Sziasztok!

A mai bejegyzésben ismét a takarítás lesz porondon, mégpedig egy csodálatos dolog, a teafaolaj felhasználásával. A teafa-olajat főképp a kozmetika területén használják, azonban én ma pár olyan tippet akarok veletek megosztani, amiből kiderül, hogyan használhatjuk fel a háztartásban is.

Elöljáróban annyit elmondanék, hogy a teafa-olajat az Ausztráliában honos teafa ágaiból, illetve leveleiből készítik. Rengeteg szuper tulajdonsággal rendelkezik, fertőtlenítő, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású is egyben, ráadásul környezetbarát, hiszen 100%-ig lebomlik. 

Na de mire is használhatjuk ezt a szuper olajat, ha takarításról van szó?

Készíthetünk belőle például általános tisztítószer – ehhez fél liter vízhez adj körülbelül 10 csepp olajat -, amit használhatunk akár a fürdőszobában, akár a konyhában is, hiszen remekül fertőtlenít. Arra viszont figyeljünk oda, hogy mivel az olaj és a víz nem elegyedik egymással, minden használat előtt alaposan rázzuk fel a készítményt. 

Beletehetjük a felmosóvízbe is, így a padlót is fertőtleníthetjük, ez például kisgyermekes családban is jól jöhet, ugyanis a teafaolaj bababarátabb, mint a drogériában kapható vegyszerek.

Tudtad, hogy a mosásnál is bátran használhatod? Öblítő helyett önts két evőkanál ecetet a mosógép öblítő tartályába, majd csepegtess bele 6-8 csepp olajat – ez a keverék nem csak fertőtleníti a ruhákat, hanem puhává is varázsolja őket.

A penésszel is képes megbirkózni, fél deci ecethez rakj 6-8 csepp olajat, fújd be vele a kívánt területet – például fugák, fürdőszoba sarkai -, hagyd hatni fél órán keresztül, majd bő vízzel öblítsd le. Volt penész, nincs penész.

Ha szeretnéd az evőeszközeidet, tányérokat, fazekakat is fertőtleníteni, akkor nincs más dolgod, minthogy öntsd fel kevés vízzel az aktuális mosogatószeredet, majd ebbe tegyél pár csepp olajat.

A végére pedig egy plusz tippet hoztam, ami nem tartozik szorosan a takarításhoz, de a háztartás része. Ha te is szenvedsz azzal, hogy a különböző bogarak, hangyák bemennek a lakásodba, a teafaolaj felhasználásával ezt szinte 100%-osan kiküszöbölheted: mindössze annyit kell tenned, hogy egy vattakorongra csepegtetsz pár cseppet az olajból, majd ezzel áttörlöd az ablakpárkányokat, küszöböket – a rovarok nem csípik a teafaolaj szagát, ezáltal messze elkerülik az ezzel megjelölt területeket.

És ez még csak pár felhasználási területe a teafa-olajnak – egy nagyon szuper, olcsó, környezetbarát olajról beszélünk, melynek felhasználási módja szinte végtelen. A képeken látható teafa-olajat a Notino webáruházban tudjátok megvásárolni – katt ide – nagyon kedvező áron, és mivel 30 ml olajat kapunk az üvegcsében, nagyon sokáig elég lehet, hiszen mindössze pár cseppet kell belőle használni felhasználási területenként.

Te használtál már valaha teafa-olajat? Mire? 🙂

!