Sziasztok!

Aki követi a blogot – vagy követ Instagramon – annak nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, imádom az Aliexpresst. Mint ahogy folyamatosan értesülhettek arról, miket is vásárolok onnan, arra gondoltam, mesélek kicsit nektek arról, hogy milyen a viszonyom az Aliexpressel, és néhány trükköt, infót is elárulok a rendelésekkel kapcsolatban nektek.

Az Aliexpress és én

Már nem igazán emlékszem, mikor is hallottam először erről az oldalról, vagy hogy egyáltalán hogyan is értesültem róla, mindenesetre tavaly március közepén adtam le az első rendelésemet rajta keresztül. Előtte nézelődtem, kérdezősködtem különböző csoportokban, és bár volt bennem egy kis félsz – főleg hogy első rendelésnek egy több, mint 4ezer forintos terméket választottam -, de a többiek meggyőztek, hogy nem lehet baj. És nem is lett. 🙂

Azóta 63 rendelést adtam le , és jelenleg is úton van hozzám 8 csomag. Hihetetlenül szerencsésnek mondhatom magam, hiszen ez alatt a több, mint egy év alatt * gyorsan le is kopogom* soha nem kellett még vitát nyitnom, nem veszett el csomagom, és mindig az lapult a csomagban, amit rendeltem. Nem élek álomvilágban, tudom, hogy ha másért nem, hát Murphy törvényei miatt én is bele fogok futni kétes helyzetekbe, de eddig megúsztam ezeket.

Ruhákról, cipőkről nem tudok nyilatkozni, mert én ezekre annyira háklis vagyok, hogy felpróbálás nélkül egyet sem vennék, én főleg ékszereket, papír-írószereket, háztartásba való dolgokat szoktam rendelni, nagyon olcsón.

Az, hogy ki honnan szeret ilyeneket rendelni ( Ebay – Aliexpress ) egyénfüggő, én azért maradtam az utóbbinál, mert itt nem kell a Paypallal szenvedni, hanem a saját bankkártyámról fizethetek – és nem kell aggódni, csakis a megfelelő összeget vonják le, többet nem, tehát nem tudnak visszaélni a bankkártya-adatokkal. Lentebb látható néhány rendelt termékem, de egyébként ezekről mindig készül bejegyzés, és a blogon olvashatóak is.

Hogyan keress?

Alapjáraton kétféle módon tudsz terméket keresni, ha adott kulcsszavakat használsz, vagy ha kategóriákon belül böngészel – illetve most már az applikáción belül van lehetőség kép alapján keresni is.

A keresést tudjuk tovább szűkíteni is, amit minden esetben ajánlok bepipálni az az ingyenes szállítási lehetőség – ez azt jelenti, hogy tényleg nem kell egy forintot sem fizetned a szállításért, csakis a termék árát vonják le a számládról -, illetve különböző elvek alapján tudjuk a termékeket rendezni, én mindig rendelés alapján listázom őket, így azok lesznek elől, amikből a legtöbbet rendelték. Természetesen van lehetőség ár alapján növekvő sorrendbe is állítani őket, de én azt vettem észre, hogy ugyanazon termékek a különböző eladóknál nagyjából egy árban mozognak – persze vannak kivételek -, és én inkább fizetek picivel többet és rendelek olyantól, akinek több száz, több ezer megrendelése volt már, minthogy belefussak olyanba, aki olcsón árul, csak épp galiba van vele.

Ami nagyon fontos: mindig nézd meg az eladó értékeléseit! Minden termék adatlapján megtalálható egy értékelés rész, itt láthatjuk, hogy ki milyen terméket kapott – a legtöbben már töltenek fel saját képeket is értékelés írásakor -, de magának az eladónak, az ő boltjának is vannak saját értékelései. Eleinte csakis 96% fölötti eladóktól rendeltem, manapság már bevállalok 92-93%-os boltokat is, de ez alá nem szívesen megyek.

Vám+ÁFA

Ez az a dolog, amit sokan nem tudnak, vagy épp nem jól tudnak, ezért gondoltam, írok nektek erről is. Amit mindenféleképpen meg kell jegyezni, hogy EU-n belül a csomagok vámszempontból belföldi csomagnak számítanak, így ezeket nem vámkezelik, de az EU-n kívülről érkezőket igen. Sávosan van elosztva az, mikor vámmentes a csomag, vagy épp mikor kell ÁFÁ-t fizetni rá, ezek pedig eszerint alakulnak:

Magánszemélytől magánszemélynek érkező csomag esetén:

  • 0-45 euró között a csomag vámmentes
  • 45,1-150 euró között a csomag vámmentes, de 27% ÁFA terheli
  • 150,1-700 euró között 2,5% vámot és 27% ÁFÁ-t kell fizetni
  • 700 euró fölött kereskedelmi vámtarifa és 27% ÁFA jön rá pluszban

Cégtől magánszemélynek érkező csomag esetén ( rendelés ):

  • 0-22 euró között a csomag vámmentes
  • 22,1-150 euró között a csomag vámmentes, de 27% ÁFA terheli
  • 150,1-1000 euró között a csomagra kereskedelmi vámtarifát + 27% ÁFÁ-t kell fizetni

Érdemes ezekre az összeghatárokra figyelni, mert mint látjátok, a 27% ÁFA azért nem kevés összeg már egy 22 eurós tételnél sem.

Merre jár a csomagom?

Mivel a termékek Kínából érkeznek, így nem kell arra számítani, hogy 3 napon belül már nálad lesz a megrendelt áru. Átlag 60-90 napot szoktam az eladók megszabni szállítási határidőnek, és ha kell, plusz időt raknak még erre rá. Nekem átlag egy hónap alatt szoktak ideérni a csomagok, volt olyan, ami két hét alatt megérkezett, de volt olyan is,ami több, mint másfél hónapig utazott.

Mindegyik csomag kap egy tracking number-t, azaz nyomkövetési számot, de nem mindegyiket tudjuk követni. Én bevallom őszintén, nem is szoktam ezzel foglalkozni, hiszen ezek a nyomkövetési rendszerek sem működnek 100%-ig jól, inkább azt szoktam figyelni, hogy le ne járjon az idő – ugyanis ha ez lejárt, és te nem kaptad meg a terméket, buktad a pénzt is, viszont amennyiben a lejárat előtt 2-3 nappal disputot, azaz vitát nyitsz, visszakaphatod a pénzed, hiszen az Aliexpress minden esetben a vevőt védi, nem az eladót.

Applikáció még több kedvezményért

Az Aliexpress egyik legjobb húzása az általuk kifejlesztett mobilapplikáció volt, melyet letölthettek a Google Play áruházban. Azon kívül, hogy mobilról – legalábbis számomra – egyszerűbb a rendelés a legnagyobb előnye ennek az, hogy nagyon sok termékre plusz kedvezményt is kaphatunk, ha az applikáción keresztül rendeljük meg.

Ezen kívül van lehetőség zseton gyűjtésre, melyet aztán kuponokra lehet beváltani, illetve vannak különböző játékok is, de én ezekkel nem szoktam foglalkozni, arra használom, amire való: a pénzem elköltésére. 😀

Facebook csoportok függőknek

Nos, ha végigrágtad magad ezen a bejegyzésen, és eldöntötted, hogy te is fogsz rendelni, kijelenthetem: előbb-utóbb függő leszel. 😀 Ne aggódj, sokan vagyunk ezzel így, éppen emiatt több Facebookos csoport is létezik már külföldről rendelőknek. Én jelenleg három ilyen csoportban vagyok tag, az első kettőben beszélgetni, véleményt kikérni lehet nem csak Aliexpresses rendelésekkel kapcsolatban, míg a harmadik főleg a filofaxot, bullet journalt vagy scrapbookot kedvelő, kreatív embereknek jött létre, ehhez a témákhoz kapcsolódó termékekről van benne szó.

Külföldről rendelők klubja – referenciák és csevegés

Ebay/Aliexpress/Ioffer/Amazon/stb. 2.

Kreatív Ali

Nos, most, hogy átrágtad magad ezen a nem túl rövid bejegyzésen, itt az idő, hogy te mesélj nekem: rendeltél már valaha külföldről? Honnan? Mit? Mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban?

Vám-ÁFA adatok forrása