Sziasztok!

Pár hete született egy bejegyzés a hulladékcsökkentéssel kapcsolatban, és már akkor kifejtettem nektek, azt, hogy van jó pár olyan dolog az életemben, amit szeretnék ennek keretén belül lecserélni. Arra gondoltam, hogy szánnék ezeknek egy-egy külön bejegyzést is, és mivel nemrég érkezett meg Aliexpressről a fém szívószálam, ezzel szeretném elkezdeni ezt a sorozatot.

Szívószál… Olyan ártalmatlannak tűnik, hiszen csak egy vékony műanyag cső, mégis belegondoltatok már abba, hogy mennyi szemét termelődik általa? A kis dobozos üdítőitalokhoz egyesével csomagolják őket, a bárokban minden koktélba raknak egyet, a kerti partik elengedhetetlen kelléke lett. És hogy mi a legrosszabb ezzel kapcsolatban? Az, hogy a szívószálakat nem hasznosítják újra, hiszen mivel lehetetlen tisztára mosni őket, ezért nem rakhatók be a szelektív gyűjtőkbe, így a kommunális hulladék részeként végzik. Nap mint nap rengeteg darab landol a kukában – hónapokkal ezelőtt olvastam valahol egy cikket, amiben azt írták, hogy Amerikában napi szinten akár 500 millió (!!) darab szívószálat használnak el az emberek, ami rengeteg!

Na de mit is tehetünk akkor, ha nem akarunk műanyag szemetet termelni ezáltal, de nem is szeretnénk lemondani a szívószálról? Rengeteg lehetőség áll előttünk, vehetünk 

* bambusz szívószálat

* papír szívószálat

* rozsdamentes acél szívószálat

* üveg szívószálat

* szalma szívószálat

* PLA-ból ( kukoricatejsav ) készült szívószálat

Aliexpress link

Igazából mindenki saját maga dönti el, melyik a legszimpatikusabb neki, én a fém mellett tettem le a voksomat, hiszen ezt évekig lehet használni – ettől függetlenül van itthon elfekvőben néhány papír szívószál is, ami utána mehet a komposztba, de ha elfogynak, nem fogom újravásárolni őket. Én ezt a kis szettet – három rozsdamentes acél szívószál és egy hozzájuk tartozó mini tisztítókefe – Aliexpressről rendeltem, de ma már magyar webshopokban is találhattok ilyet. Az ára ahhoz képest, hogy mennyi műanyagtól ment meg hihetetlenül olcsó volt, és imádom őket használni. Gondolkoztam még az üveg változaton is, de az az anyagából kiindulva – érthető módon – törékenyebb, és a célom az volt, hogy évekig ne kelljen új darabokat vennem. 

Nos, ez tehát azon első dolgok egyike, amit sikerült “bezöldítenem” a háztartásomban – azonban ennek még nincs vége, rengeteg ötletem van, úgyhogy az elkövetkező időszakban több hasonló bejegyzésre is számíthattok.

Ti milyen viszonyban álltok a szívószálakkal? Használtok egyáltalán ilyet? Ha lecserélnétek a műanyag verziót, akkor milyen típust választanátok?