Sziasztok!

Ha a blog összképét nézzük, viszonylag kevés bejegyzés született könyves témában, pedig egyrészt imádok olvasni, másrészt imádom az olyan könyveket a magaménak tudni, amik főleg háztartással, selejtezéssel kapcsolatosak. Az évek során összegyűlt néhány olyan könyv, amit imádok, emiatt bátran merek ajánlani nektek, úgyhogy arra gondoltam, a mai bejegyzésben ezekről mesélnék nektek picit.

A most felsorolt könyvekből csak 3 darabról készült külön bejegyzés, azokat mindenféleképpen linkelni fogom, illetve itt említeném meg, hogy ha a többi közül bármelyik érdekelne részletesebben titeket, akkor írjátok meg kommentben, és készítek róla külön posztot.

Marie Kondo – Rend a lelke mindennek

“MARIE KONDO ötéves kora óta bújja a háziasszonyoknak szóló magazinokat. Már ekkor rabul ejtette a jól szervezett terekben rejlő rend és szépség, majd tizenöt évesen úgy döntött: komolyabban is tanulmányozni fogja a rendrakás művészetét. A saját hálószobájával kezdte, majd a testvérei szobájával folytatta. Ma már rendkívül sikeres üzleti vállalkozása van Tokióban, amely abban segít az ügyfeleknek, hogy zsúfolt otthonaikból szemet gyönyörködtető, harmonikus, ihletet adó lakótereket varázsoljanak”

Marie Kondo könyvét talán nem kell bemutatnom senkinek, hiszen egy pár évvel ezelőtt igazán felkapott volt. Szeretem ezt a könyvet, ugyanis a megszokottól teljesen eltérő módon vezeti rá az embert a selejtezésre, ezáltal sokkal inspirálóbb, intenzívebb lesz ez a művelet. Ha érdekel egy picit is a selejtezés, lomtalanítás, mindenféleképpen vess rá legalább egy pillantást.

Marie Kondo – Tiszta öröm

“A rendrakás szakértőjének könyve nélkülözhetetlen kalauz ahhoz, hogy egyszerűbbé, átláthatóbbá és egyúttal boldogabbá tegyük mindennapjainkat. Aki megfogadja tanácsait, nemcsak otthonában, de saját életében is felszámolhatja a káoszt és a rendetlenséget.

Marie Kondo átfogó útmutatást nyújt az egész lakásban: a konyhai eszközök, hobbikellékek, fényképek, takarítóeszközök területén egyaránt. Elkalauzol a tökéletesen rendezett fiókok és szekrények világába, és lépésről lépésre, egyszerű illusztrációkkal mutatja be az ingek, nadrágok és zoknik hajtogatásának mesteri fortélyait. Ugyanakkor azt is megtanítja, hogyan ismerjük fel azokat a tárgyakat, amelyek már nem szereznek örömet, és valójában már nincs szükségünk rájuk.
A KonMari néven elhíresült egyszerű módszerrel mindenki számára elérhető lesz a rendezett otthon, az átlátható tárolás és a hétköznapi tiszta öröm.”
KonMari két könyve között én minimális különbséget vettem csak észre, így az, aki csak éppen most ássa bele magát ebbe a témába mélyebben, az első körben csak az egyiket vegye meg. Annyival talán jobban szeretem egy picivel ezt, mint a Rend a lelke mindenneket, hogy ebben nagyon édes kis illusztrációk is találhatók, így aki vizuális típus, szerintem ezt jobban fogja értékelni.

Tsh Oxenreider – Organized simplicity

“„Organized Simplicity” teaches readers the benefits of simplifying their lives and provides practical, hands-on instruction for decluttering and organising to achieve simplicity. In part one, readers learn what simplicity is and how simplicity can improve their schedules and finances while helping them achieve their self-designated purposes in life. In part two, readers follow a ten-day plan to completely clean and organise their homes so they can start fresh with a simplified home. There are chapters for cleaning and organising every room in the home. Numerous tips help readers to keep their homes organised. Future project ideas will inspire them to turn their house in a haven they love.”

Jelenleg ez az egyetlen angol nyelvű könyvem, bár szeretnék beszerezni még párat belőlük. A könyv két fő fejezetre van osztva, az elsőben arról mesél az író, hogy miért is jó az, ha kevesebb cucc van az életünkben, míg a másodikban gyakorlati tanácsokat is ad a megvalósításhoz. Bár angolul van, a nyelvezete egyáltalán nem erős, így aki picit is ért ezen a nyelven, az valószínűleg el is tudja olvasni. 

Geralin Thomas – Rend a lelke mindennek

“Jó lesz ez még valamire, a múltkor is épp ilyesmit kerestem… Ebben a lakásban már mozdulni sem lehet! Csak nem fogom kidobni, hiszen emlék!Ismerősen hangzik?A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A helyzet sokszor olyan kilátástalannak tűnik, hogy azt sem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá. Bármilyen hihetetlen, de a rendteremtés akár élvezetes is lehet!A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról. Segítségével felszámolhatjuk a számítógépünkben uralkodó káoszt, hatékonyabban megszervezhetjük a családunkkal töltendő időt, és ahhoz is kapunk tanácsokat, hogy hogyan tudjuk fenntartani rendet, és hogyan küzdhetjük le a halogatást.Minden eszközt a kezünkbe kapunk tehát ahhoz, hogy lakásunk ne lomtár legyen, hanem az a hely, ahol valóban otthon érezzük magunkat, és ahová nap mint nap szívesen térünk haza.”

Először kissé szkeptikus voltam ezzel a könyvel, hiszen nem tudtam, hogy KonMari után tud-e bárki újat mondani ebben a témában, de a szerző teljesen más oldalról közelíti meg a selejtezést: ő inkább gyakorlatias tanácsokat ad. A könyv egyébként gyönyörűen illusztrált, szép képekkel van teletűzdelve, és van a könyv végén egy “listák és tervek” rész, ahol különböző pipálgatós-tennivalós listákkal találkozhatunk. Erről a könyvről írtam már bejegyzést is, amit ide kattintva elolvashattok.

Bianka Bleier & Birgit Schilling – Háztartási túlélőkönyv

“Van élet a házimunka után! Ha tudni szeretné, hogyan végezhető el minimális ráfordítással a házimunka java, hogyan főzzön hetente egyszer úgy, hogy abból sok étkezésre jusson, hogyan mossa ki tervszerűen a szennyeshegyeket, hogyan állítson fel minden területen fontossági sorrendet, hogyan tűzzön ki megvalósítható célokat, hogyan bízza másokra a feladatokat és nyerjen szabadidőt, akkor ez a könyv nélkülözhetetlen az Ön számára. Ha nem a házimunkába akarja fektetni szabadidejét és energiáját, akkor válasszon egyszerű megoldásokat! Azután szentelje magát olyan dolgoknak, amelyeket élvez és valóban fontosnak tart!”

Kissé elkanyarodva a rendrakás témától, ez a könyv a háztartás megszervezéséről szól. Szerintem mindenki szeretné, ha a takarítás nem egy örökös körforgás lenne, hanem lenne szabadideje mellette, amit bármi mással tölthet – erre adnak tanácsokat az írók. Ha te is azzal küzdesz, hogy a munka-takarítás duón kívül nincs másra időd, akkor érdemes átlapozni, szuper tippeket olvashattok benne.

Manidipa Mandal – 1001 háztartási tipp

“Ennek a kötetnek a segítségével magabiztosan kézben tudjuk tartani a háztartásunkat. Nem fog többé gondot okozni a tintafoltok eltávolítása, a ház gyerekbiztossá tétele, vagy az ünnepi dekoráció – itt minden élethelyzetre és problémára megtaláljuk a legjobb megoldást. A háztartás megszervezésére vonatkozó praktikus tanácsoknak köszönhetően sem az anyósunk látogatása, sem váratlan vendégek betoppanása nem okozhat többé gondot. “A konyhában” című részben hasznos tanácsokat olvashatunk:az ételek elkészítéséről és tárolásáról: hogyan spórolhatunk időt, hogyan helyettesíthetünk hiányzó hozzávalókat és hogyan menthetjük meg a félresikerült ételeket; a vendéglátásról: hogyan készüljünk a tálalással és a dekorációval. “A ház körül” című rész segít: a ruhaneműk ápolásában és a folteltávolításban; a kártevők elleni küzdelemben és a háziállatok gondozásában; a gyerekről való gondoskodásban és biztonságuk megteremtésében.”

Ez a könyv hihetetlenül sokrétű! Több, mint 20 különböző kategóriára bontva mutat be a szerző számos olyan tippet, trükköt, praktikát, amelyek a segítségünkre lehetnek a mindennapokban. Legyen szó akár az ételmaradékok újrahasznosításáról, a nagytakarításról, vagy épp az állatgondozásról, az 1001 tipp között biztosan találsz majd olyat, amit eddig még nem ismertél, mégis a hasznodra lesz. A könyvről készült bejegyzés a blogra, amit ide kattintva megtekinthettek.

Kádi Péter – 1100 tipp a háztartásban

“A ​különböző háztartási rafinériák megkönnyítik és egyszerűsítik a hétköznapjainkat. Időt és anyagiakat egyaránt megtakaríthatunk, ha elsajátítjuk azokat a tudnivalókat, amelyeket az 1100 tipp a háztartásban című könyvben összegyűjtöttünk. A gyakorlatias tanácsok a konyhától a spájzig, a gardróbtól a kertig egyaránt segítik a mindennapos munkát, a leírt technikák bárki számára könnyen megvalósíthatók.”

Ez a könyv több, mint 10 évvel ezelőtt jelent meg, ezáltal ma már csak antikváriumokban bukkanhat fel néha, én pedig a Jófogáson találtam rá nagyon olcsón. Alapjáraton azt mondom, hogy ha valaki beszerezte magának Manidipa Mandal könyvét, akkor annak fölösleges megvenni ezt is, én azonban mindenféleképpen szerettem volna a gyűjteményemben tudni. Van néhány olyan tipp, ami az előző könyvben nem szerepel, de alapjáraton nem olyan nagyok a különbségek, hogy muszáj legyen mindkét példányt birtokolni.

Almásy Katalin – Kati-patika

“Melyik évszakban érdemes méregteleníteni? Mit igyunk, ha fáj a fejünk, ha magas a vérnyomásunk, vagy ha épp fáradtak vagyunk? Mi használ a szúnyogok és mi a nap ellen? Mire jók a tibeti teák? Igaz, hogy a hagymából szinte bármi elkészíthető? Mit nevezünk Nero nektárjának? Igaz, hogy a böjt nemcsak lelki, hanem testi megtisztulást is jelent? Hogyan szüntethetjük meg a tavaszi fáradtságot? Hogyan kell gyógybort készíteni? Miért kell az arcunkon görgetni a forró tojást? Mi mindenre jó a gyömbér, az alma és a körömvirágkrém? Ha bezárt a gyógyszertár, kérj segítséget a természettől! Megnyílt a Kati Patika! Almásy Katalin természetgyógyász arra vállalkozott, hogy összegyűjtse: az egyes betegségekre mi a természetes gyógymód. Hasznos tanácsokkal lát el, hiszen sok kellemetlen tünet akár gyógyszerek nélkül is megszüntethető. Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, a természet patikája mindig nyitva áll!”

Bár kilóg a sorból, mégis szerettem volna megemlíteni nektek a Kati-patika című könyvet. Ez főleg azoknak lesz hasznos, akik érdeklődnek a természetes dolgok iránt, hiszen olyan dolgokat tudhattok meg belőle, hogy például hogyan kell természetes alapanyagokból szúnyog- és légyriasztót készíteni, mire is jó pontosan a körömvirágkrém, vagy épp hogyan készíthetsz magadnak saját kezűleg fürdőgolyót. Egy nagyon informatív könyvről van szó, melyről írtam is már egy külön bejegyzésben – katt ide érte -.

Nekem ezek a kedvenc háztartással és selejtezéssel kapcsolatos könyveim – a tied mi? 🙂