Sziasztok!

Sokszor esett már szó a blogon a takarításról, azonban arról még soha nem beszéltem nektek, hogy hogyan is néz ki az én takarítási rutinom. Szerintem egy rutin kialakítása mindenféleképpen pozitívan hat az emberre, hiszen egyrészt nagyszerű érzés kihúzni a napi teendőt a listáról, miután elvégeztük, másrészt mivel nem egyszerre kell nekiesni az egész háznak, hanem napokra lebontva, így nem is tűnik akkora nyűgnek. Na de lássuk, hogyan is néz ki az én változatom.

Kép forrása

Az én rutinom két alappillére épül: napi és heti tennivalókra. A napi tennivalók azok, amiket – értelemszerűen – minden nap megcsinálok, a heti teendőm egyik pontja viszont hétről-hétre változik – egyébként magát a rutint úgy alakítottam ki, hogy hetekig tudatosan megfigyeltem magam takarítás közben, hogy mikor mit csinálok, mikor mennyire fáradok el a teendők közben, után, majd összeállítottam a tervet-. Na de hogy értsétek is, miről van szó, először beszéljünk arról, mik a napi tennivalóim pontjai:

* Rendrakás

* Ágy bevetése

* Mosogatás

* Wc ülőke letörlése, fertőtlenítése

* Mosdókagyló áttörlése

* Elmosogatott dolgok elpakolása

* Konyhapult letörlése

* Tűzhely letörlése

Ezek inkább amolyan általános dolgok, amiket az emberek minden nap megcsinálnak – legalábbis jó lenne, ha megcsinálnának. 🙂 Néha van, hogy például este már nincs erőm azzal foglalkozni, hogy áttöröljem például a mosdókagylót, de ilyenkor sem dől össze a világ, másnap megcsinálom, és kész, tehát nem veszem véresen komolyan azt, ha valami kimarad néha.

A heti teendőim az alábbi séma alapján épülnek fel:

* Hétfő – aktuális heti feladat

* Kedd – portörlés

* Szerda – mosás

* Csütörtök – növények gondozása

* Péntek – porszívózás, felmosás

* Szombat – mosás

* Vasárnap – ágynemű csere, relax 🙂

Mint látjátok, a hét minden napjára jut valamilyen házimunka, és próbáltam úgy osztani-szorozni a dolgokat, hogy ne legyen túl megterhelő egyik napi feladat sem. A hétfői napra nemsokára részletesebben kitérek, azonban egy kis magyarázat a többi naphoz: mint láthatjátok, két napra, tehát szerdára és szombatra is be van írva a mosás. Nálam ezek a fő mosási napok, azonban ha összegyűlik egy adag mosnivaló, nem tartogatom, hogy majd a fix napon mossam ki őket, hanem elvégzem előbb.

Ami még furcsa lehet sokatoknak az a csütörtöki nap, tehát a növények gondozása. Tudni kell rólam, hogy imádom a különböző növényeket – az utóbbi időben főleg a mezei zöld benti növényekre kaptam rá, amik nem virágoznak -, azonban nem vagyok túl jó a nevelésükben, azaz rendszeresen elfelejtem, mikor is kellene locsolni őket, így volt, hogy hetekig nem kaptak friss vizet, de volt olyan is, amikor két egymás utáni napon is meglocsoltam őket. Pont ezért van szükségem arra, hogy legyen egy kinevezett nap, amikor foglalkozom velük, ha kell, átültetem vagy feltöltöm földdel a virágcserepet, bizonyos időszakonként tápoldatos vizet, egyébként pedig sima vizet kapjanak. Ez a nap lett a csütörtök.

A havi teendőket kinyomtatva a hűtőn tárolom, és ha végeztem az aznapi feladattal, pirossal áthúzom a megfelelő részt. Igazán motiválóan hat a tudat, hogy ha megcsináltam a tennivalót, akkor áthúzhatok egy újabb négyzetet.

A hétfői napra került az a bizonyos “aktuális heti feladat”, ami hétről-hétre változik. Ez igazából minden héten más-más helyiséget takar, amit azon a napon alaposan kitakarítok, például:

1. hét – Hálószoba

2. hét – Fürdőszoba

3. hét – Konyha

4. hét – Kamra

5. hét – Étkező / folyosó

Az alapos takarítás azt jelenti, hogy nem csak a látható helyeket teszem rendbe, hanem mindent – pókhálózás, portörlés, rendrakás, fürdőszobában például a csempék lemosása, stb. Sokat gondolkodtam, melyik napra kerüljön ez a feladat, végül a hétfő mellett tettem le a voksomat, ugyanis megfigyeltem, hogy azon a napon vagyok a legaktívabb takarítás terén. 5 hét alatt végzek az egész lakással, utána kezdem elölről, így például a hálószoba is 5 hetente lesz kitakarítva alaposan, ami szerintem pont ideális.

Így áll tehát össze az én takarítási rutinom, ami egyelőre marad is ilyen, aztán ha elkészül például a nappalink vagy a második fürdőszobánk, akkor természetesen bővülni fog a lista.

Ti használtok bármilyen rutint, listát a mindennapok során? Hogyan döntitek el, aznap épp mit és hol takarítsatok?