Sziasztok!

Mikroszálas törlőkendők – talán sokan hallottatok már róluk, és vannak köztetek olyanok is, akik használják is őket. Én az utóbbi egy évben kezdtem el ezeket használni, mert kezdett elegem lenni abból, hogy szivacsokkal, régi rongyokkal takarítsak – egyrészt mivel nem esztétikusak, kedvem sem volt elővenni őket, másrészt egyáltalán nem volt gazdaságos a használatuk. Azonban mióta rátaláltam ezekre a kendőkre, nem vagyok hajlandó többet rongyokkal bajlódni. Ha érdekel titeket, mik is ezek és miért is szuper használni őket, olvassatok tovább.

Mik azok a mikroszálas törlőkendők?

Ránézésre bizony csak egy túlárazott anyagdarabnak tűnnek, de sokkal többről van szó: ezekkel a kendőkkel – szárazon vagy vizesen alkalmazva – tisztítószerek nélkül takaríthatjuk ki az egész lakást. Maga a kendő ék alakú poliészter szálakból áll össze, amiket aztán hurkokká szőnek. Ezek az apró hurkok a takarítás során feldarabolják és rabul ejtik a szennyeződéseket, piszkot, zsírt, amit aztán az anyaga egészen addig magában tart, amíg mi egy mosással el nem távolítjuk belőle.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy ezek a kendők – természetesen a jó minőségű darabok –  szuper nedvszívó képességgel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy egy-egy kendő a saját súlyának hétszeresét tudja magába szívni – legyen szó akár vízről, akár koszról. 

A kendők előnyei

* Környezetbarát, hiszen nem kell hozzá semmilyen vegyszert alkalmazni, csakis tiszta vizet

* Pénztárcabarát, mert egy jó minőségű kendőt akár 5-6 éven keresztül is használhatunk

* Nem okoz semmilyen allergiás reakciót a bőrön

KIK-es mikroszálas törlőkendők: a kéket tükörtisztításnál szeretem használni, a zöldet a hűtőtakarításnál szoktam bevetni, míg a rózsaszínt univerzálisan használom a konyhában és a fürdőszobában.

Így használd őket

Mint fentebb is írtam, kétféle módon is lehet ezeket a kendőket használni: szárazon vagy vizesen. Azonban arra figyelni kell, hogy semmilyen tisztítószert ne alkalmazzunk a használatukkor, ugyanis ezek tönkreteszik az anyagot, és egyébként is, sima vízzel is olyan szuperül működnek, hogy nincs is szükség kémiai vegyszerekre. 

Ha vizesen alkalmazzuk, arra figyeljünk, hogy jó alaposan csavarjuk ki őket, nem kell, hogy csöpögjön belőlük a víz, éppen legyenek nedvesek, így is hatékonyan fogják eltávolítani a szennyeződéseket.

Ezeket a kendőket egyesével lehet megvásárolni bármely Dm üzletben. A narancssárgát és a kékeszöldet a lakás bármely pontján imádom használni, míg a kéket ablakmosáskor szoktam bevetni.

A kendők tisztántartása

Ahhoz, hogy több évig is hatékonyan lehessen használni a mikroszálas kendőket, oda kell figyelni arra, mikor és hogyan tisztítjuk őket. Örök szabály, hogy a mosásukkor ne használjunk se öblítőt, se fehérítőt, mert ezek összetapasztják a szálakat, és már nem lesznek ugyanolyan hatékonyak. Mosni elegendő akkor, amikor már nagyon piszkosak, én két takarítás között, amikor éppen hogy bekoszolódik a kendő, házi szappannal szoktam átdörzsölni, aztán kézzel kimosom, majd kiakasztom szárítani – szárítógépbe is be lehet tenni alacsony hőfokra, de én jobban ajánlom a szabadban való szárítást. 

Az én mikroszálas kendőim

Jelenleg 8 kendőm van, amik közül az egyiket épp a minap szereztem be. Ebből négyet a KIk-ben vettem egy szett részeként, sajnos ezeken érződik is az, hogy gagyibb minőségűek, vékony az anyaguk, így használni sem igazán szeretem őket – kivéve a sárga portörlő kendő, az nagy kedvenc lett.

A másik négy darabot a Dm-ben vettem, és ezekkel nagyon-nagyon meg vagyok elégedve. Az áruk szuper – 500 és 1000 forint mozognak / darab -, a minőségük kiváló, és imádom használni őket. Különböző típusokkal találkozhatunk a boltban, például nekem van két általános kendőm, amit a lakásban bárhol lehet használni, van egy, amit kifejezetten tükrös és üveges felületeken lehet alkalmazni, illetve van egy két funkciós darab is, ami nagy kedvenc lett.

A sárga kendő a KIK-es szett egyik darabja, és a kedvencem a négy közül: portörléshez csakis ezt használom, kiválóan magába szippantja a port, szuper hatásos. A lila pedig a Dm-ből van, az egyik oldalával letörölhetjük a bútorokról a port, a másikkal pedig kissé felpolírozhatjuk, fényessé tehetjük azt.

Ti használtatok már mikroszálas kendőt? Ha igen, milyen márkát, hol vettétek?