Sziasztok!

Ha azt mondom, Rend a lelke mindennek, valószínűleg mindenki egyre gondol hirtelen: Marie Kondo könyvére. Azonban létezik még egy könyv, ami ugyan ezt a címet kapta, a témakör is hasonló, mégis különböznek egymástól: ma Geralin Thomas Rend a lelke mindennek című könyvéről lesz szó, melyet a BioEnergetic kiadótól kaptam.

A rendrakás, selejtezés témaköre mostanában azt vettem észre, hogy kezd lecsengeni. Marie Kondo könyvének megjelenése óta eltelt több, mint két év, az emberekben – legalábbis a körülöttem lévőkben – már nem buzog a rendrakási vágy. Én azonban arra biztatok mindenkit, hogy igenis rakjon rendet mind a lakásában, mind az életében, hiszen fontos, hogy egy olyan házban éljünk, amit szeretünk.

Geralin Thomas könyvéről már hallottam régebben, így külön öröm volt számomra, mikor megkaphattam ezt a példányt belőle. Amiben szerintem a legjobban különbözik Marie könyvétől az az, hogy míg Marie főleg a rendrakás lelki részére helyezi a hangsúlyt, úgy Geralin inkább gyakorlatias tanácsokat ad, megspékelve rengeteg gyönyörű képpel.

Ebben a könyvben is esik szó a rendetlenség lélektanáról, arról, miért és hogyan kezdjünk neki a rendrakásnak, azonban én azt szerettem benne a legjobban, hogy helyiségekre bontja a lakást, és minden részre külön fejezeteket szánt. 

A fő egységek a következőek: előszoba, nappali, konyha, étkező, mosókonyha, gyerekszoba, fürdőszoba, dolgozószoba, tároló, ágyneműs és törölközős szekrény, hálószoba, gardrób, műhely/hobbiszoba, és a személyes kedvencem, a “hogyan csomagolj, ha elutazol”. Minden fejezetnél kifejti azt, mit is vizsgálj meg ahhoz, hogy megtudd, milyen kacatokra nincs szükséged, sőt, tárolási/rendszerezési tippeket is mutat nekünk.

Külön nagy fejezetként ad tippeket a digitális fájlok tárolására, sőt, az egyik részben az időbeosztásról is olvashatunk, illetve arról is, hogy a nagy szelektálás után hogyan is tartsunk fent a kialakult rendet az életünkben.

Én minden részét imádom a könyvek, de az abszolút kedvencem a végén található “listák és tervek” rész, ahol különböző pipálható vagy épp nem pipálható listákat találhatunk, mint például a képen látható “100 kidobandó lom” cikk, vagy épp a másik kedvencem, az utazós-csomagolós lista.

Én bátran ajánlom ezt a könyvet azoknak, akiket nem csak a nagy Marie Kondo lázban érdekelt a rendrakás, selejtezés témaköre, ők ugyanis fölösleges kidobásnak fogják megítélni ezt a könyvet. Bár tény, hogy a könyvben lévő ötletek nagy része nem újdonság, illetve a neten is találhatunk hasonló tippeket, én mégis azt mondom, megéri beszerezni, hiszen üdítő élmény néha elővenni a könyvet, átlapozni, és tervezgetni azt, hogy ha egyszer végleg készen lesz a ház, mit hogyan fogok benne tárolni.

Ti hogy álltok a rendrakással? Titeket is csak KonMari módszere érdekelt, vagy azóta is űzitek ezt?

A könyvet megvásárolhatjátok közvetlenül a kiadótól ezen a linken keresztül.