Sziasztok!

A mai bejegyzés a ruhák szelektálásáról, átválogatásáról fog szólni. Azért is fontos számomra ez a téma, mert szeretnék kialakítani magamnak egy megfelelő kapszulagardróbot, aminek az első lépéseként a napokban megszabadultam a ruhatáram 80%-tól, hiszen ezeket nem használtam, nem passzoltak hozzám. A következő lépés mindenféleképpen új ruhák beszerzése lesz, de előtte gondoltam megosztom veletek azt, hogy hogyan tudjátok egyszerűen de hatásosan átválogatni a meglévő ruhadarabokat.

Legyen rá időd!

Ha jelenleg is rengeteg ruhával rendelkezel, akkor bizony nem fogod 5 perc alatt átválogatni az egészet. Éppen ezért fontos, hogy csakis akkor állj neki a szelektálásnak, amikor tudod, hogy ráérsz, és van szabad egy-két órád erre a folyamatra.

Hord egy helyre a ruhákat!

Ez bizony engem is megizzasztott, hiszen legalább 4 helyről kellett összegyűjtenem a ruhaneműket. Ha egy helyre pakolod őket, akkor sokkal jobban át fogod látni az egészet, és nem kell újra meg újra szelektálnod akkor, amikor egy újabb adagba botlasz a lakás más pontján. Érdemes mindenhol szétnézni, mert bárhol rejtőzhetnek még darabok, illetve ne felejtsétek el a vállfára akasztott ruhákat sem kiszedni.

Alkoss csoportokat!

Az, hogy kinek milyen rendszer válik be az egyéni. Én első körben három csoportot jelöltem ki, az egyikbe kerültek azok a ruhák, amiket megtartottam, a másikba azok, amikben még bizonytalan voltam, illetve külön kupacot alakítottam ki a kidobandó/eladományozandó ruháknak. Amikor ezzel készen voltam, akkor először elpakoltam a megtartani kívánt kupacot, majd a “nem kell” csoportot még tovább bontottam: lett közte olyan, ami eladásra kerül, olyan, amit eladományozok, és olyan is, amit ki fogok dobni, mert használhatatlan. Hihetetlenül felemelő érzés volt azt látni, hogy bár jelenleg nagyon kevés ruha van a szekrényemben, azonban az mind olyan, amit szeretettel fogok hordani még évekig, és végre nincs bűntudatom azzal kapcsolatban, hogy egy-egy ruha már hónapok óta nem volt rajtam.

Szabj meg magadnak egy limitet!

Könyörtelennek hangzik, azonban ha te is szeretnéd, ha csak azok a ruhák maradnának meg, amiket hordasz is, akkor jelölj ki magadnak egy limitet, hogy miből mennyit tarthatsz meg. Fölösleges 6 különböző farmernadrágot megtartanod, ha igazából csak hármat hordasz, és a másik hármat csupán azért tennéd vissza a szekrénybe, mert jó rád. Ha nem fogod hordani, akkor nincs helye a gardróbodban.

Amiben bizonytalan vagy, próbáld fel!

Folytasd a “talán” kupaccal. Nézd át őket újra, ezúttal kicsit alaposabban, és döntsd el, mi legyen velük. Én sorban felpróbáltam őket, és ami nem tetszett magamon, kényelmetlen volt, vagy épp a méret sem stimmelt, azt ment az adományozós kupacba. Miután elég kemény feltételeket szabtam magamnak, így sikerült elérnem, hogy a talán kupac összes ruhadarabja átkerült a “nem kell”-be.

Vigyázz az “otthoni” ruhákkal!

Minden ember képes belesétálni abba a csapdába, hogy rengeteg olyan ruhát megtart, ami már foltos, kissé lyukas, és kinevezi őket otthoni ruhának. Nem azt mondom, hogy ne tarts meg pár ilyet lazulósabb napokra, de érdemes figyelni arra, hogy azért ezek közül is maximum az maradjon meg, ami nincs nagyon rossz állapotban, kényelmes, és biztosan fogjuk otthon hordani.

Adományozz!

Ha eljutottál odáig, hogy minden megtartandó ruhád bekerült a szekrénybe, akkor ideje eldönteni azt, hogy mi legyen a többivel. Én mint említettem is, párat közülük megpróbálok eladni – viszont erre is meghatároztam, hogy ha x hétig nem veszi meg senki, akkor megy adományba -, a nagyon rossz állapotú daraboktól szabadulj meg, a többit pedig adományozd el. Adományozni hihetetlenül jó érzés, hiszen így azok a darabok, amik neked nem okoznak már örömöt átkerülnek olyan személyhez, aki meg fogja becsülni és szeretni fogja őket. Én a Magyar Vöröskereszt helyi központjába vittem el a költözésünk előtt rengeteg ruhát, és a mostani adag is hozzájuk fog kerülni, de kereshetsz olyan szervezeteket is, akik a közeledben működnek, és szimpatikusak neked. 

Akadályozd meg a bajt!

A legkönnyebb akkor szelektálni, ha nincs mit szelektálni. Miután a végére értél a selejtezésnek, tudatosan figyelj oda arra, hogy csakis olyan ruhadarabot vegyél meg, amit évekig szeretettel fogsz viselni. Ha kinéztél az üzletben magadnak valamit, inkább aludj rá egyet, gondold át, hogyan tudnád viselni, vajon hányszor vennéd fel mondjuk egy hónapban, és csak azután vedd meg, ha egészen biztos vagy abban, hogy hasznos lesz számodra. 

Nekem rengeteg olyan ruha kerül eladományozásra, amit másoktól kaptam, de nem jó a méret, vagy egyáltalán nem az én stílusom. Talán végre sikerült megértetnem ezekkel az emberekkel, hogy értékelem azt, hogy gondolnak rám ilyen esetben, de inkább ne vásároljanak nekem ruhát, hiszen felnőtt nő vagyok, én tudom azt, hogy milyen stílusú darabokat kedvelek, és milyenek állnak jól. Próbáljátok ti is erre rávezetni a szüleiteket, nagyszüleiteket, és így megszabadítjátok magatokat egy több órás elfoglaltságtól.

Ti milyen időközönként szoktátok átnézni a ruhatáratokat? Mit tesztek azokkal a darabokkal, amikre már nincs szükségetek?