Sziasztok!

A mai napon arról szeretnék mesélni nektek, én mivel és hogyan szoktam takarítani a hűtőt. Sokatoknak talán semmilyen újdonság nem lesz ebben a posztban, de arra gondoltam, hátha mégis lesz valaki, aki ihletet tud meríteni belőle.

Az első és legfontosabb dolog, hogy érdemes akkor takarítani a hűtőt, amikor már kevés dolog van benne, és éppen nagy bevásárlás előtt járunk. Mint a fenti képen is látható, a miénkben sem volt túl sok minden, azonban nagyon nagy káosz uralkodott benne, és arra gondoltam, ha már kitakarítom, rendet is rakok benne. Tehát innen indultunk.

Első lépésként természetesen kipakoltam belőle mindent, amit kellett, kidobtam, a többit pedig dobozokba pakoltam – ez majd a legutolsó képen látszódni is fog. Hűtő takarításnál én a természetes módszerekre esküszöm, tehát az alábbiakat szoktam hozzá használni:

* ecet – itt most a narancsos ecetemet használtam, amiről bővebben ide kattintva olvasattok 

* szódabikarbóna

* Denk Mit nedves törlőkendő a hűtő külső borításához

* mosogatószivacs

* törlőkendő

Minden elemet, amit ki lehet szedni a kádban szoktam letakarítani – erről nem készült kép, mert nem voltak jók a fények a fürdőszobában. A lényeg, hogy minden elemet alaposan befújok az ecetes tisztítószerrel, hagyom hatni egy kicsit, majd vízzel leöblítem, és hagyom megszáradni. Amíg ezek száradnak, neki lehet állni a hűtő takarításához, amit szintén az ecetes szerrel szoktam kezdeni.

Alaposan befújom ecettel az egész felületet, majd egy nedves rongy segítségével áttörlöm minden egyes részét. Azonban az alsó rész nekem ettől soha nem lesz tiszta, így ott bevetek még egy praktikát, a szódabikarbónát. Beszórom a porral az alsó részt, majd egy enyhén nedves, de nem vizes mosogatószivaccsal jól átdörzsölöm. Ha véletlenül az oldalán is vannak makacsabb szennyeződések, ott is lehet ezt alkalmazni. A szódabikarbóna ilyenkor súrolószerként működik, a piszkot szépen eltávolítja, de nem karcolja a felületet.

Ha a belső résszel végeztem, átmosom a külső borítást is – amikor szükséges, szintén az ecethez nyúlok, azonban én pont előtte pár nappal takarítottam le kívülről a hűtőt, így csak gyorsan átszaladtam rajta a Denk Mit nedves törlőkendőjével.

Fontos, hogy csak akkor kapcsoljuk vissza a hűtőt, ha már teljesen kiszáradt! Én egy kicsit át is rendeztem a polcokat, bár sajnos erre sok lehetőségem nincs, ugyanis kevés elemből áll a hűtő, és azokat sem tudom csak úgy ide-oda pakolgatni.

Plusz tipp: a hűtő szagtalanításra, szagsemlegesítésre én szódabikarbónát szoktam használni. Két pontra – általában a legfelső polc belső sarkába és az ajtóba – szoktam kis üvegcsébe szódabikarbónát tölteni, majd ezt körülbelül kéthetente cserélem. Remekül szagtalanít, így bármit betehetek a hűtőbe, hiszen nem jönnek ki belőle kellemetlen szagok. 

Ezután nem volt más dolgom, mint visszapakolni, és készen is vagyunk. A képen látható zöld ételtároló dobozokat a Pepcoban vettem, és ebben tartok minden kisebb dolgot – felvágott, sajt, májkrém, stb. -, illetve a legfelső polcon szintén ilyen dobozka került a mustár, Piros Arany és egyéb olyan dolgok, amiket eddig nem tudtam megfelelő módon tárolni.

Ti milyen módszerrel és milyen termékekkel szoktátok takarítani a hűtőtöket?