Sziasztok!

Régóta érlelődik már bennem a gondolat, hogy kellene egy listát készítenem arról, hogy miket is szeretnénk megvalósítani a házban, és végre megcsináltam – közben pedig instant szívrohamot is kaptam a hosszúsága láttán. Készüljetek fel egy hosszú bejegyzésre, hiszen rengeteg tennivalónk van még, és ezt most mind meg szeretném osztani veletek.

Arra gondoltam, hogy helyiségenként fogok végigmenni a listán, bár néhol lesznek átfedések, de ez belefér. Ráadásul nem konkrét listát fogok most közölni veletek, ugyanis szeretnék picit többet is mesélni róluk, így hosszabb szövegek várhatók. Viszont nem szerettem volna saját fotókat használni az illusztráláshoz, mert jelenleg vállalhatatlanul néznek ki a helyiségek, de ha valaki kíváncsi arra, hogy honnan is indulunk, készült egy bejegyzés Az otthonunk – előtte fotók címmel, ahol megnézhetitek a kiindulási állapotokat.

Előszoba

Kezdjük is rögtön azzal a térrel, ahova belép az ember. Itt az egyik legfontosabb dolog lesz a bejárati ajtó és az ablakok cseréje, mert ramaty állapotban vannak, és télen süvít be a szél mellettük/alattuk. Még két nagyobb projectet tervezünk ide, egyrészt itt kapna helyet a kazán, másrészt le szeretnénk választani gipszkartonnal egy kisebb helyiséget, ami leendő kamra lenne. Ezeken felül ráfér egy alapos festés – itt még hengerelt falminta van, fúj -, valamilyen szép színre.

Kis fürdőszoba

Erről a helyiségről nem fogok túl sokat írni, hiszen egyrészt ez a project már fut, másrészt konkrétan szét lett bombázva az egész fürdő. Itt rengeteg dolgunk volt, a betonozástól kezdve a vízszigetelésen át a csövek cseréjéig, de erről majd külön bejegyzést olvashattok, ha készen lesz.

Plusz szoba

Van nekünk egy plusz szobánk is, ami jelenleg kamraként és tárolóhelyként funkcionál, azonban ha készen lesz a kis kamrám, akkor nem ártana kitalálni a funkcióját. Valószínűleg vendégszoba lesz belőle, úgyhogy kell egy alapos falfestés, padlócsere, lámpacsere, dekorálás, stb.

Kamra

Mint fentebb is említettem, a kamra majd a folyosóból lesz leválasztva. Nem szeretnék túl nagyot, viszont beépített polcokkal tenném tele, hogy még jobban funkcionáljon. Ebben a helyiségben nem is lesz túl sok munka, be kell majd vezetni az áramot a villanynak, valamint a járólapot kell lecserélni, és ennyi.

Konyha

A sok-sok project közül talán ez lesz az egyik legnagyobb és legköltségesebb. Kezdésként átvezetjük a vízcsöveket a fürdő felőli oldalra, ami rengeteg bontással fog járni, illetve új ablakot rakunk be, mellette pedig üvegtéglák is lesznek – sajnos a konyha ablaka pont a szomszéd portára néz, ezáltal meg van kötve a kezünk abban, hogy mekkora méretűt rakhatunk be, így muszáj üvegtégla használatával plusz fényt beengedni. Egyedi, L alakú konyhabútort tervezünk, új gáztűzhelyet, illetve jó lenne egy nagyobb kapacitású vízmelegítő is. Csempéből a metrocsempe az álmom, illetve járólap is fog kelleni a jelenlegi helyett. Jelenleg a konyhán keresztül lehet megközelíteni az étkezőt és a többi helyiséget, azonban ez az ajtó nem lesz megszüntetve, hanem úgy lesz kialakítva a kamra, hogy az lesz a bejárata, így a konyhából könnyen el fogom érni a kamrában lévő dolgokat. Az apróságok már úgyis a végére maradnak, ilyen például egy szép lámpa beszerzése, és a konyha kicsit otthonosabbá tétele egy-két dekorációs elemmel.

Étkező-nappali

Ha a bontások mennyiségét nézzük, akkor ezek 80%-a erre a két helyiségre fog korlátozódni. Jelenleg nincs külön nappalink, viszont van egy kihasználatlan félszobánk, ezt fogjuk összenyitni az étkezővel lebontva a köztes falat, így egy nagyobb légteret fogunk kapni. Az étkezőből fogunk nyitni egy ajtót a folyosóra, így nem kell a konyhán keresztül járkálni, illetve itt is lesz még egy ablakcsere. Új járólap, új falfestés fog kelleni, és terveink szerint el fog végre tűnni innen a kazán – ez fog kikerülni a folyosóra. Ahhoz, hogy a nappali-étkező egy légtérnek tűnjön, mégis meglegyen a külön funkciója, a kibontott fal helyére egy polcos térelválasztót tervezünk készíttetni.

Nagy fürdőszoba

Jelenleg ezt a fürdőszobát használjuk, de ennek is fog kelleni egy teljes körű felújítás, ugyanis egyrészt ronda, másrészt valahol ereszt egy cső, és vizesednek emiatt a falak. Ez a helyiség is teljesen ki lesz pucolva, új vízcsövek fognak bekerülni, valószínűleg kell egy kis betonozás, új, modernebb járólap és csempe, szögletesebb kialakítású kád és mosdókagyló, illetve én nagyon szeretnék egy törölközőszárítós radiátort is. A villanybojlert is le fogjuk cserélni, a mostani egyrészt öreg, kezd tönkremenni, másrészt ódivatú is. Jah, és ki ne felejtsem: szeretnék egy olyan fürdőszobabútort, amiben rengeteg hely van, hogy végre egy helyen tudjam tárolni az ide való dolgokat.

Szobák

A házban két óriási szoba található, az egyikből lesz a hálószobánk, a másikból leendő gyerekszoba. A hálószobánkban lesz sokkal több munka, ugyanis itt meg vannak repedve a falak, amiket meg kell erősíteni, kell rá egy ajtót nyitni az étkező felé – jelenleg csak a másik szobán keresztül lehet bejutni -, és természetesen egy festés után be kell rendezni. Ebből adódik, hogy jelenleg nem is  ezt használjuk, hanem a másik szobában töltjük a napjainkat, ezzel egyelőre túl sürgős dolgunk nincs, majd ha jön a baba. 🙂

Terasz

A terasz projectünk annyira friss ,hogy még egyáltalán nincs is. 😀 Ezt még meg is kell építenünk, aztán szeretnék rá egy kis korlátot, ahova majd virágokat is tudok akasztani, be is kell rendezni, és ha megoldható, szeretném kivezettetni az áramot is, hogy ott is lehessen elektromos eszközöket használni.

Udvar

Előzetes terveink szerint itt is hatalmas változások fognak történni az évek során. Először is el kell bontani a kinti wc-t, majd építeni egy fedett bicikli- és kukatárolót, valamint egy garázst a leendő autónknak. Az udvart be kell füvesíteni majd, illetve valószínűleg magaságyások, virágládák segítségével bevirágoztatni. A kerítésünk egy része még idén fel lesz újítva, illetve az udvaron található a műhely is, aminek a plafon és tetőrészét kell megerősíteni.

Általános tennivalók

Vannak itt olyan általános tennivalók is, amelyek a ház egészére vonatkoznak, így ezekre itt térnék ki. Ilyen például a fűtés korszerűsítése, a tető javítása, az elektromos kábelek cseréje. Apróságok, azonban minden helyiségben le lesznek cserélve a lámpák, a függönyök, és szépen ki is lesznek majd egyszer dekorálva, hogy még otthonosabbak legyenek. 

Igen, rengeteg tennivalónk van még a házzal, így végigolvasva évekbe fog telni, mire minden készen lesz, de nem bánjuk, hiszen a saját kis életünket csinosítgatjuk így, és még rengeteg közös év van előttünk. 🙂