Sziasztok!

Valamelyik nap egyszerre több adag ruhát kellett kimosnom, és a mosógép előtt állva jött az ihlet, hogy készíthetnék nektek egy olyan bejegyzést, amelyben megosztom veletek azokat a tippeket, trükköket a mosással kapcsolatban, amiket én is szoktam alkalmazni, így ma ez következik.

( Fotó: pixabay.com )

Ha régebb óta követitek a blogot akkor már tudhatjátok, hogy tavaly nyáron váltottunk mosógépet, és arról ,hogy miért éppen rá esett a választásunk már írtam egy külön bejegyzést is, így erről most nem mondanék túl sok mindent. A lényeg, hogy azóta kitapasztaltam egy-két dolgot a mosással kapcsolatban, amik által sokkal könnyebb a dolgom, úgyhogy lássuk is őket.

Ürítsük ki a ruhák zsebeit

Az egyik legfontosabb mozdulat még mosás előtt, sokan azonban megfeledkeznek róla, így előfordulhat, hogy apró papír zsebkendő-darabokat találnak a ruhákon. Minden egyes zsebet vizslassunk át, és szedjünk ki belőle mindent – papírzsepit, aprópénzt, cetliket.

Húzzuk fel a cipzárakat

Amennyiben olyan pulóvert mosunk aminek cipzárja van, mindig húzzuk fel, ugyanis ha nem így teszünk, a cipzár könnyedén kilyukaszthatja a többi holmit.

Kezeljük a foltokat

Bár szerencsére nálunk ritkán fordulnak elő olyan foltok, amiket előkezelni kellene, mégsem árt tudni azt, hogy a folttisztítót közvetlenül a mosás előtt rakjuk a foltra, mert ha a balesetet követően frissen tesszük ezt meg, akkor a folttisztító is beleszárad az anyagba.

Soha ne keverd a fehéret a feketével

Bevallom őszintén nálam néha előfordul, hogy színes ruhát mosok fehérrel vagy épp feketével, bár ezt egyáltalán nem ajánlom senkinek. Próbáljuk meg színek szerint válogatva kimosni őket, ha azonban erre nincs lehetőségünk, használjunk színfogó kendőt, hogy ne érjen meglepetés, amikor kivesszük a ruhákat a dobból. 

Mossunk a megfelelő hőfokon

Ha nem a megfelelő hőfokon mossuk ki a ruhákat, akkor számolnunk kell azzal, hogy veszítenek a színintenzitásukból, esetleg el is deformálódhatnak. A törölközőket, konyharuhákat 90 fokon érdemes mosni, hogy fertőtlenítődjenek is, míg a többi ruhát én 40 fokon szoktam.

( Fotó: pixabay.com )

Ne használjunk túl sok mosószert, öblítőt

Szerintem az emberek nagy százaléka egyet ért abban velem, hogy képesek vagyunk az előírtnál több mosószert, öblítőt használni. Ha nem figyelek oda rá, néha nálam is előfordul, azonban az utóbbi időben tudatosan figyelek arra, hogy az általam kimért adagnak csak a felét öntsem a mosógépbe, hiszen ez a mennyiség is képes ugyanúgy tisztává varázsolni a ruhákat.

Ne rakjunk egyszerre több ruhát a mosógépbe az előírtnál

Sokaknál bizonyára elő szokott fordulni, hogy inkább jobban megtömik a mosógép dobját ruhával, minthogy két mosást indítsanak: na ezt ne tegyétek. Ha túl sok ruha kerül bele, akkor a víz nem tudja azokat jól átjárni, ezáltal nem mossa őket szép tisztává. Inkább indítsunk el két külön mosást.

Használjunk mosózsákot

Főleg elöltöltős mosógépeknél hasznos, ám felültöltősnél sem haszontalan találmány a mosózsák. Én egyszerre többet szoktam használni, a fehérneműket, zoknikat rakom bele általában úgy, hogy egy zokni két fele egy zsákba kerüljön, ez megkönnyíti a teregetést is. Ráadásul a zsák használatával elkerülhetjük azt, hogy a zoknik, fehérneműk beszoruljanak a dob valamelyik részébe, ezzel tönkretéve a gépet.

Ne várjunk sokat két mosás között

Talán elsőre furcsának tűnhet, mégis van benne logika. Ha kimostunk egy adag ruhát, rögtön indítsunk el egy újabb mosást, hiszen a mosógép ilyenkor még be van melegedve, ezáltal kevesebb energiát igényel a víz felfűtése – azonban figyeljünk arra, hogy naponta egyszerre maximum 3-4 alkalommal mossunk, kell a gépnek a pihenés.

Szárítsunk a szabadban

Az egyik oka annak, hogy imádom a tavaszi-nyári időjárást, hogy tudom a szabadban szárítani a ruhákat. Sokkal frissebbek, üdébbek lesznek a ruhadarabok, ha kint a szabad levegőn tudnak száradni, nem pedig bent a lakásban.

Tartsuk tisztán a mosógépet

Ahhoz, hogy a mosógépünk évekig kiszolgáljon minket figyeljünk arra, hogy tisztán tartsuk. Havonta legalább egyszer indítsunk el egy üres mosást ecettel és szódabikarbónával, vagy ha van külön dobtisztító funkció a gépen – az enyémen van -, akkor azt. Hidd el, a gép meg fogja hálálni a törődést.

Nektek van olyan tipp, trükk a tarsolyotokban, amit mosáskor szoktatok alkalmazni? 🙂

Képek forrása: Pixabay