Sziasztok!

Anno már készült egy bejegyzés hasonló témakörben, csak akkor a szódabikarbóna és az ecet felhasználási területeiről volt szó – bejegyzés itt -. Ma viszont egy újabb csodaszer kerül górcső alá, mégpedig adok nektek 8+1 tippet, hogy hogyan takaríthatjátok ki az otthonotokat citrom felhasználásával. 

Kellemetlen szagok ellen kézre

Biztosan sokatoknak ismerős, hogy milyen kellemetlen szaga tud lenni a kezünknek hagymapucolás, vagy hal előkészítése után. Ahhoz, hogy ezt semlegesítsd, dörzsöld be a kezedet egy szelet citrommal.

Fa felület tisztán tartása

Dörzsöljünk át bármilyen fa felületet egy fél citrommal, ugyanis ezzel a módszerrel könnyedén eltávolíthatjuk róla az ujjlenyomatokat, piszkokat – először végezzünk el próbát a felületen, hogy lássuk, nem-e tesz kárt benne a citrom!

Vágódeszka fertőtlenítése

Ha fa vágódeszkát használunk, bizony könnyen elszaporodhatnak rajta a baktériumok, ugyanis ezek könnyen befészkelik magukat a fa réseibe, szálaiba. Havonta egyszer dörzsöljük át a deszkát egy fél citrommal, így megszüntetjük a kellemetlen szagokat, és fertőtlenítjük is a felületet.

A mikrótisztítás királya

A mikrohullámú sütő tisztítása szinte gyerekjáték a citrommal: facsarjuk bele egy citrom levét egy hőálló tálba, rakjuk be a mikróba, majd 5-10 percen keresztül melegítsük benne. Az idő letelte után még pár percig tartsuk csukva az ajtaját, majd egy rongy segítségével a gőz hatására fellazult piszok, ételmaradék már könnyen eltávolítható a mikró belsejéből.

Mosogató tisztítása egyszerűen

Bizony, ha a mosogatótálcát szeretnénk megtisztítani, akkor is érdemes a citrom után nyúlni. Citromléből és sóból készítsünk pasztát, majd ezzel súroljuk át a tálcát, azonban leöblítés előtt hagyjuk még 5 percig hatni a keveréket. A végeredmény: csillogó, kellemes illatú, baktériummentes mosogató.

Csillogó poharak mindenhol

Ha szeretnénk igazán csillogóvá varázsolni a poharainkat, áztassuk be őket citromlébe – vagy ha gyorsabban szeretnénk végezni, dörzsöljük be citrommal a felületet -, alaposan mossuk el, öblítsük le, és azonnal töröljük szárazra őket.

A fürdőszobában is hatásos

Ha nektek is fehér fuga van a fürdőszobában, bizonyára ismerős lehet az, hogy képesek nagyon hamar és nagyon csúnyán bekoszolódni. Áztassunk be egy régi fogkefét citromlébe, majd ezzel alaposan súroljuk át a fugákat – utána ismét fehéren fognak ragyogni.

Folttisztítás műanyagon

Műanyag felületen alkalmazva kiváló folttisztító hatást fejt ki a szódabikarbóna-citrom kombináció.

Vízkő ellen

Bármennyire is takarítunk alaposan, a csúnya vízkő képes sunyi módon bármikor előbukkanni. Ha ez megtörtént, nincs más dolgunk, minthogy egy fél citrommal alaposan átdörzsöljük a csaptelepet, vagy egyéb króm felületet, majd alaposan öblítsük le. Volt vízkő, nincs vízkő.

Ti szoktatok citromot használni a takarítás során? Milyen praktikát ismertek még a felhasználására?