Sziasztok!

Az utóbbi időben rengeteg illatviasz került hozzám. Teljesen rájuk kattantam, hiszen egyszerűen és olcsón varázsolhatjuk szuper illatúvá a lakásunkat általuk. A mai bejegyzésben egy kicsit összegezném nektek, miket is kell ezekről és a használatukról tudni. Figyelem: a mai bejegyzésben nagyon sokszor fog “elhangzani” a viasz, illatviasz szó, elnézést érte. 🙂

Mi az az illatviasz?

Ezek igazából kanóc nélküli, viasz alapú termékek, melyeket párologtatóba/melegítőbe kell helyezni, hő hatására megolvadnak, és illatozni kezdenek. Sokféle névvel illetik őket, a Yankee Candle-nél például tartoknak nevezik, az Air Wick, Kringle Candle a Wax melts nevet adta nekik, de én egyszerűen illatviaszoknak hívom őket.

Gyertya vagy illatviasz?

Igazából mindenki saját maga dönti el, melyik mellett teszi le a voksát. Én azért tértem át hozzájuk, mert bár a gyertyáknak meg van a maguk hangulata, sokkal dekoratívabbak, mégis pénzkidobásnak ítéltem meg a vásárlásukat. Imádom az illatokat, de hamar rájuk is tudok unni, így bizony nagyon gyakran fordult az elő, hogy megvettem egy gyertyát, három-négy alkalommal égettem, majd elpasszoltam valakinek, mert meguntam. Természetesen ez előfordulhat az illatviaszokkal is, de ezeket könnyebb elrakni, tárolni, mint egy üveges gyertyát – nem mellesleg az áruk is barátibb, mert egy igényes, tényleg erős és kellemes illatú gyertya bizony több ezer forintba is kerülhet.

Ilyen Pepcos aromazáró üvegben tárolom őket

Hogyan kell használni őket?

Amennyiben illatviaszt akarunk használni, három dologra lesz szükségünk: egy párologtatóra – tudjátok, ezeket árulják például a 100 forintos üzletekben illóolaj párologtatóként -, illatmentes mécsesre, valamint magára a viaszra.

A használata nagyon egyszerű, szimplán a viaszt beletesszük a párologtatóba, meggyújtjuk alatta a mécsest, és élvezzük az illatorgiát.

Ha meguntunk egy-egy illatot, csak el kell távolítani a tálkából, és mehet a helyére a következő. Én úgy szoktam őket kiszedni a kerámia tálból, hogy egy hústűvel alányúlok, ezáltal levegő kerül a felület és a viasz közé, így könnyen ki lehet pattintani. Ha ez nem akar sikerülni, rakjuk pár percre fagyasztóba, utána simán kiszedhető. Amennyiben nem akarjuk megvárni azt, hogy megszilárduljon, a még olvadt viaszt ki is önthetjük a tálból, illetve ha előrelátóak vagyunk, mielőtt a viaszt a tartóba tennénk, rakjunk alá alufóliát.

Viaszmelegítő: elektromos vagy mécseses verzió?

Szintén egyéni preferencia kérdése. Én az Air Wick elektromos melegítőjét használtam először, ami bár kinézetre nem a legcsinosabb darab, de a funkcióját tökéletesen ellátja. Egyenletesen melegíti fel a viaszt, és mivel árammal működik, simán magára merem hagyni fél-egy órán keresztül is. Hátránya lehet – nem csak ennek, hanem minden elektromos melegítőnek -, hogy mivel konnektorra van szükségünk hozzá, nem lehet bárhova pakolni.

És bár szeretem ezt a darabot, tavaly december környékén már nem tudtam nemet mondani a mécsessel működő darabokra, és a Dm-ben lecsaptam egy nagyon szép csillagmintás, fehér kerámia melegítőre. Bár ennek a tálka része kisebb, mint az elektromosnak, nem vettem észre nagy különbséget közöttük illatintenzitás tekintetében, és a szememnek is jól esik a pislákoló láng látványa – tervben van még egy mécsessel működő párologtató beszerzése, de bevallom őszintén, még egyet sem találtam, ami tetszett volna, és az ára sem lett volna horrorisztikus.

Tárolás

Ez igazából egyéni preferencia kérdése, kinek mi jön be. Mivel nálunk a párom nem szereti az erős illatokat, alapból kizárt volt az, hogy simán valami dobozkába rakjam őket. Az én választásom végül a fenti képen is látható Pepcos aromazáró üvegekre esett, melyből rögtön hármat is beszereztem: egy kis méretűben tárolom a már megbontott darabokat, a közepes méretűekben pedig a többit – a szürke szalagosban őszi-téli, míg a zöld szalagosban a tavaszi-nyári illatok kaptak helyet.

Azoknál a viaszoknál, melyek külön kis tárolóban vannak – például Kringle Candle, Air Wick – annyira nem macerás a bontott darabok tárolása, de például mivel a Yankee Candle tartsok nejlon csomagolásban vannak, kellett valami olyan tárolási mód, amivel egyrészt megelőzőm azt, hogy az illatok összekeveredjenek, másrészt nem fognak a viaszdarabkák szanaszét hullani – erre a legjobb megoldást a simítózáras tasakokba leltem meg. Ez a méret, amibe simán belefér a Yankee Candle viasz 10 forint per darabba került, ami potom összeg, és a dolgukat is szuperül elvégzik.

Hol vásároljunk illatviaszt?

Nos, ahogy telik az idő, lassan mondhatnám azt, hogy hol ne?! Egyre jobban elterjedtek ezen a viaszok, és több márka kezdi kihozni belőle a saját verzióját. Ha egyetlen helyet kellene mondanom, az egészen biztosan a Notino webáruház lenne, ahol 5 márka viaszait is meg tudjátok vásárolni – erről született már egy külön cikk is, ide kattintva elolvashatod.

Ti próbáltátok már valamelyik márka illatviaszát? Milyet? 🙂