Sziasztok!

Ma végre ismét egy háztartással kapcsolatos bejegyzéssel készültem nektek. Nagyon sok, ilyen témakörbe tartozó bejegyzésötletem van, időm viszont kevesebb ezeket megvalósítani. Viszont ma arra gondoltam, hogy nézzük meg közelebbről a két kedvenc, takarításhoz is használatos “eszközömet”, az ecetet és a szódabikarbónát.

Azt hiszem, ezeket nem igazán kell bemutatnom senkinek. Olcsóak, és hihetetlenül sokoldalúan felhasználhatók a háztartásban. Először menjünk végig azon, hogy takarításkor hol vehetjük hasznát akár az ecetnek, akár a szódabikarbónának, majd elárulok nektek néhány más felhasználási módot is.

Takarítás

Súrolószer: a világ legegyszerűbb súrolószerét készíthetitek el szódabikarbóna és víz segítségével. Bár nem lesz olyan friss, tiszta illat tőle a lakásban, de hatásában veri a Cifet és társait, és egy szivacs segítségével bármit megtakaríthattok vele. Tiszta és csillogó lesz a wc-d, mosogatód, mosdód vagy épp a kádat, ha ezzel a módszerrel tisztítod meg.

Szőnyegtisztítás: szórd be jó alaposan szódabikarbónával az egész szőnyeget, hagyd hatni legalább 15-20 percen keresztül, majd alaposan porszívózd ki.

Vízkő ellen: legjobb barátod a vízkő elleni harcban az ecet. Hihetetlenül jól oldja fel az oda nem való dolgokat, használhatod a wc-ben, csaptelepek, zuhanyfejek tisztításánál, vagy épp a kávéfőző vízkőtlenítésénél is – töltsd fel a kávéfőzőt ecettel, majd főzd át rajta legalább kétszer. Utána ne felejtsd el sima vízzel is átfőzni, ha csak nem akarsz reggel ecet ízű kávét inni.

Szagtalanítás: ha szeretnéd megszüntetni a kellemetlen szagokat a hűtőben, tégy egy kis tálba szódabikarbónát, és helyezd el valamelyik polcon. A szódabikarbóna felszívja, semlegesíti a szagokat, épp emiatt például a szemetesvödör aljába is bátran szórj egy keveset, és nem lesz kellemetlen szaga a kukának sem.

Ablakmosás: ablaktisztításnál bátran nyúlj az ecet után. Hidd el, az ablakod tiszta, csillogó lesz, ha ezzel mosod át őket.

Kép forrása

Odaégett étel: nem kell azonnal kidobnod a serpenyőt vagy lábast, még ha menthetetlennek is tűnik. Engedd tele forró vízzel és tegyél bele két-három evőkanál szódabikarbónát, majd áztasd egy kicsit. Hidd el, utána egyszerűen eltávolíthatod belőle az odaégett kaját.

Lefolyótisztítás: akár dugulással küzdesz, akár csak megelőzni szeretnéd azt, próbáld ki az alábbi trükköt: szórj a lefolyóba szódabikarbónát, majd löttyints rá ecetet. A két dolog reakcióba fog lépni egymással, és ahogy pezsegni kezd, úgy bontja le a nem odavaló dolgokat. Ha abbamaradt a pezsgés, forró vizet engedj a lefolyóba, és ha kell, ismételd meg újra a lépéseket.

Penész ellen: ha megjelenik nálunk a penész, nem kell azonnal a boltba rohannunk vegyszerért. Ecet és víz keverékével – vagy ha nagyon makacs penészről van szó, csak ecettel – fújd le az érintett területet: az ecet szuper penészölő szer.

Zsírtalanítás: a sütőnkre, tűzhelyünkre néha igenis ráfér egy alapos takarítás. Ahhoz, hogy a zsírfoltokat eltüntesd, szórd be a felületet szódabikarbónával, majd egy enyhén nedves ronggyal, kendővel dörzsöld át alaposan.

Vágódeszka tisztítása: nagyon sokan elhanyagolják a vágódeszkákat, pedig ezekre is célszerű figyelni. Szórjuk be szódabikarbónával, majd dörzsöljük meg a felületet vele, így eltávolítjuk az ételmaradékokat, baktériumokat, és felfrissítjük vele a fát.

Ruhák fehérítése: ahhoz, hogy a fehér ruháid még fehérebbek legyenek, mosáskor tégy a mosógép dobjába két evőkanál szódabikarbónát.

Plusz tippek

Fésűk sterilizálása: áztasd be a fésűket, hajkeféket szódabikarbónás vízbe, így az ott összegyűlt bacikat elpusztíthatod.

Rovarcsípés esetére: ha megcsíp egy szúnyog, méh, vagy bármi, ami bőrirritációt és viszketést okoz, szódabikarbónát keverj össze kevés vízzel úgy, hogy egy kenhető pasztát kapj, majd vidd fel a csípés helyére azt.

Gombaölés: ha bármilyen növényedet gombás megbetegedés támadná meg, oldj fel 4 evőkanál szódabikarbónát 4 liter vízben, és ezzel az eleggyel fújd le a növényt. – a gombák elpusztulnak tőle.

Gyomirtás: ha te is küzdesz a járólapok között előbújó gyomoktól, szórd be azt a területet szódabikarbónával, és jó ideig nem lesz gondod velük.

Darázscsípés után: a darázscsípés hihetetlenül fáj, ráadásul a darázsméreg sem épp a legjobb barátunk. Ennek semlegesítésére kezeld a megcsípett felületet ecettel.

Ti milyen felhasználási módját ismeritek még ennek a két csodaszernek? 🙂