Sziasztok!

Lassan, de biztosan elérkezik az év legszebb időszaka, a tavasz. Én nem csupán amiatt imádom ezt az évszakot, mert ilyenkor meseszép a természet, hanem ez az időjárás pont tökéletes arra, hogy a hosszú tél után felfrissítsük a lakást egy nagy tavaszi takarítás alkalmával. A mai bejegyzésnek az az apropója, hogy készítettem egy letölthető példányt a tavaszi nagytakarításhoz, amit értelemszerűen letölthettek és kinyomtathattok, ezáltal követhető lesz az, hogy mit végeztetek már el, és mi az, ami még hátra van; illetve a bejegyzés végén pár tippet is megosztok veletek a takarítással kapcsolatban.

( Fotó: pixabay.com )

A tavasz első napsugarai felébresztik a vágyat sok emberben arra, hogy rendbe tegyék a lakást, kiszellőztessenek, felfrissítsék mindazt, ami az őszi-téli időszakban menedéket nyújtott. Azonban tény, hogy a tavaszi nagytakarítás folyamata nem túl egyszerű, és nem árt, ha kész ütemtervvel készülünk rá, így nem fog minket váratlanul érni egy-egy feladat. A lényeg, hogy figyelj oda arra, hogy hogyan is osztod be az idődet, mert nem kell, hogy a takarítás versenyfutás legyen az idővel. 

Ülj le, és szánj arra egy fél órát, hogy átgondold, miket is kellene megtisztítani a nagytakarítás alatt. A letölthető tervezőm már alapjáraton ad egy támpontot ezekhez, hiszen a főbb feladatokat már beírtam helyetted, így csupán azt kell átgondolnod, van-e valami extra kívánságod, és azt beírni az üres helyre. A pipálgatós rész pluszt ad az egésznek, hiszen hihetetlenül jó érzés látni azt, hogy nem csupán szépül a lakás, hanem a listán is egyre csak gyűlnek a kis pipák. Ha pedig extra tippekre vágysz, görgess lejjebb.

Tavaszi nagytakarítás extra letöltése

Készítsd elő a tisztítószereket, takarító eszközöket

Ennek az a legegyszerűbb módja, ha fogsz egy vödröt, kosarat, és belepakolsz mindent, amire a takarítás során szükséged lesz. Így nem kell folyamatosan rohangálni a tisztítószerekért, hanem a kosár segítségével könnyedén magaddal viheted egyik helyiségből a másikba. A nyomtatható extra elején találsz két listát, az egyikre felírhatod azt, milyen tisztítószerekre lesz szükséged a nagytakarításhoz, a másikra a takarítóeszközök kerülnek.

Fentről lefelé, bentről kifelé

Legyen ez a jelmondatunk a takarítás idejére. Fontos a megfelelő sorrend betartása, hiszen így nem fogjuk összekoszolni újra azt, amit egyszer már megtakarítottunk.

Mindent portalaníts le

Ne csupán azokat a helyeket portalanítsd, amik látható helyen van, hanem mindent. Húzd ki a szekrényeket a helyükről, majd portalanítsd le az oldalukat, hátlapjukat, tetejüket is. Ne feledkezz meg az apró csetreszekről, díszekről sem, ezekre is ráfér egy alapos portalanítás.

Fertőtleníts

Mi az, amit nap mint nap megérintesz, letakarítani viszont ritkán szoktad? A kilincsek és a villanykapcsolók. Érdemes ezeket fertőtlenítőszerrel lemosni, el sem tudnád képzelni azt, mennyi baci van rajtuk.

Ablakot csak felhősebb időben mossunk

Bár sokakat pont a napsütés késztet arra, hogy nekiálljanak takarítani, az ablakpucolást soha ne végezzük napos időben, ugyanis ilyenkor csíkosak maradhatnak az üvegek. Ha nagyon koszos az üveg, először mosogatószeres vízzel mossuk le róla a piszkot, ezután pedig szép csíkmentesre törölhetjük.

Lomtalaníts

Talán nincs is jobb alkalom egy alapos lomtalanításra, mint a tavaszi nagytakarítás. Szabadulj meg minden olyan dologtól, amire már nincs szükséged, így nem csap helyet spórolsz, hanem időt is, hiszen ezeket már nem kell letakarítanod.

Ti mikor álltok neki a tavaszi nagytakarításnak? 🙂