Sziasztok!

A mai bejegyzésben takarítani fogunk – vagyis pont az ellenkezőjéről lesz szó. Olyan dolgokról mesélnék ma nektek, amiket az emberek nagy része elkövet a takarítás során, pedig nem kellene, hiszen ezzel árthatunk saját magunknak és a környezetünknek is. 

( Fotó: pixabay.com )

1. Ablakot mosol napsütésben

Tisztában vagyok azzal, hogy napsütésben még a takarítás is jobban esik az embernek, azonban ilyenkor nem érdemes ablakot pucolni. A napsütés miatt a tisztítószer-maradványok rászáradnak az ablakra még azelőtt, hogy teljesen letisztítanád azt, aminek csíkos ablaküveg lesz a vége. Ablakot mosni borúsabb időben érdemes.

2. Nem tartod be a tisztítószerek használati utasításait

Nem véletlenül van ráírva a tisztítószeres flakon hátuljára, hogy x ideig hagyd hatni a szert. Ezt érdemes betartani, ugyanis ha hamarabb törlöd le a folyadékot a leírt hatóidőnél, akkor a szernek nincs elég ideje elvégezni a dolgát, ha viszont túl sokáig hagyod rajta a felületen, akkor akár kárt is okozhatsz vele. Mindig olvasd el a használati útmutatót, és annak megfelelően bánj a tisztítószerrel.

3. Csak a szem előtt lévő dolgokat takarítod meg

Mikor takarítottad le utoljára a mosógép oldalait? Esetleg a szekrény tetejét? Sokan abba a hibába esnek, hogy minél gyorsabban túl akarnak esni a takarításon, ezért csak azokat a helyeket tisztítják meg, amik szem előtt vannak. Figyelj azokra is, amiket sűrűn kifelejtesz a takarítás során – ezekről a helyekről készülök külön bejegyzést is írni, légy résen.

( Fotó: pixabay.com )

4. Nem használsz gumikesztyűt

Nagyon sokan elfelejtenek takarítás közben gumikesztyűt húzni, pedig ez egy nagyon fontos lépés. A tisztítószerek nagy része telis-tele van olyan vegyszerrel, ami sem rövidtávon, sem hosszabb távon nem tesz jót a kezeidnek. Szintén fontos, hogy legyen a lakás minden helyiségére külön kesztyűd, például ne azt húzd a kezedre a mosogatáshoz, amivel előtte a wc-t takarítottad.

5. Közvetlenül a felületre fújod a tisztítószert

Ez főleg a bútorápolóknál fontos, azonban minden tisztítószernél figyeljünk arra, hogy ne közvetlenül a felületre fújjuk, hanem arra a rongyra, kendőre, amivel takarítani fogunk. Sokat árthatunk például a bútorainknak azzal, ha telibe fújjuk őket a vegyszerekkel.

+1 Ébredés után egyből beágyazol

Te is beágyazol még reggel a szobádban? Ez jó dolog, azonban ügyelj arra, hogy ébredés után egyből ezt ne tedd meg. Miért? Az éjszaka folyamán bizony izzadhatunk, ezt az izzadságot pedig beissza az ágymatrac. Ha rögtön letakarjuk a matracot a takaróval, az izzadság nem tud kiszáradni, így az ágyad tökéletes otthona lesz a baktériumoknak. Hagyd szellőzni a matracot és az ágyneműt is kicsit, még mielőtt rendbe teszed azokat.

Mik azok a hibák, amiket ti is elkövettek a takarítás során? 🙂

Képek forrása: Pixabay