Sziasztok!

Először is elnézést azoktól, akik még túl korainak találják az egész karácsonyi témát, de tény, hogy én már teljesen be vagyok zsongva hetek óta. A mai bejegyzés egy olyan egyszerű kérdés során fogalmazódott meg, ami a minap hangzott el párom és közöttem: idén is műfenyőnk legyen, vagy vásároljunk élő fát? Ha érdekel titeket, mi alapján hoztuk meg a döntést, tartsatok velem. 

Az eddigi fenyőink

Immáron 8 éve vagyunk együtt, és ez lesz a negyedik kettesben – vagyis most már ötösben – töltött karácsonyunk. A legelső fánk egy icipici műfenyő volt, majd az utána következő évben megörököltünk egy kicsit nagyobb szintén műfenyőt. És ennyi. Az albérletes idők alatt sajnos nem volt lehetőségünk igazi fenyőt választani, éppen ezért aktuális a kérdés most, hogy már a saját házunkban lakunk.

A műfenyők előnyei, hátrányai

Mi nálunk a praktikusság volt a fő ok, ami miatt végül műfenyőt választottunk. Nem kell locsolni, nem kell a tűleveleket sepregetni, aztán nem kell róla gondoskodni az ünnep után – szerettünk volna, de ugye nem volt hova kiültetnünk, kidobni meg sajnáltam volna. Pár ezer forintért már vásárolhatunk egészen élethű darabokat is, bár tény, hogy az igazán meseszép fácskák több tízezer forintba is kerülhetnek. Ráadásul egy műfenyőt elég egyszer megvásárolnunk, amit aztán – feltéve, ha jó minőségűt veszünk -, évekig használhatunk.

Hátránya mindenféleképpen az, hogy nem élő fa, nincs igazi fenyő illata. Látványra talán elhiteti velünk azt, hogy igazi fenyővel van dolgunk, de az illatát nem pótolhatja semmi. A műanyag fenyőfák 99%-a Kínából származik, amiket úgy szállítanak be hazánkba is, ez pedig rengeteg környezetszennyezéssel is jár, ráadásul nem tudunk a fától szép módon megszabadulni, ugyanis nem bomlanak le a környezetben. 

Az élő fák előnyei, hátrányai

Előnye az, hogy élő fa: ennyire egyszerű. Él, illatozik, és ha az ünnepek után el is tudjuk ültetni, évtizedekig hű társunk lesz. A kétféle változat közül – vágott és földlabdás – mi az utóbbi mellett szavazunk, hiszen van lehetőségünk kiültetni, azonban akinél ez nem megoldható, annak sem kell lemondani róla, ugyanis manapság már sok helyen a vételár bizonyos százalékát visszaadják a vevőnek, ha az az ünnepek után visszaviszi a fát hozzájuk. Azonban ha nem tudjuk ezt megoldani, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis 100%-ban lebomlik, nem úgy ugye, mint a műanyag változat.

Sokan azt hozzák fel ellenérvként, hogy emiatt ki kell vágni egy fát, ami környezetrombolás, azonban manapság ez már nem így megy, hiszen ezeket a fákat már direkt karácsonyfaként nevelik, az a céljuk, hogy végül egy lakást díszítsenek az ünnepi szezonban, ezért nem kerül kivágásra semmi olyan, aminek nem kéne. Ráadásul már Magyarországon is vannak olyan helyek, ahol konkrétan karácsonyi szezonra való fenyőfákat termesztenek, tehát ha ilyen fát veszünk, azzal azt a kertészetet is támogatjuk.

Hátránya mindenféleképpen az, hogy sokkal több odafigyelést igényel, mint a mű társa. Ügyelni kell arra, hogy folyamatosan locsoljuk, ám mégse rohasszuk ki a gyökerét, arra, hogy megfelelő hőmérsékletet biztosítsunk számára, és a lehullott tűleveleket sem túl mókás folyamatosan sepregetni.

A mi döntésünk

Mi végül úgy döntöttünk, hogy nem választunk, lesz ilyen is és olyan is. Na de hogyan is oldjuk ezt meg?

Alapjáraton a karácsonyfánk élő fa lesz: földlabdás verzió, amit együtt fogunk kiválasztani, amit aztán kiültetünk a kertbe, és gondoskodunk róla, hogy hosszú élete legyen. Sajnos mivel a meleg miatt nem tudom majd oda rakni, ahova szerettem volna – eredetileg az étkezőben kapott volna helyet, de ott van a kazán is , ezáltal meleg van -, ezért a ház másik pontján lesz, de hogy az étkező se maradjon üresen, oda kerül egy műfenyő is.

Az élő fát az ünnepek előtt maximum pár nappal tudom majd csak feldíszíteni, azonban én szeretem már ezt letudni november végén, így a legkisebb műfenyőnket is fel fogom díszíteni, és ez majd az étkezőasztalon kap helyet – így meg lesz a novemberi dekorálás is, és végre teljesülhet egy régi vágyam is: igazi fenyőnk lesz karácsonykor. 🙂

Kiegészítés ( 2017. 12. 04. )

Nagy nehezen, de megszületett a döntésünk: idén is a műfenyő mellett tesszük le a voksunkat, ugyanis bármennyire is szeretnénk élő fenyőt, nem tudjuk biztosítani neki a megfelelő körülményeket. Pár napon belül veszünk egy nagyobb műfát, amit évekig tudunk még majd használni, tavasszal pedig beszerzünk egy fenyőfa-csemetét, amit kiültetünk a kertbe, így azt a kis fát is tudom majd minden évben díszíteni – nem mellesleg imádom a fenyőket, szerintem meseszépek. 🙂

Ti műfenyő-pártiak vagytok vagy csakis élő fát díszítetek fel az ünnepekre?