Sziasztok!

Az az igazság, hogy nem sok ezüst ékszerem van – konkrétan ez az egy -, ugyanis ritkán hordok nyakláncot, karkötőt, amikor pedig mégis, sokkal jobban szeretem a bizsukat – olcsók, és például Aliexpressről rengeteg különbözőt beszerezhetünk. Azonban van nekem egy ezüst láncom medállal, amihez különleges emlék fűződik, ugyanis nagypapám halála után, a hagyatéki pénzéből lett készíttetve, mintegy utolsó ajándék tőle. A költözés során sajnos elkallódott, és már szinte kezdtem lemondani róla, de végül csak megkerült – nem túl jó állapotban, így szépen meg kellett takarítanom.

Mivel hónapokig azt sem tudtam, merre van – a költözés előtt sem találtam már hónapok óta -, így igen csúnya állapotban került a kezeim közé. Hogy mitől feketedhet be az ezüst? Az ezüst-szulfid színezi sötétre, ami a levegőben található kén és ezüst alkotott vegyülete. Többféle praktikával lehet újjá varázsolni az immár fekete ékszert, én most konkrétan egy opciót mutatok meg nektek, de előfordulhat, hogy egy későbbi bejegyzésben megosztom veletek a többi trükköt is. 

Lássuk is, mire is van szükségünk:

* hőálló üvegtál

* alufólia

* szódabikarbóna

* só

* forró víz

* a tisztítandó ezüst

És ennyi. Ezek a hozzávalók minden háztartásban megtalálhatóak, ezáltal nem kell plusz pénzt kifizetni a tisztításért. 

Első lépésként béleljük ki az üvegtálat alufóliával – erről képet csakis azért rakok be, mert itt látszódik a legjobban, mennyire piszkos volt az ékszer.

Szórjunk a tálba két evőkanál szódabikarbónát és egy teáskanál sót, majd…

… öntsük nyakon forró vízzel. A keverék először pezsegni fog, majd nagyon büdös lesz a szaga – kissé az artézi vízre emlékeztetett, szúrós, orrfacsaró volt, ezért lehetőleg ne a hálószobában kerüljön sor erre a műveletre. Ezután nincs más dolgunk, mint várni.

Mivel az én ékszerem tényleg nagyon csúnyán nézett ki, így szükséges volt a művelet megismétlése, de már az első alkalommal is rengeteg kosz oldódott le róla. És hogy miért is szükséges például az alufólia, vagy a szódabikarbóna ehhez a művelethez?

A szódabikarbóna-só keveréke a forró vízzel elegyítve leválasztja a szulfidot az ezüstről, majd ez a szulfid hozzátapad az alufóliához – kémiailag hozzá jobban vonzódik -, eltávolítva így az ékszerről. És íme, ilyen lett a végeredmény, szebb, mint újkorában.

Ebben a tisztítási módszerben az a jó, hogy nincs szükség sikálásra, csak összeöntjük a keveréket, majd egy kis idő után kivesszük az ezüstöt, lemossuk, és egy puha ronggyal fényesre töröljük.

Ti milyen módszerrel tartjátok karban az ezüst ékszereiteket?