Sziasztok!

Az előző egyik bejegyzésemben már meséltem nektek arról, miért is jó a szervezetnek, ha megisszuk minden nap a megfelelő mennyiségű vizet – és én szívügyemnek érzem ezt a témát. Ezen “projectem” mai részében szeretném megismertetni veletek a Laica vízszűrő kancsóját, és mesélni picit nektek arról, hogy miért is jó, ha egy ilyen kancsót használtok.

Pár szó a Mosolygóvízről

Mivel a terméket tesztelésre kaptam, úgy érzem fairnek, hogy ejtek pár szót a weboldalról is. A Mosolygóvíz weboldalát böngészve először az jutott az eszembe, hogy hihetetlenül igényes a kialakítása. Mint kiderült, ez a weboldal a Laica márka kizárólagos magyarországi forgalmazója, és nem csupán e márka vízszűrő kancsóit árulják, hanem olyan különlegességeket is, mint a vízszűrős kulacs, vagy épp a szódakészítő gép – melyet egyet mindenféleképpen szeretnék beszerezni. És miért Mosolygóvíz? Mert a beszámolók szerint, aki már ivott ezzel a kancsóval szűrt vizet, az a jótékony hatásának köszönhetően többet mosolyog. Nos ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, de tény, hogy én is érzem a víz jótékony hatásait.

Miért használjunk vízszűrős kancsót?

Nagyon sokan egyetlen ok miatt nem fogyasztanak csapvizet: az íze miatt. Bár alapjáraton én a legtöbb emberhez mérten több vizet fogyasztottam ezelőtt is, de a kesernyés utóízt nem tudtam a mai napig sem megszokni. És mit csinálnak azok, akik szívesen fogyasztanának vizet, de nem szeretik a csapvizet ilyen-olyan okokból? Ásványvizet vásárolnak – és ez a legrosszabb opció. Ha egy fő naponta megiszik mondjuk két darab 1 literes ásványvizet, az heti 14 pet palack, azaz éves szinten meghaladhatja az 500(!!) palackot. Aki kicsit is jártas ebben a témában az tudhatja, hogy a palackok mindössze elenyésző része kerül a szelektív hulladékba, a legtöbbet az emberek csak simán a kommunális hulladékba dobják, a műanyag palack pedig körülbelül 450 év alatt bomlik csak le a környezetben – szinte felfoghatatlanok ezek a számok.

Egy vízszűrős kancsó használatával nem lesz többé szükség palackos ásványvíz megvásárlására, ezzel pedig nem csak a környezetünket óvjuk, hanem megkíméljük magunkat a cipekedéstől is. Egy szűrőbetét átlag 2000 forintba kerül, ezzel 150 liter vizet lehet átszűrni, míg ha a legolcsóbb ásványvízből vennék ugyanekkora mennyiséget, az akár 9000 forintba is kerülhet. Nos, elhiszed már nekem, hogy csupán csak nyerhetsz a kancsó használatával?

A vízszűrő működése

Nem vagyok kémikus, tehát nem is tudom átadni nektek jól a működési elv leírását, így kimásolom az erről szóló bejegyzést a weboldalról:

“A gravitációt kihasználva** szabályozott sebességgel a csapvíz áthalad az aktív szén, ill. ioncserélő gyanta golyócskák között és ezzel mechanikailag, ill. kémiailag megköti a nemkívánatos összetevőket, de az emberi szervezetnek biológiailag fontos ásványi anyagok (kalcium, magnézium…) a vízben maradnak.

Az aktív szén megköti a klórt, a növényvédő szereket és szerves szennyeződéseket, javítja a víz ízét, eltávolítja a rossz szagú, és színű elemeket.

Az ioncserélő gyanta csökkenti a víz változó keménységét, amely a vízkövesedést okozza, és jelentősen csökkenti a vízben a nehézfémek (pl. ólom, cink, réz, vas, alumínium) tartalmát.”

A folyamat tényleg percek alatt lezajlik, utána pedig már ihatjuk is a frissen szűrt, kellemesen selymes vizet. A szűrőt érdemes havonta, vagy 150 liter átszűrt víz után cserélni, mert utána már csökken a szűrőképessége.

Lacia vízszűrős kancsók

A Laica kancsóinak az egyik legnagyobb előnyük az, hogy sokféle stílusban, szín-összeállításban kaphatók, így mindenki megtalálhatja azt, ami a legjobban tetszik neki, és a legjobban passzol az ízléséhez. Én egy fehér színű Eco Stream kancsót kaptam, aminek imádom a formáját, a dizájnját. Különlegessége, hogy a tetején található egy kézi kijelző, amelyet érdemes arra a hónapra forgatni, amikor a szűrőt használatba vettük, így tudni fogjuk, mikor telt le az egy hónap, így mikor kell új szűrőt belehelyeznünk – vannak olyan fajták már, amelyek picit drágábbak ugyan, de elektromos kijelzővel vannak felszerelve. Külön tetszik benne, hogy be tudom rakni a hűtő ajtajába, így könnyen le is tudom hűteni is a vizet. 

És hogy mi a véleményem a szűrt vízről?

Sok embernél olvastam, és tényleg így volt: az első pár napban nagyon furcsa lehet a szűrt víz íze, én is a sima kemény csapvízhez voltam szokva, így érdekesnek találtam a kancsóból kiöntött vizet, aminek az utóíze inkább édeskésebb, selymesebb. Pár nap után azonban hozzászoktam, sőt azóta az okoz gondot, ha normál csapvizet kell innom. Imádom ezt a nagyon selymes, kellemes ízt, sokkal finomabb, mint a szűretlen társáé, és így már nem okoz gondot a napi 2-2,5 liter víz elfogyasztása sem. Én bátran ajánlom a Laica vízszűrős kancsót azoknak, akik csakis a víz íze miatt nem szeretik ezt a fontos italt inni, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni.

A kihívás

Amikor megérkezett hozzám a kancsó egyből eszembe jutott, hogy régóta szeretnék megcsinálni egy hónapos vízfogyasztásos kihívást, és úgy érzem, ez a megfelelő alkalom erre. A képen látható három dolog lesz a májusi hónap során mellettem minden percben – a kihívást május elsején el is kezdtem. Talán a kancsón és a kulacson nincs mit magyarázni, azonban megemlíteném nektek a Water Drink Reminder alkalmazást, ami nagy segítségemre van, ugyanis folyamatosan, óránként küld értesítést arról, hogy ideje inni. Néhány megadott adat alapján kiszámolta, hogy nekem átlagosan napi 2,125 liter vizet kellene fogyasztanom, én azonban a kihívás során szeretnék minden nap 2,5 litert meginni. Május végén / június elején jelentkezem ezzel kapcsolatban egy másik bejegyzéssel, amiben mesélek majd arról, hogy mit tapasztaltam ez alatt az egy hónap alatt, és mennyire vált be hosszabb távon nekem a szűrt víz. 

Ti kóstoltatok már szűrt vizet? Átlagosan hány liter folyadékot fogyasztatok egy nap során?

Ezúton is köszönöm a Mosolygóvíznek, hogy kipróbálhattam a kancsót!

*Szponzorált tartalom*