Sziasztok!

Ha azt mondom, hogy filofax, valószínűleg a legtöbb embernek az ugrik be elsőnek, hogy határidőnaplóként lehet használni. Na de mi van akkor, ha az ember beleszeret egy másik, kötött formátumú határidőnaplóba, de a filofaxát sem szeretné kihasználatlanul hagyni? Talál neki új funkciót.

Ha emlékeztek, tavaly írtam egy bejegyzést az idei Dm Life Bookról, és már akkor tudtam, hogy ezt fogom használni a 2017-es évben. Nemrég nekiálltam azonban gondolkozni, hogy nem szeretném kihasználatlanul hagyni a filofaxot sem, illetve sok olyan dolgot van, amit jó lenne valahol vezetni, szóval jött az ötlet, majd a megvalósítás, és a gyűrűs naptáram most már új funkciójában tündököl.

Első lépésként összeszedtem azokat a fő kategóriákat, melyekre szükségem lesz: háztartás, személyes, blog, vegyes és fontos tudnivalók. Ezeken belül többféle kategória is megtalálható a mappában, amelyeket mindjárt ki is fejtek lejjebb. azonban szerettem volna, ha minden lap, ami belekerül, ugyanolyan stílusú, kialakítású legyen, szóval úgy döntöttem, én magam fogom ezeket legyártani.

Mivel maga a filofax is a kedvenc színemben, levendula lila színben tündököl, a benne levő papíroknak is ezt a dizájnt választottam – egyébként mindent wordben szerkesztettem, nem sok tudás kellett hozzá. 🙂

Az első kategóriám a háztartás lett, ugyanis ez az, amit a legsűrűbben fogok használni. Került bele bevétel-kiadás tervező, egy lista, melyen az új ház mérőóra-állásait tudom majd vezetni, egy háztartási bevásárlólista-szerűség, ugyanis sok dolgot kell majd vennünk, illetve egy másik, melyen a hitelhez kapcsolódó törlesztőrészletek összegét fogom vezetni hónapról hónapra.

A második kategóriának a személyes címet adtam, és ide került minden olyan, ami hozzám és páromhoz köthető: személyes adatok – például személyigazolvány-szám -, banki adatok, illetve a különböző weboldalakhoz tartozó felhasználónevek és jelszavak.

Alapesetben, tehát ha minden nap magaddal viszed a filofaxot, nem javaslom, hogy ilyeneket beleírj, azonban ez nekem itthoni használatra van, szóval bátran bele mertem írni nem csak a weboldalakhoz tartozó jelszavakat, de a banki belépéshez szükséges adatokat is. Megkönnyíti az életem, mert csak felcsapom a megfelelő oldalnál, és már tudom is, hova hogy lépjek be.

A blogos részben külön vezetem a háztartás témakörhöz kapcsolódó és az “egyéb” bejegyzésötleteimet, valamint listaszerűen felvezetem bele minden megírt és közzétett poszt címét és dátumát is, statisztikai okokból.

A vegyes kategória tényleg elég vegyesre sikerült: van itt lista, melyen az Aliexpresses rendeléseimet követem nyomon, egy lapon vezetem azon könyvek listáját, melyeket már elolvastam, van benne kívánságlista, lomtalanítós és tavaszi nagytakarításos oldalak, 2017-es tervek, utazós bakancslista és menzesznaptár is.

A fontos tudnivalók rész csupa hasznos dolgot tartalmaz, így sok mindenre már nem a neten kell rákeresnem, csak ki kell nyitnom a megfelelő résznél a mappámat. Ilyen például az orvosaim rendelési ideje, a gyógyszertárak és különböző boltok nyitvatartási ideje, vagy épp a fontos telefonszámok listája, hogy akkor se legyek gondban, ha meghal a telefonom.

Ezen felül számos jegyzetlapot tettem bele – van közte vonalas, kockás és sima lap is -, hogy legyen mire feljegyeznem azokat a dolgokat, amik hirtelen eszembe jutnak, és itt kapott helyet lefűzve Via 2017-es inspirációs naplója is – melynek kicsit elcsúszott a nyomtatása, de engem nem zavar, más meg úgysem nézhet bele 🙂 .

Éppen amiatt, hogy más lett az egész filofax funkciója, nem is díszítettem sehogy sem a lapokat, sem magát a mappát – két post-it tömb kapott benne helyet, mert erre mindig szükség van, illetve a képen is látható lila-ezüst könyvjelző-szerűség, melyet inkább az új papírlapok lyukasztásánál használok segítségképpen. Az elválasztólapokkal sem szenvedtem sokat, tavaly valamikor nyáron sikerült vennem a Tescoban egy papírszettet, mely keményebb kartonlapokat tartalmazott különböző színekben – egyetlen különlegességük, hogy tükörfólia van rajtuk -, ezeket lyukasztottam ki és használom a fentebb említett funkció betöltésére. 

Mint látjátok, ez a gyűrűs naptár inkább praktikus, mintsem dekoratív, de engem ez tényleg nem zavar, a funkcióját tökéletesen ellátja, mindent egy helyen tudok vezetni, és ez a lényeg.

Ti milyen határidőnaplót használtok idén? Mutassátok meg nekem, ha van kedvetek. 🙂