Sziasztok!

A mai bejegyzéssel valami új is elindul a blogon, ugyanis szeretnék picit több házilag elkészíthető takarítószer vagy épp kozmetikum receptet mutatni nektek. Ma egy nagyon egyszerű wc tisztító tablettát fogunk készíteni, ami mindössze pár összetevőből áll.

Hozzávalók:

  • 1/2 rész citromsav
  • 1 és 1/3 rész szódabikarbóna
  • 20 csepp tetszőleges illóolaj
  • szórófejes flakonban víz
  • igény szerint valamilyen forma

Azért nem bögrét, poharat írtam, hanem részt, mert így mindenki maga döntheti el, mi is legyen a mércéje annak függvényében, hogy mekkora adag tablettát akar készíteni.

Maga az összeállítás igazán egyszerű, csupán egy kis figyelmet igényel. Először öntsük egy tálba a citromsavat, adjuk hozzá az illóolajat, és keverjük jól össze. Ha ez kész, szórjuk bele a szódabikarbónát is, és elegyítsük őket.

Ezután jöhet a móka része. Annyi vizet kell spriccelni a keverékre, hogy formázható masszát kapjunk, de ne pezsegjen el a szódabikarbóna – ugyanis ha utóbbit víz éri, reakcióba lép vele. Ezt úgy a legkönnyebb elérni, ha szórófejes flakonból apránként adagoljuk a vizet, és minden fújás után gyorsan elkeverjük a masszánkat. Jobb szót nem tudok rá, olyan állagúnak kell lennie, mint a vizes homok, amiből már várat lehet építeni.

Ha kész a massza, formálhatunk belőle akár golyókat is, én azonban egy szilikonos formába nyomkodtam bele jó alaposan, hogy tömör tablettát kapjak. Körülbelül fél órát pihent a formában, ezután kipattintottam őket, és hagytam még egy napot száradni.

Én a fentebb is látható, aprócska poharat használtam mércének, ezzel az alább is látható mennyiség született, azonban utána készítettem még egy adagot.

Mindenféleképpen érdemes aromazáró dobozban tartani, így az illatok nem tűnnek el – az én szórófejes flakonom és aromazáró dobozom az All in packaging cégtől van, ezekről bővebben olvashattok ITT-. És hogy miért is jó ez a wc-nek?

Természetesen egy tabletta használata nem elég az alapos tisztításhoz, én ezt mindennapos tisztításra használom, azaz minden nap dobok egyet a wc csészébe. A szódabikarbóna a csészében található vízzel érintkezve elegyedik, ez segít feloldani az esetleges vízkövet, lerakódást – csakis a könnyebb, nem makacs lerakódásokat! -. Miután elpezsgett, a wc kefe segítségével szétdörgölöm a felületen a citromsavat, ami így a már kissé makacsabb foltokat is segít eltüntetni.

Mindenki maga dönti el, milyen illóolajat szeretne használni, én teafaolajat csöpögtettem bele, így pluszban fertőtlenít is a kis tablettám.

Ti szoktatok kísérletezgetni otthon házi készítésű receptekkel? Miket csináltatok már?