Sziasztok!

A mai bejegyzésben ecetes tisztítószert fogunk készíteni, ám egy kissé megbolondítva az egészet, ugyanis narancsot is fogunk hozzá használni. Aki ismer engem az már tudja, hogy nem vetem meg teljes mértékben a bolti tisztítószereket, azonban vannak olyan részei a háztartásomnak, amihez csakis házi tisztítószert vagyok hajlandó használni – mint például a hűtő takarításánál. Na de nézzük is, miből és hogyan készül ez az univerzális narancsos tisztítószer.

A hozzávalók:

* ecet

* narancs

* befőttes üveg

* szórófejes flakon – a későbbiekben én nem a képen láthatót használtam

És igazából ennyi. Bár én most narancsos tisztítószert készítettem, ugyanúgy megcsinálhatjuk citrom felhasználásával is, én valószínűleg egy citromos verziót fogok elkészíteni, ha ez elfogy.

Első lépésként mossuk meg alaposan a narancsokat, hogy eltávolítsunk róla minden szennyeződést, vegyszermaradványokat, majd pucoljuk meg – nekünk a héja fog kelleni, a gyümölcshúst együk meg, finom és egészséges. 🙂

Ha ezzel megvagyunk, nincs is más dolgunk, minthogy a narancs héját beletegyük egy nagyobb méretű befőttes üvegbe, majd töltsük fel annyi ecettel, hogy ellepje azokat – a képen kicsit kevesebb ecet látható, mint kellene, akkor ennyim volt itthon, másnap én is utántöltöttem, hogy tele legyen. 

Alaposan zárjuk le a befőttes üveg tetejét, és hagyjuk érni a keveréket 2-4 héten keresztül. Semmi más dolgunk nincs vele, nem kell rázogatni, kevergetni, csak tegyük olyan helyre, ahonnan nem fog leesni, és el sem feledkezünk róla. 🙂

Én három hétig hagytam pihenni, majd leszűrtem, és egy nagyon alaposan, jól kimosott üres mosószeres flakonba töltöttem át az immáron illatos ecetet. Ha használni szeretnénk, töltsünk egy szórófejes flakonba 1/3 rész ecetet és 2/3 rész vizet, majd alaposan rázzuk össze. Én a plusz fertőtlenítés és illat miatt raktam még bele pár csepp teafa-, és szintén pár csepp narancs illóolajat, így lett teljes a tisztítószerem.

 

Ezután készen is áll a narancsos-ecetes univerzális tisztítószerünk arra, hogy takarítsunk vele – arra azonban ügyeljünk, hogy grániton és márványon NE alkalmazzunk, de ezeken kívül bármely területen bevethető, akár felmosásnál, ablakpucolásnál, mosásnál öblítő helyett, stb. Tényleg egy nagyszerűen kihasználható, univerzális folyadékról van szó, aminek sokkal kellemesebb az illata, mint a natúr ecetnek.

Ti használtok ecetet a takarítás során? Mely területen alkalmazzátok?