Sziasztok!

A mai bejegyzésben szeretnék nektek mesélni kicsit arról, mi alapján választottam mosógépet magamnak / magunknak, milyen funkciók voltak azok, ami alapján pont rá esett a választásunk. Mivel egy mosógép bizony több tíz/százezer forintba kerül, jól meg kell gondolni, milyet is veszünk, hiszen én sem szeretném, ha a garancia lejárta után egy hónappal tönkremenne, és vehetnénk újat. Természetesen ezt senki nem tudja garantálni, azonban volt pár olyan tényező, ami miatt végül a Samsung Eco Bubble nevű gépe került hozzánk.

Kép forrása

Szóval sok olvasás-kérdezősködés után kicsivel több, mint egy hónapja vásároltuk meg a gépet ( WW60J4060LW/LE ). Előtte évekig egy ősrégi Hajdú mosógépem volt, ami bár a maga módján jól mosott, de sok baj volt vele: öblítőt nem lehetett benne használni, mert az első öblítés során kinyomta magából, tehát értelme nem volt; csukott állapotban is köpte a vizet az ajtó résein keresztül; centrifugáláskor le kellett fogni, különben képes volt elugrálni a helyéről. Nyúztam szegényt, ameddig csak tudtam, de az utóbbi időben már nagyon furcsa hangokat adott ki, szóval úgy döntöttünk, ideje beruházni egy újra. Nagyjából tudtam, milyen gépre vágyom, így alapból az ezekkel rendelkezőket kezdtem vizslatni. Néhány példa:

Legyen elöltöltős

Igazából én magam sem tudom megmondani, hogy miért, de nagy vágyam volt egy elöltöltős mosógép. A Hajdú gépem ugye felültöltős volt, tehát megtapasztaltam a másik oldalt is, ezek alapján mertem ezt így kijelenteni. Talán pont az tetszik benne a legjobban, hogy a tetejére így nyugodtan tudok pakolni, például amikor a vizes ruhákat szedem ki a gépből, a ruhakosár mehet a gép tetejére.

Legyen digitális kijelzője

Kényelmi funkciónak is nevezhető, de mindenféleképpen szerettem volna digitális kijelzővel rendelkező példányt venni. Nagyon szeretem, hogy nem csak azt jelzi, hogy milyen hosszú egy-egy mosási program, hanem jelzi a mosásból hátralévő időt is, illetve azt is, épp melyik mosási ciklusnál tart az adott program. Nem Wi-Fi-s, nem érintőképernyős, de engem ez egyáltalán nem érdekelt, a funkcióját elvégzi, és kész.

Kép forrása

Legyen keskeny kivitelű

Mivel alapjáraton nem túl nagy a fürdőszobánk, ahol helyet kapott a gép, fontos volt, hogy be is férjen a helyére, így nagy mérettel rendelkező darabok nem is jöhettek szóba. Mivel – egyelőre – csak ketten élünk egy háztartásban, így a 6 kg-os gép tökéletes választás volt, heti 3-4 mosással sosem érzem a hátrányát annak, hogy relatíve kevés ruha fér bele.

Legyen minél jobb az energiahatékonysága

Ott szeretnék spórolni, ahol csak lehet, ezért fontos volt számomra, hogy a mosásnál is tudjak takarékoskodni a villany és a víz felhasználásával kapcsolatban. Ez a gép A+++-os, ami azok között a gépek között, amiket kinéztem, a legjobb volt – átlagos éves energiafogyasztása ~ 153 kWh, átlagos éves vízfogyasztása ~7300 L -.

 

Tehát ezek voltak a főbb szempontok, ami alapján kiválasztásra került ez a gép. Sok helyen érdeklődtem, olvasgattam, melyik mit tud, ki milyen márkát ajánl – nem ajánl, és lelövöm a poént, egyelőre imádom ezt a gépet, és remélem, így is marad. Van pár olyan funkciója, ami bár nem volt elsődleges szempont a vásárlás során, mégis imádom, hogy megtalálható benne.

Választható opciók

Bár minden beállítható programhoz alapból hozzá van rendelve egy-egy opció – mosási hőfok, centrifugálás ereje -, szerencsére ezeken egy gombnyomással változtathatunk, így ha például használni szeretnénk egy másfél órás programot, de 40 fok helyett 60 fokon akarunk mosni, könnyen átállíthatjuk.

15 perces gyorsmosás

Az egyik kedvenc programos a 15 perces gyorsmosás, amit előszeretettel használok akkor, ha nem piszkos a ruha, amit mosni akarok, csak fel kellene frissíteni kicsit.

Buborékos áztatás

Bár még az egy hónap során, mióta velünk van a gép nem volt rá szükségem, de megnyugtató az a tudat, hogy ha kell, a Bubble Soak – buborékos áztatás – kiválasztásával könnyen eltüntethetem a makacsabb foltokat is a ruhákból.

Alacsony hőmérsékleten való mosás

Nagyon örülök annak, hogy van arra lehetőség, hogy alacsony hőfokon is szép tisztárra mossa a ruhát, és ehhez két külön mosási program is van – ECotton, Super eco wash -.

Gazdaságos dobtisztítás

Van egy funkciója a gépnek, amit imádok: a dobtisztítás. A gép automatikusan 40 mosásonként megjelenít egy emlékeztetőt a kijelzőn, hogy ideje elvégezni egy dobtisztítást, és ezt könnyen meg is tehetjük – Eco drum clean -.

Azt hiszem, nem is kell nagyon tovább magyaráznom azt, miért is szeretem ezt a mosógépet. Igazából úgy vagyok vele, hogy mindenkinek más gép válik be, mások a mosási szokásaink, változó az, ki mennyit és milyen mennyiségben szokott mosni, így mindenki az egyéni preferenciái alapján válasszon gépet magának. Nekem ez bevált, és ez a lényeg.

És mivel új gépem van, végre tudok kísérletezgetni mosószerekkel, szóval a közeljövőben számíthattok legalább két mosószeres bejegyzésre – az egyikben Surf termékeket tesztelek, a másikban Mosómami mosószer kerül majd kielemzésre -.

Ti milyen mosógépet használtok? Mi alapján esett rá a választásotok?