“Víz! … Nem szükséges vagy az életben, maga az élet vagy!”

/Saint-Exupéry/

Sziasztok!

A mai bejegyzésben a vízivásról lesz szó – hiszen a víz maga az élet, ahogyan azt a fenti idézet is mondja. Szeretnék egy kicsit mesélni nektek arról, hogy miért is szükséges a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása naponta, milyen tünetekkel jár a dehidratáltság, mennyi folyadékra is van szüksége az embereknek, és minden másról, ami ehhez a témához kapcsolódik.

Tények a vízről, vízfogyasztásról

A testünk több, mint 60%-a vízből áll, ami rengeteg folyadékot jelent. Ráadásul a szervezetünkből naponta közel 2,5 liter folyadék távozik ilyen-olyan formában – például vizelet, izzadás -, így szükséges legalább ennyit pótolni is minden egyes nap. Ha sportolunk, mozgunk, vagy valami megerőltető fizikai munkát végzünk, akkor ez a szám még magasabb lehet, ezért is kell felmérnünk azt, hogy az adott napon mennyi vízre is van szükségünk.

Manapság azt mondják, hogy a nőknek napi 1,5-2 liter, míg a férfiaknak 2-2,5 liter folyadékot kellene MINIMUM bevinniük a szervezetükbe napi szinten, de ahhoz, hogy a testünk megfelelően működjön, még több folyadékra lehet szükségünk. Bizonyára sokan hallottátok már azt, hogy az ember élelem nélkül 40 napig is elélhet, de víz nélkül 4 napot sem élne túl – innen is látszik, mennyire elengedhetetlen a víz az életünk során.

Mikor és mennyi vizet fogyasszunk?

Bár azt már az előbb kitárgyaltunk, hogy naponta hány liter folyadékot érdemes bevinni a szervezetünkbe, ugyanakkor az sem mindegy, hogy ezt mikor és hogyan tesszük. Érdemes reggel, ébredés után a napot legalább 2 dl víz elfogyasztásával kezdeni, majd ugyanígy befejezni. Étkezés előtt szintén érdemes legalább 1-2 dl vizet meginni, így kevesebb ételt fog kívánni a szervezetünk, ami például fogyáshoz jól jöhet, illetve a maradék 2-2,5 litert arányosan leosztva elfogyasztani a nap során.

Kétségtelen, hogy a legegészségesebb a sima csapvíz, azonban sokan ezt azért nem szeretik, mert kellemetlen az íze vagy a szaga – ilyenkor érdemes lehet beszerezni egy vízszűrős kancsót, erről nemsokára hozok is nektek egy külön bejegyzést. Sokan folyamatosan palackozott ásványvizeket fogyasztanak, azonban érdemes szem előtt tartani azt, hogy ezeket csak alkalmi fogyasztásra javasolják, nem érdemes ezzel helyettesíteni a vizet.

A dehidratáltság tünetei

Amikor már érezzük, hogy szomjasak vagyunk, akkor a szervezetünk ezt a jelet küldi azért, mert már dehidratált állapotba került – ezt ne várjuk meg. Ha mégis megtörténik, ezekből a tünetekből tudhatjuk még meg, hogy dehidratáltság áll fent:

* fejfájás

* rendszeres fáradtság

* koncentrációhiány

* izomfájdalom

* gyomorfájdalom

Érvek a vízfogyasztás mellett

* Csökkenti az éhségérzetet: talán sokan el sem hinnék, de a testünk bizony néha összezavarhat minket, és előfordul, hogy bár azt hisszük, éhesek vagyunk, igazából nem is ételre vágyunk, hanem dehidratált a szervezetünk a nem megfelelő folyadékpótlás miatt. Amikor azt érezzük, éhesek vagyunk, érdemes először meginni egy pohár vizet, így kiderül, mire is vágyik a szervezetünk valójában.

* Hidratál – kívül és belül is: a víz nem csupán belülről hidratálja a testünket, hanem bizony kívülről is. A megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása szükséges ahhoz, hogy a bőrünk puhább, hidratáltabb, hajunk fényesebb, egészségesebb legyen.

* Viszlát fejfájás!: rengetegen küzdenek olykor-olykor felfájással, talán erre mondhatjuk is, hogy népbetegség. Sokan ilyenkor egyből valamilyen fájdalomcsillapító gyógyszer után nyúlnak, azonban van egy egyszerűbb, és sokkal hatásosabb módja a fejfájás csillapításának: a víz. Az esetek nagy részében a fejfájás a dehidratáltság tünete, ezzel jelzi a szervezetünk felénk, hogy jó lenne pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget. Érdemes minden fejfájásnál először ezzel próbálkozni, és ha nem csökken a tünet, csak akkor gyógyszerhez nyúlni.

* Segíti az emésztést: ahhoz, hogy az emésztésünk rendben működjön, szükséges, hogy a megfelelő mennyiségű vizet naponta pótoljuk a szervezetünkből. A jól működő emésztés szükséges ahhoz, hogy a méreganyagok távozni tudjanak a szervezetedből, és ne okozzanak semmilyen gondot a későbbiek során.

Mivel pótoljuk a folyadékot?

A legcélszerűbb természetesen a víz fogyasztása, azonban a napi folyadékba bele kell számolni a lédús gyümölcsök, zöldségek, különböző ételek ( például leves, főzelék ) víztartalmát is. Sokan azt mondják, hogy ideális esetben a vízfogyasztás 70%-ának folyadékból ( elsősorban ugyebár vízből ), a maradék 30%-nak pedig élelmiszerből, ételből kellene származnia. Azonban nem kötelező “natúr” vizet fogyasztani, hiszen ízesíthetjük azt zöldségekkel, gyümölcsökkel, készíthetünk smoothie-t, teát – a variációk száma végtelen.

 

Ti hogy álltok a vízfogyasztással? Naponta hány liter folyadékot isztok meg?