Sziasztok!

Kisebb kihagyás után végre újabb selejtezős, rendszerezős bejegyzéssel készültem nektek. Bár ritkán vannak ilyen típusú írások – lévén még házfelújítás előtt állunk, tehát nincs meg mindennek a maga helye -, azért mégis imádom ezeket, és amit tudok, azt már most kiszelektálom, rendszerezem. Így tettem a napokban a gyógyszerekkel is, a mai bejegyzésben erről olvashattok.

Hord egy helyre a gyógyszereket!

Ez nem lesz egyszerű akkor, ha ti is olyanok vagytok, mint én, ugyanis nálunk eddig a lakás összes pontján volt egy-egy gyógyszer. Szépen végigjártam minden helyiséget, és összeszedtem azokat, amik ehhez a kategóriához tartoznak. Ne felejtsétek el átnézni a fürdőszoba szekrényeket, sőt a táskákat is lessétek meg, onnan is elő szoktak kerülni különböző tabletták.

Válogasd ki őket!

Miután mindent egy adott helyre pakoltunk, nézzük át a gyógyszereket egyesével. Ami lejárt, elszíneződött, vagy már nem tudjuk, mire is való, attól szabaduljunk meg. Azokra, amiket megtartunk, írjuk rá a lejárati dátumot, illetve akár azt is feljegyezhetjük a dobozra, hogy mire is való, így egyszerűbb lesz megtalálni őket majd a helyükön. Érdemes levágni a levelekről a már elhasznált részeket, így még jobban fogjuk látni azt, hogy hány szem is van belőle.

Nálunk – szerencsére – alapjáraton sem szokott túl sok gyógyszer lenni, azonban van pár, ami nemrég fogyott el, például a vitaminok, ezeket a napokban fogom pótolni. Azért is jó, ha egyben látod az összeset, mert így tudni fogod, mi az, ami elfogyott, és újat kell venni belőle.

Találj nekik egy fix helyet!

Számos különböző okból sem praktikus az, ha a lakás minden pontján belebotlunk egy-egy gyógyszerbe, ezért érdemes kinevezni számukra egy fix helyet. Amennyiben kisgyermek is van a házban, egyrészt figyeljünk arra, hogy olyan helyre tegyük, ahol nem éri el, másrészt ilyenkor érdemes a gyermek gyógyszereit elkülönítve tartani a felnőttekétől, hogy ne fordulhasson elő semmilyen baleset ezzel kapcsolatban.

Mivel nekünk kevés gyógyszerünk van, ezért elég volt egy kisebb méretű tárolót vennem, erre a Pepcoban bukkantam rá. Ami hűtést igényel, az értelemszerűen a hűtőben kapott helyet, erre a célra a hűtőajtón lévő legfelső polcot neveztem ki, ahol csakis gyógyszerek találhatóak meg.

Ezekből a gyógyszerekből mindig legyen otthon!

Vannak olyan tabletták, készítmények, amelyekből érdemes otthon tartani mindig egy-egy darabot – remélhetőleg nem lesz rá szükség, és maximum ki kell dobni őket a lejárati idő miatt, de inkább ez legyen, minthogy szükség esetén rohangálni kelljen miatta. Bár nem gyógyszer, de a lázmérő az egyik olyan alapdarab, ami mindig legyen megtalálható a lakásunkban. Ilyen még a sebtapasz, sebkötöző, fásli, steril géz, ezek hosszú ideig eltarthatók, és érdemes belőlük mindig tartani otthon párat.

Fájdalomcsillapítóból már rengeteg különböző fajta van, olyat válassz, amiben megbízol. Nálunk mindig van itthon külön fejfájás elleni gyógyszer, illetve általános fájdalomcsillapító is, szerencsére maximum az előbbire szokott szükségem lenni migrén idején, de jó, ha van otthon belőlük egy-egy dobozzal. Nálunk alapdarab még a derék-és hátfájdalomra való gél, ebből többfélét is tartunk itthon, mikor melyikre van még szükség – nagy a kert, kerti munkák közben előfordulnak húzódások. 🙂 Ezeken felül érdemes pár napig, hétig megfigyelni azt, hogy milyen tünetek fordulnak elő a családban, és ez alapján betárazni a házipatikát. 

Mi legyen a lejárt gyógyszerekkel?

Semmiképp se dob őket a kukába! Gyűjtsd össze őket, és vidd el a legközelebbi gyógyszertárba, -elvileg- minden patika köteles átvenni ezeket, és ők majd szakszerűen megszabadulnak tőlük. Ha a sima szemétbe dobnánk, azzal károsítanánk a környezetünket, a Földet, legalább erre figyeljünk. 🙂

Te hol, hogyan, milyen módon tárolod a gyógyszereidet? 🙂