Sziasztok!

Igen, eljött ez az idő is. A cuccaink 90%-a már az új házban vár minket, még két ( vagy három ) éjszaka, és végleg elhagyjuk az albérletet. Éppen emiatt több napig bújtam az internetet, különböző tippeket, tanácsokat olvasva, hogy mit hogy lenne érdemes kivitelezni a költözés során ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen. Bár én már két költözésen túl vagyok, mind a két alkalommal minimális dolgot kellett átpakolnom egyik helyről a másikra, azonban most más a helyzet, ugyanis egy teljes háztartást kell átköltöztetnünk. Nézzük azokat a tippeket, amiket én is bevetettem a stresszmentes költözés érdekében.

Kép forrása

Készülj fel!

Az első és talán legfontosabb lépés a felkészülés. Szerezz be kartondobozokat – én a közepes méretűeket ajánlom, mert a nagyot túl lehet pakolni, és nehéz lesz szállítani, valamint a súly miatt ki is szakadhat, kicsiből pedig nagyon sok kellene-. Lehet már vásárolni konkrétan költözéshez kartondobozokat, de az én tippem az, hogy kérdezz körbe pár boltot, a legtöbb helyen biztosan akad olyan doboz, ami már nem kell nekik, és szívesen odaadják – ha pedig már nincs szükségünk rájuk, mehetnek a szelektív hulladékgyűjtőbe.

Szükségünk lesz még ollóra – legalább kettő fog kelleni nekünk, ha már ketten vagyunk -, néhány tekercs ragasztószalagra, nagyobb méretű szemeteszsákokra, filctollra, színes papírra vagy post-it-re, illetve egy nyomtatható listára, melyet a kép alatti linkre kattintva le is tölthettek. 🙂

Nyomtatható extra letöltése

Lomtalaníts!

Tudom, lassan unalmas lesz ez a lomtalanításos téma a blogon, de szerintem ez nagyon fontos ahhoz, hogy olyan házban/lakásban élhess, amilyet megálmodtál magadnak. Ha van időd, érdemes lehet még a dobozolás előtt lomtalanítani, azonban ha nincs, össze is lehet vonni a kettőt. A lényeg, hogy a dobozokba már csak azok a dolgok kerüljenek, melyeket tényleg meg akarsz tartani, hogy fölösleges szemetet ne kelljen átcipelni egyik helyről a másikra.

Színkódolj, számkódolj!

Oh, szinte nem is én lennék, ha nem vonnám bele a költözésbe is a színkódolást, listavezetést. 🙂 Az alapötletem nagyon egyszerű, mégis sokban megkönnyíti majd a dolgunkat: minden doboz kap egy színt, és egy számot is. A szín fogja a helyiséget jelölni – például a piros lesz a konyha, a zöld a fürdőszoba, kék a hálószoba, stb. -, a számok pedig az alapján fognak rájuk kerülni, hogy milyen dolgok vannak bennük. Ugyanis az egész dobozolást azzal kezdjük, hogy a jelenleg nem használt dolgokat pakoljuk el először, aztán azokat, amiket használunk, de tudjuk nélkülözni pár napig, és a végére maradnak a fontos, napi használatú dolgok. A számokat is ez alapján kapják meg, azok a dobozok, melyeket ráérünk kipakolni az egyes számot kapják, amiket pár napon belül kell kicsomagolnunk, a kettest, míg a legfontosabb dobozok a hármast. Így ha már bekerültek a megfelelő helyiségbe, ránézésre meg tudjuk állapítani, mely dobozokat kezdjük először kipakolni – a hármas jelzésűeket -.

Aki úgy költözik be az új házba, hogy azonnal ott is fog lakni, annak talán nem lesz fontos a következő lépés, mi azonban egy ideig hol az új házban, hol párom szüleinél fogjuk tartani a dolgokat, így nekem szükségem van erre: vezess listát arról, melyik dobozban mi található. Ahogy az a kinyomtatott listámon is látszik, nagy vonalakban próbáltam feljegyezni azt, melyik dobozba mit is pakoltam, hogy a listára pillantva azonnal tudjam, hogy ha például szükségem van egy késre, azt melyikben is keressem.

A ruhákat szerintem legegyszerűbb szemeteszsákokba tenni, és itt is lehet a fentebb említett színkódolást alkalmazni – ha tavasszal/nyáron költözöl, valószínűleg nem lesz szükséged a téli kabátodra, így annak kipakolását nyugodtan hagyhatod a procedúra végére.

Készíts túlélőcsomagot!

Az egész napos pakolás, takarítás után nem hiszem, hogy bárkinek ahhoz lenne kedve, hogy elkezdje kipakolni a dobozokat, de ha készítesz egy túlélőcsomagot, erre nem is lesz szükség. Hogy mit is tartalmazzon?

  • tisztítószerek
  • tisztálkodószerek: fogkefe, fogkrém, tusfürdő, wc papír, és minden olyan, amit nap mint nap használsz
  • pizsama, törölköző, ágynemű, váltás ruha, fehérnemű
  • alap konyhai felszereléseket – vagy váltsd ki az egészet egy pizzarendeléssel, mert megérdemled –
  • olyan dolgokat, melyekre szükséged lehet: mobiltöltő, laptop, laptoptöltő, stb.

Takaríts a régi és új helyen is!

Oké, ezt talán nem is kellene így kihangsúlyoznom, mégis megteszem. Mindenféleképpen az új lakhelyeden kezd egy alapos takarítással, hogy a beköltözés után már csak a napi rutinfeladatokat kelljen elvégezni. Amint az összes doboz és zsák kikerült a régi helyről, annak is neki lehet esni: ne hagyj magad után koszos, piszkos lakást. Töröld le a pókhálókat, portalaníts, alaposan mosd fel a padlót, porszívózz.

Azt hiszem, ha ezeket betartjuk – és mellette odafigyelünk arra, hogy ne veszekedjünk senkivel -, gyorsan, rendezetten költözhetünk el egyik helyről a másikra.

Nektek van még olyan tippetek a költözéssel kapcsolatban, melyről nem esett szó ebben a bejegyzésben? Osszátok meg velem kommentben. 🙂