Sziasztok!

Szeptember elseje van, ami nálam azt jelenti, hogy már teljesen ősz-lázban égek. Bár az idő ma még elég nyárias, lassan itt a tényleges ősz, tehát nem árt felkészíteni a lakást az évszakváltásra – és itt most nem csak a dekorációcserére gondolok, hanem itt az ideje az őszi nagytakarításnak. A mai bejegyzésben erről lesz szó, illetve egy letölthető, nyomtatható listát is találtok benne, hogy könnyebben menjen a folyamat.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én évente szeretek két alkalommal is nagytakarítást csinálni: az egyiket tavasszal, hogy a téli bezártság után felfrissüljön a környezetem, egyet pedig ősszel, hogy felkészítsem a lakást az elkövetkező pár hónapra. A mai bejegyzésben az általam készített check-list lesz a főszerepben, azonban nemsokára hozok még egy bejegyzést, szintén az őszi takarítás témakörben.

Tavasszal felkerült a blogra egy szintén nagytakarítós-pipálgatós lista – katt ide a bejegyzésért -, azonban én most teljesen más tematika alapján fogok takarítani, így készítettem hozzá újat:

Pipálgatós lista letöltése

3 napot jelöltem ki magamnak ezekre a feladatokra, azonban mindhárom napon több helyiségben is fogok ténykedni.

1. nap: hálószoba / gyerekszoba / nappali

Mivel nekünk nincs még gyerekszobánk, se igazi nappalink – viszont van étkezőnk, ami kitakarításra kerül-, így főleg a hálószobára fog koncentrálódni ez a nap, azonban van 3 másik helység is a lakásban, amit ekkor fogok kitakarítani. Az ablakmosás, pókhálózás, fallemosás hármasát mindenhol el kell végezni, ugyanúgy, mint a portalanítást, rendrakást, porszívózást, felmosást. A listában direkt nem függönymosást írtam, ugyanis ha nemrég lettek kimosva a darabok, elég felfrissíteni őket, például egy textilfrissítő segítségével.

Ágyneműt egyébként is érdemes kéthetente cserélni, de ilyenkor is meg szoktam ezt tenni, illetve ekkor szoktam kiporszívózni az ágymatracot, illetve fertőtlenítem is azt. Ilyenkor érdemes egy kis plusz ápolást adni a fa bútoroknak is, illetve mivel közeleg a fűtési szezon, nem árt alaposan letakarítani a fűtőtesteket sem.

Nálunk például a hálószobában vannak a ruhák – akinél nem, az is nyugodtan csinálja meg ezt a pontot az első napon -, és ilyenkor szoktam elpakolni a tavaszi-nyári holmikat, illetve előszedni az őszi-télieket. Az elpakolandó dolgok alapból kimosva kerülnek be a szekrénybe, azonban egy frissítő mosás nem árt a vastagabb, őszi/téli ruháknak – mivel a szekrényben nem koszolódnak, ezért én csak egy 15 perces gyorsmosásra rakom be őket, hogy felfrissüljenek a hosszú várakozás után.

2. nap: konyha / fürdőszoba / kamra

Ha azt hittük, az első nap lesz a legnehezebb, tévedtünk, ugyanis a második napon 3 olyan helyiségre kerül a sor, ahol igazán el lehet szöszmötölni a takarítással.

A fentebb is említett szokásos dolgokon túl külön figyelmet kell fordítanunk a szaniterek, wc, kád/zuhanyzó kitakarítására, illetve a kozmetikumok ellenőrzésére – amit már biztosan nem fogunk használni, dobjuk ki, és ugyanígy tegyünk azokkal a dolgokkal is, amiknek már lejárt a szavatossági ideje.

A konyhában nálam a fertőtlenítésé a főszerep: a hűtő, a tűzhely, a sütő és a mikró is takarítás után kap egy alapos fertőtlenítést, így megelőzve bármilyen bajt, amit a bacik okozhatnak, míg a kamrában menjünk végig egyesével az élelmiszereken, ellenőrizzük, mi fogyott el, miből kell utánpótlást szereznünk, aminek pedig lejárt a szavatossági ideje, dobjuk ki – én nem szeretek élelmiszert kidobni, így mindig ügyeljünk a szavidőre, és még lejárat előtt fogyasszuk el az ételt, hogy utána ne kelljen a kukában landolnia.

3. nap: udvar / kert

Ha végeztünk a lakásban a takarítással, ideje kiszabadulnunk kicsit a friss levegőre, és felkészíteni az udvart / kertet a közelgő hideg időjárásra. Még a fűtési szezon előtt ellenőrizzük az ajtókat, ablakokat, ugyanis hihetetlenül sokba kerülhet az, ha huzatos a ház valahol. Ne feledkezzünk meg az ereszcsatornákról sem, tisztítsuk meg a falevelektől, és mindentől, ami belekerült, hiszen csak így fogja ellátni a funkcióját.

Rakjunk el mindent, amire már nem lesz szükségünk ebben az évben: takarítsuk le, majd pakoljuk el a kerti bútorokat, tisztítás után engedjük le és tegyük el pár hónapra a kerti medencét, elpakolás előtt szárítsuk ki a locsolócsöveket / slagot.

Foglalkozzunk kicsit a növényekkel is: az elszáradt, elnyílt virágokat, növényeket vágjuk le, szedjük össze a lehullott gyümölcsöket, ha egészségesek, készítsünk belőlük komposztot.

+2 feladat

A végére került két olyan feladat, amit muszáj megtennünk, de szinte esélytelen azokra a napokra időzíteni, amikor nagytakarítunk. A bejegyzésben sokszor írtam már, hogy közeleg a fűtési szezon, és ezt sehogy nem tudjuk kikerülni. Ahhoz, hogy biztonságban élvezhessük majd az otthon melegét, mindenféleképpen még a szezon kezdete előtt nézessük meg szakemberrel a fűtési rendszert, illetve ne felejtsük el kitisztíttatni a kéményt sem.

Viszont, mivel mindenki máshogy szeret takarítani, más tematika alapján, így elkészítettem a pipálgatós lista üres változatát is, amit személyre szabhattok.

Kitölthető lista letöltése

Nos, hát ez lenne az én őszi nagytakarítós menetrendem, amit valószínűleg a jövőhét végén fogok megejteni, bár egy-két dolgot már most ki is pipálhatok a listáról.

Ti mikorra időzítitek a nagytakarítást?