Sziasztok!

Azt vettem észre, hogy van egy kérdés, ami még mindig nagyon megosztja az embereket: panel vagy kertes ház? Mindkettőnek meg vannak a maga előnyei és hátrányai is, tehát nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy csak ez vagy csak az a jó, de tény, hogy mindenkinek meg van a témában a maga véleménye. A mai bejegyzésben arra gondoltam, megosztom veletek azokat az okokat, amiért én imádok kertes házban lakni.

A saját tér kincs!

Bár én anno még kisgyerekként éltem panelban csak, azonban mint tudjátok, párommal évekig éltünk egy olyan albérletben, ami társasház volt, tehát valamennyire azért mégis valós tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban. Utáltam, hogy közös fal volt a mi lakásunk és a másik lakás között, ezáltal nem csupán csak azt lehetett hallani, hogy a másik fél milyen házimunkát csinál, kivel beszélget, de a szagok is átjöttek – ráadásul a mi hálószobánk volt a másik lakás konyhájának falán, így annyira nem élveztük, amikor az egész háló az éppen megfőtt pörkölt szagában úszott.

A kertes ház egyik legnagyobb előnye az, hogy kellően messze vannak a szomszédok, ezáltal van egy olyan életterünk, amivel csakis mi magunk rendelkezünk. Azt csinálunk, amit csak akarunk, nem zavarok senkit azzal, ha zenét hallgatok, vagy épp a vasárnapi ebédhez klopfolom a húst. Élvezem, hogy nem kell előre figyelmeztetnem senkit, hogy épp például porszívózni fogok, illetve senki nem szól bele abba, mit hogyan csinálok.

Egyéni döntések

Ez részben kapcsolódik az előző ponthoz, ugyanis nagyon szeretem, hogy nem kell mással egyeztetni semmilyen kérdésben. Nem kell ahhoz engedélyt kérnem például ahhoz, ha épp szétverjük a ház egyik helyiségét egy nagyobb felújítás miatt, mi magunk hozhatjuk meg a saját döntéseinket, és ezeknek nem kell másokhoz igazodniuk. Hihetetlenül jó érzés ez így több év albérletben élés után.

Életünk a kert!

Én és párom is ragaszkodtunk ahhoz, hogy mindenféleképpen kertes házba fogunk költözni. Miért? Mindketten imádunk kertészkedni, szerettünk volna zöldségeket, gyümölcsöket termeszteni, saját kis virágos kerttel rendelkezni. Aki nem szeret kertészkedni, annak valószínűleg ez rémálom lenne, de mivel mi mindketten imádunk kint lenni a szabadban, ezért nekünk ez a megvalósult álom. Azon kívül, hogy kiélhetjük a kertészkedési vágyainkat, rengeteg előnye van annak, ha az embernek saját kertje, udvara van. Tavasszal például meseszép minden, amikor virágoznak a gyümölcsfáink, nyáron szuper kint üldögélni a hatalmas diófa alatt, élvezve a napsütés jótékony erejét, ősszel pedig imádtam a két diófa alatt gyűjtögetni a lepotyogott diókat. 

Sokan amint meghallják azt a szót, hogy kertes ház, egyből arra gondolnak, hogy mennyire macerás nyáron például a füvet lenyírni, vagy télen a havat lapátolni – tény, hogy panellakásnál nem kell ezzel foglalkozni, de higgyétek el, nincs annál nagyszerűbb érzés, amikor az egy órás fűnyírás után végignézek az udvaron, és mindenhol egyenletes magasságú, meseszép zöld fű néz vissza rám. 

Gyerekek és háziállatok mindenhol

Bár tény, hogy nálunk a gyerekvállalás még várat magára, azonban ez nem azt jelenti, hogy ne gondolnánk rá, hiszen nem véletlenül vettük meg azt a házat, amiben most élünk. Számunkra fontos volt a nagy udvar, hiszen egyrészt a gyereknek is sokkal jobb lesz egy ilyen helyen felnőni, mint egy panelban, illetve mindenféleképpen szerettünk volna háziállatokat. Nagyon sokan felelőtlennek tartanak engem azért, amiért nem bent, hanem kint tartom a cicáimat, és ebbe a témába talán nem is szeretnék nagyon belemenni, de tény, hogy az állatkáink élvezik azt, hogy hatalmas udvar és kert áll a rendelkezésükre.

Ennél hosszabban is folytathatnám a listát, azonban a legtöbb dolgot, ami ezzel kapcsolatos, nem is olyan egyszerű megfogalmazni. Ha megkérdezik tőlem, miért is szeretek kertes házban lakni, azt szoktam felelni, hogy az érzés miatt, amit ez ad számomra. Leírni sem lehet, mennyivel másabb itt élni, mint egy panelban vagy társasházban.

Meséljetek nekem, ti milyen típusú helyen laktok? Mit szerettek benne és mit nem? 🙂