Sziasztok!

Régóta tervezek már bejegyzést írni a szelektív hulladékgyűjtésről, hiszen ez szorosan hozzákapcsolódik a háztartás vezetéséhez, legalábbis hozzá kellene, azonban csak most jutottam el odáig, hogy összeszedjem a gondolataimat a témával kapcsolatban. Ha érdekel titeket a szelektív hulladékgyűjtés, esetleg szeretnétek még több infót kapni ezzel kapcsolatban, akkor olvassátok el ezt a bejegyzést – a bejegyzés főleg olyan helyzetekről szól, amikor otthon, külön kukában tudjuk gyűjteni a szelektív szemetet.

( Fotó: pixabay.com )

Miért fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot?

Én magam nem élek 100%-ban hulladékmentes ( zero waste ) életmódot, de fontos számomra az, hogy amit csak tudok, szelektíven gyűjtsek, ráadásul szerencsém van, ugyanis a mi városunkban már van házhoz menő szolgáltatás erre a célra. Manapság az emberek rengeteg hulladékot termelnek nap mint nap, viszont csak kevesen figyelnek arra, hogy mit hova dobnak ki. A szelektív gyűjtéssel elérhetjük azt, hogy egy adott dolgot újrahasznosítsanak, ezáltal kevesebb szemét termelődjön kicsi bolygónkra. Földünket egyre nagyobb hulladékmennyiség borítja el, amitől megszabadulni költséges, ráadásul környezetszennyező is. Ezért tartom fontosnak azt, hogy aki csak teheti, szelektíven gyűjtse a szemetet, hiszen így rengeteg dolgot újra tudunk hasznosítani.

Mit és hogyan tudunk szelektíven gyűjteni?

Papírt, üveget, fémhulladékot, műanyagot, esetenként zöldhulladékot. Városonként változik, mit hova lehet dobni, nálunk például igényeltem egy szép nagy méretű kék kukát, amibe az alábbi szelektív hulladékokat dobhatom ki:

*műanyag flakonok ( ásványvizes, üdítős, boros, tusfürdős, öblítős, mosószeres, tejfölös és joghurtos pohár)

*műanyag szatyor

*háztartási fém ( italos és konzervdoboz, apróbb fém tárgyak )

*papír ( újság, folyóirat, füzet, könyv, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, kiöblített italos kartondoboz )

Egy kukába gyűjtjük ezeket, majd miután elkerülnek a feldolgozó üzembe, ott külön válogatják őket. Mivel szuper nagy kukát kaptunk erre a célra, ezért van, hogy csak kéthavonta viszem ki azon a napon, amikor a szállítás történik, hiszen – szerencsére – azért annyi szemetet mi ketten nem termelünk, hogy folyamatosan megteljen a kuka.

Mit nem rakhatunk a szelektív hulladékgyűjtő-edénybe?

Vannak olyan dolgok, amiket már nem tudnának újrahasznosítani, mert mondjuk olyan anyaggal lettek szennyezve, amit lehetetlenség maradék nélkül eltávolítani, ezek pedig a következőek:

*margarinos doboz

*zsíros műanyag flakon ( például kenőzsírral töltött )

*egyéb, műanyagnak ítélt hulladékok ( például hungarocell, nylonharisnya, stb. )

*CD-lemez, magnó- és videókazetta

*élelmiszer-maradványt tartalmazó papír

*zsíros, olajos, oldószeres papír

*használt papír zsebkendő és szalvéta

Mit tegyek a hulladékkal, mielőtt a kukába dobom?

Fontos, hogy a palackokat mindenféleképpen öblítsük ki, mielőtt kidobnánk. Nem kell fertőtleníteni meg hasonló, a lényeg, hogy a benne található maradékokat eltüntessük, ezzel is segítve az emberek munkáját. A műanyag palackokat, italos kartondobozokat, fém dobozokat lapítva helyezzük az edénybe, hiszen így sokkal több fog beleférni a kukába, konténerbe. 

( Fotó: pixabay.com )

Amit nem dobhatunk az otthoni gyűjtőedénybe, azzal mi legyen?

Mint fentebb olvashattátok, nálunk például nem lehet az otthoni edénybe beledobni az üvegeket, ezért azokat gyűjtögetem, majd amikor egy nagyobb adag összegyűlt, akkor elviszem a város valamelyik szelektív hulladékgyűjtőjébe, ahol van üvegek számára fenntartott kuka. Azokat a dolgokat, amik veszélyes hulladéknak minősülnek ( például használt olaj, elem, akkumulátor, izzó, fénycső, elektromos hulladék ) az erre szakosodott gyűjtőhelyen leadhatjuk, így biztosan környezetbarát megoldással tudunk tőlük megszabadulni – a legtöbb MOL töltőállomáson már van lehetőség arra, hogy bizonyos dolgokat ott leadhassunk -. Fel nem használt, de lejárt gyógyszereket gyógyszertárakban tudtok leadni, ahol szakszerűen fogják őket megsemmisíteni.

Mi legyen a zöldhulladékkal?

 Egy-egy fűnyírás során, esetleg ősszel a levelek söprögetésénél rengeteg zöldhulladék keletkezik. A legjobb megoldásnak én azt tartom, ha saját komposztálót alakítunk ki, és ott használjuk fel őket – remélhetőleg belátható időn belül elkészül az én komposztálóm is -, ha viszont erre nincs lehetőségünk, akkor ezeket külön zöldhulladék-gyűjtő zsákba tegyük, így ezek a hulladékok nem a lerakóra fognak kerülni, hanem komposztként újrahasznosítják. Ennek mindenhol más a menete, általában az adott szolgáltatónál lehet ilyen zsákot igényelni minimális összegért, és meghatározott időben szállítják majd el.

Szeretném, ha mindenkinek továbbadnátok ezt a bejegyzést, hiszen nem győzöm hangsúlyozni azt, mennyire fontos a környezetvédelem, hiszen mindenki azt szeretné, ha a gyermeke, unokája szép, egészséges környezetben nőjön fel!