázásba, az külön pontokba szedheti azt, hogy helységenként miket és hogyan szokott takarítani – ez például hasznos lehet tavaszi és őszi nagytakarításnál. 

A filofaxom, melyben többek között a saját listáimat is tartom.

7. Pakolós lista

Amennyiben sokat szoktatok utazni, kirándulni, de még nem vagytok profik a pakolásban, egy erre kifejlesztett lista biztonságot adhat. Velem is előfordult már, hogy valamit itthon felejtettem, éppen ezért a bepakolás előtt pár nappal én szeretek listát írni arról, mi az, amit vinnem kell magammal, majd mikor eljön a pakolás napja, ahogy rakom be a dolgokat a bőröndbe/utazótáskába, úgy pipálom ki a tételeket, így biztosan nem marad ki semmi.

8. Ünnepi készülődésre

Legyen szó akár karácsonyról, húsvétról, szülinapról, ha az ember vendégeket vár, nagy segítsége lehet ez a pont. Fel lehet jegyezni azt, mit kell vásárolni az ebédhez/vacsorához, esetleg van-e olyan vendég, akinek külön igénye van, stb.

9. Ajándékötletek

Ha már ünnepekről esett szó, nem maradhatnak ki az ajándékok sem. Érdemes egész évben odafigyelni a megajándékozottra, hátha elszólja magát, mire is vágyik, majd feljegyezni azt. E lista alapján nem lesz gond azzal, mivel is lepd meg az illetőt.

10. Bevételek-kiadások

Amennyiben szeretnéd figyelemmel követni a pénzügyi dolgaidat, készíts egy ilyen listát, havi lebontásban. Így hónapról hónapra láthatod, követheted azt, mire adtál ki pénzt, esetleg mik azok a dolgok, melyeket fölöslegesen vettél meg, így pénzt is megtakaríthatsz vele.

+1 Bevásárlólista

A végére hagytam a bevásárlólistát, ugyanis szerintem ez az egyik legegyértelműbb dolog, amit az emberek 90 százaléka szokott is használni. Hasznos, hiszen látod, mit is kell megvenned, így nem lesz az, hogy kimarad valamilyen tétel, vagy éppen valami más csúszik még be pluszba.

Ezeken kívül van még pár ötletem listákkal kapcsolatban, de azt hiszem, így is elég hosszúra sikeredett a bejegyzés, így mára ennyit mutatok meg nektek. Ti vezettek listákat? Ha igen, miről?