Sziasztok!

Kapszula gardrób – sokatoknak ismerős lehet ez a kifejezés, hiszen pár hónappal ezelőtt még a csapból is ez folyt. Azóta talán picit lankadt sokak lelkesedése, de úgy érzem, számomra most jött el az az idő, hogy belevágjak ebbe az egészbe. A mai bejegyzésben arról fogok mesélni, hogy miért is döntöttem így, illetve megosztok veletek pár praktikus tanácsot azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kezdjetek hozzá a gardrób kialakításához.

( Fotó: pixabay.com )

Miért is döntöttem a kapszula gardrób mellett?

Ha röviden akarnám megfogalmazni nektek akkor azt mondanám,hogy szimplán elegem lett a jelenlegi helyzettel, de ez ennél picit bonyolultabb. Tudni kell rólam, hogy 14 éves korom óta tudom, mi az én stílusom, és ez azóta sem változott: az egyszerű darabokat preferálom, és általában full feketében járok. Ez anno a rocker korszakomban alakult ki, de a mai napig megmaradt – mint a zenei ízlésem is -, az évek során csupán csak letisztultabb lett, de más nem változott. Attól függetlenül, hogy ismerem a saját stílusom, a szekrénybe pillantva mégis hatalmas színkavalkád vett körbe, és ezek mind-mind olyan ruhák voltak, amiket soha nem is hordtam.

Szerencsére nem én vagyok béna, és nem én vásároltam magamnak rengeteg szivárványszínű rettenetet, hanem édesanyám az, aki folyamatosan elhalmoz ruhákkal, ráadásul ugyebár színesekkel, mert hiába vagyok lassan 26 éves, még mindig nem fogadta el a stílusomat. 🙂 Szóval a minap benéztem a szekrénybe, és megállapítottam, hogy ez így nem mehet tovább, úgyhogy kiszelektáltam a ruháim 80%-át, és nekiálltam megtervezni a saját, személyre szabott kapszula gardróbomat – erről a következő bejegyzésben olvashattok majd.

Miért jó a kapszula gardrób?

Mert nincs több “nincs egy göncöm se” felkiáltás reggelente; mert nincsenek szekrényből kifolyó ruhahalmok; mert így mindig olyan ruhadarabokat vehetsz fel, amiben kényelmesen érzed magad, és passzolnak is egymáshoz. Rengeteg előnye van egy kapszula gardrób kialakításának, és hátrányt egyet sem tudok mondani. Sokkal kellemesebb reggelente úgy eldönteni azt, hogy mit is viselj aznap, hogy tudod, bármit választasz, azok passzolni fognak egymáshoz. Ugyanis el sem hinnétek, hogy egy minimál ruhatár darabjaiból hányféle variáció kihozható. Én bátran ajánlom mindenkinek, hogy vágjatok bele ebbe a projectbe, meglátjátok, egy teljesen új világ nyílik ki előttetek majd a folyamat során.

Szelektálj könyörtelenül!

Az egész gardróbkialakítás alapja az előzetes szelektálás, lomtalanítás, kinek hogy tetszik. Csakis ezzel a lépéssel érdemes kezdeni, hiszen így fogod csak látni azt, hogy milyen ruhadarabjaid maradnak a szekrényben, és mik azok, amikből be kell szerezned újakat. Túl sokat nem beszélnék most erről a témáról, ugyanis készülni fog belőle egy külön bejegyzés is, úgyhogy ott majd kitérek bővebben erre a pontra. 

( Fotó: pixabay.com )

Szabd személyre a gardróbod!

Minden ruhatárnak, így a kapszula gardrób rendszere szerint kialakítottnak is az a legnagyobb előnye, hogy mindenki személyre szabhatja, sőt személyre is kell . Érdemes megfigyelni azt, hogy milyen típusú ruhákban érzed jól magad, és ez alapján összeállítani a listát. Én például tudom magamról, hogy nem hordok szoknyát, rövidnadrágot, sőt blézert sem, így ezekre mivel semmi szükségem nincs, nem is fogom megvenni magamnak. Nem szabad a különböző “ezek az alapdarabok legyenek a ruhatárasban mindenféleképpen” típusú bejegyzésekre, videókra hallgatni, hiszen mindenkinek más az ízlése, stílusa, és nem szabad ráerőltetni senkire semmit.

Amire azonban érdemes lehet figyelni, hogy főleg egyszerű színeket válasszunk. Én az esetek 90%-ban feketét hordok, nagy ritkán fehéret, szürkét, így a kapszula gardróbomat is ezek a színek fogják uralni. Ennek szimplán annyi a lényege, hogy így egyszerűbben lehet a darabokat egymással kombinálni, illetve könnyen fel lehet dobni bármilyen kiegészítővel. Azonban ha te a színek szerelmese vagy, ez ne akadályozzon meg abban, hogy pink vagy zöld ruhákat vásárolj. Ismét kihangsúlyozom, szabd személyre a gardróbot, viselj olyan ruhákat, amiben jól érzed magad.

Vásárolj tudatosan!

Ahhoz, hogy megakadályozd azt, hogy újra olyan ruhákkal legyen tele a szekrényed, amiket nem hordasz fontos az, hogy tudatosan vásárolj a jövőben. Csakis azokat a ruhákat szerezd be, amit felírsz magadnak egy listára, és próbálj meg nem elcsábulni egy-egy olyan darab iránt, amit tudod, hogy csupán néhányszor viselnél. Törekedj a minőségre, nem a mennyiségre, hiszen ez adja a kapszula gardrób alapját.

Ti mit gondoltok erről az egész minimalista, kapszula gardrób dologról? 🙂