Sziasztok!

Ahogy beköszöntött a szeptember, egyre több helyen lehetett olvasni egy bizonyos receptről, ami szerint könnyedén készíthetünk otthon vadgesztenyéből mosószert. Miután már legalább naponta egyszer futottam bele ilyen cikkbe, felkeltette a kíváncsiságomat, szóval úgy döntöttem, én is elkészítem. 

Bár manapság a boltok polcain rengeteg különböző mosószer között válogathatunk, mégis ki hitte volna, hogy van egy olyan alternatíva, ami szó szerint nem kerül semmibe. Nem fogok hazudni, én is használok bolti mosószert is, de szívesen kísérletezgetek olyanokkal, ami környezetbarát, pénztárcakímélő, és otthon is elkészíthető. 

Miért is lehet vadgesztenyével mosni?

Ennek van egy hosszú és alapos tudományos magyarázata, amivel nem untatnék senkit, de a lényeg röviden: a gesztenye belseje magas triterpén-szaponint tartalmaz, ami lehetővé teszi azt, hogy tisztárra mossuk vele a ruhákat. Legyen elég ennyi. 🙂

Mosás vadgesztenyével

Alapjáraton kétféle megoldás létezik: vagy fűzünk magunknak belőle mosószert – a mai bejegyzésben erről lesz szó -, vagy szimplán négy darabra vágunk öt-hat szem gesztenyét, azt beletesszük mosózsákba vagy egy régi, már nem használatos zokniba, és bedobjuk a mosógépbe a ruhák közé. Ez is szuper megoldás lehet, azonban ha mosószert főzünk belőle, akkor még hatékonyabban fog szembeszállni a foltokkal, így tettem én is.

Így készül a mosószer

A mosószer elkészítéséhez tényleg csak a vadgesztenyére lesz szükségünk, illetve vízhez, természetesen. Én 7-8 darab gesztenyét megszabadítottam a héjától, a belsejét pedig apró darabokra vágtam. Ezután 1 liter forró vízben körülbelül 10 percig főztem, majd amikor kihűlt, leszűrtem, és már lehetett is vele mosni. Ennyire egyszerű.

Amire figyelnünk kell, hogy érdemes hűtőben tárolni, és ott sem szabad túl sokáig, mert megromlik, ezért inkább csak kisebb adagot készítsünk, majd ha elfogyott, pótoljuk.

A mosási teszt

Na de hogy ne csak beszéljek a mosószerről úgy döntöttem, ki is próbálom őt, és dokumentálom a végeredményt. Amit tudni kell, hogy nagyon makacs foltokkal – olaj, vörösbor, stb. – önmagában nem tud mihez kezdeni, de ha ezeket a szennyezett ruhákat előkezeljük marhaepe szappannal, valószínűleg minden folt el fog tűnni.

Én két részletben is teszteltem, a napi szennyezettségű ruhákról nem készült kép, de higgyétek el, szuperül eltávolította a koszt belőlük. Második körben kissé bedurvultam, és jól összekoszoltam négy ruhadarabot, balról jobbra: csokoládé, fűfolt – és közben némi sár is került rá -, kávé, sár.

Ezután nem volt más dolgom, mint beletettem őket egy-egy mosózsákba – így tudtam, melyikbe milyen szennyezettségű került -, majd körülbelül másfél deci vadgesztenyés mosószerrel elindítottam egy másfél órás programot, negyven fokon. Alább látható a végeredmény, balról jobbra: fű, sár, csokoládé, kávé.

A fűfolttal nem tudott megbirkózni – ahhoz, hogy ne befolyásoljam a végeredményt, nem raktam a mosáshoz semmilyen öblítőt -, a sárfoltnak látszódik kissé a körvonala, azonban a csokoládé- és kávéfoltot hibátlanul eltávolította. És mindez nem került semmibe, hiszen csak tenni kell egy nagy sétát, és összegyűjteni néhány gesztenyét. Hihetetlen!

Amit még tudni kell

Selyem és gyapjú kivételével bármit moshattok a mosószerrel, ráadásul a színes ruhákat sem fakítja, így azokat is bátran kimoshatjátok vele. Mint említettem, érdemes hűtőben tárolni, illetve figyelni arra, hogy ne romoljon meg, mert sajnos képes rá. Én egy mosás alkalmával egy-másfél decit használok, így egy liternyi mosószer 8-9 mosáshoz is elegendő. A gesztenyét érdemes nem túl forgalmas helyről begyűjteni, például erdőből, ligetből.

Nos, meggyőztelek titeket? Ki fogjátok próbálni a vadgesztenyével való mosást? 🙂