Sziasztok!

Ma egy olyan témáról lesz szó, ami bár régóta foglalkoztat, csak most kezdtem el valamiért mélyebben beleásni magam, ez pedig a hulladékcsökkentés. Nincsenek illúzióim, én soha nem leszek az a fajta ember, akinek a heti/havi/évi hulladékmennyisége elfér egy befőttes üvegben, mert vannak olyan dolgok, amikről nem tudok lemondani, de próbálok tenni azért, hogy csökkentsem a szemét mennyiségét. Ma mesélek nektek picit arról, hogy mik valósultak már meg a terveimből, illetve arról is, hogy miket tervezek még tenni ennek érdekében. 

Hulladékcsökkentés – amik már megvalósultak

Bevásárlózacskók függönyanyagból

Szépen apránként azért sikerült már pár olyan dolgot véghez vinnem, aminek én kimondottan örülök, de messze még a cél. Első lépésként például évek óta nem használok nejlonszatyrot, hanem van három bevásárlótáskám, és mindig ezekkel indulok el a boltba, piacra, de ezeket is tervezem lecserélni vászonszatyrokra. Az utóbbi időben egyetlen egyszer felejtettem otthon őket, ekkor viszont képes voltam kivinni kézben a vásárolt dolgokat a biciklimhez, hogy beletegyem a kosaramba, csak azért sem vettem nejlonszatyrot. Ehhez kapcsolódik a zöldséges-gyümölcsös zacskóm, amibe értelemszerűen a zöldségek és gyümölcsök kerülnek, így nem kell őket nejlonzacskókba pakolászni. Ezek nemrég készültek el, rögtön hat darab lett varrva különböző méretekben, ráadásul vásárolnom sem kellett hozzá semmit, mert egy nem használatos függönyanyagból készültek el. 

Szintén sikerként élem meg azt, hogy végre van fél literes, BPA mentes műanyag kulacsom, így fölöslegessé vált a fél literes ásványvizek vásárlása, ami csak szeméttel jár – és ha már ásványvíz, mióta a Laica vízszűrős kancsómat használom, azóta egy flakonnal sem vettem, így ez is egy hatalmas plusz pont. Azonban terveim között szerepel egy vízszűrős megoldású kulacs beszerzése is, így bármikor lehet friss, selymes, lágy szűrt víz nálam. Bár nem mondtam le teljes mértékben a kapszulás kávékról, azonban ezeket havi szinten maximum két-három alkalommal iszom, napi szintű kávézásra kotyogós kávéfőzőt használunk.

Hulladékcsökkentés – a tervek

Számomra a hulladékcsökkentés nem csak azt jelenti, hogy értelemszerűen minél kevesebb szemét kerüljön be az otthonunkba, hanem hogy amit csak tudok, azt kiváltsam olyan termékkel, ami utólag komposztálható, könnyen lebomlik. Szeretném például lecserélni bambusz fogkefére a mostani műanyagot, ezt a Notinonál néztem ki magamnak, és szerintem ezzel fogok első körben próbálkozni. A sampon-balzsam kombinációmat is szeretném lecserélni egy samponszappanra, lehetőleg olyanra, aminek papír csomagolása van, illetve műanyag helyett rozsdamentes szívószálakat tervezek venni. A mosogatószivacsot is szeretném lecserélni, ennek alternatíváján még gondolkozom, de a cellulóz vagy luffa szivacs ötlete tetszik eddig a legjobban – a lényeg, hogy miután már elhasználódott, komposztálni lehessen. 

Tündérkert Ritussal annyira egy rugóra jár az agyunk, hogy az néha már félelmetes. 😀 Bár ő hamarabb megvalósítja a dolgokat, nemsokára nálam is el fognak készülni a mosható arctisztító párnák, illetve az ő ötlete alapján tervezek készíteni méhviaszos szalvétát, mert bár én magam ritkán használok szalvétát, a párom minden nap ezekbe csomagolja az ebédjét, ami rengeteg hulladékkal jár. Illetve bár apróságnak tűnhet, de szeretném végre lecserélni a műanyag csipeszeimet fa ruhacsipeszekre, mert bár van belőle egy szett, ezek mellé még használok műanyagot, és ezt is szeretném száműzni az otthonunkból. 

Hulladékcsökkentés – ami ezzel jár

Bár maga a hulladékcsökkentés értelemszerűen a termékekről szól, azonban fontosnak érzem megemlíteni az ezekkel kapcsolatos dolgokat is. Ilyen például az, hogy már jó ideje szelektív hulladékgyűjtést alkalmazok, így a háztartásunkból kikerülő hulladékok új formát nyerhetnek. Idei nagy tervem végre kialakítani a kert végében a komposztálót, így mindenféle zöld- és konyhai hulladék a mi javunkra fordítható. Az pedig nem elhanyagolható tény, hogy mivel mi foglalkozunk zöldség- és gyümölcstermesztéssel – csakis saját felhasználásra -, ezért a szezonális finomságokat nem kell a boltban megvennünk, ráadásul tojást lassan 7 éve egyáltalán nem vásároltam, mert párom szüleinek a tyúkjai gondoskodnak róla. 

Én úgy érzem, ezek egyáltalán nem megvalósíthatatlan gondolatok számomra, szépen lassan szeretném elérni azt, hogy a listám végére érjek, és elmondhassam magamról, hogy odafigyelek arra, mennyi hulladékot is termelünk mi nap mint nap. 

Téged érdekel ez a téma? Te mit teszel a hulladékcsökkentés érdekében? 🙂

Forrás: samponszappan; fém szívószál; egyéb fotók