Sziasztok!

Nem is olyan régen készült ugyebár egy bejegyzés a hulladékcsökkentésről, amelyben arról írtam, miket szeretnék apránként megvalósítani annak érdekében, hogy kevesebb szemetet termeljen a háztartásunk. A napokban gondolkoztam azon, mik azok a dolgok, amiktől a legnehezebb lesz “megválnom”, és arra gondoltam, hogy a mai bejegyzésben ezekről lesz szó, olyan dolgokról, amelyek nehézséget fognak nekem okozni ebben a “projectben”.

Összesen 4 fő kategóriát szedtem össze, ezek azok a terméktípusok, amiket imádok használni, de rengeteg szemetet termelek általuk, így a célom az, hogy amit tudok, azt kiváltsam már, kevésbé szemetelős dologgal, vagy amire nincs ilyen opció, azoknak pedig a mennyiségét csökkentsem. Nem tudom, mikorra tudok megválni tőlük végleg, lehet, hogy nem is fog sikerülni, de rajta leszek az ügyön.

Nedves tisztítókendők

Talán ezen sokan nem is fognak meglepődni, hiszen mindenki tudja rólam, mennyire odáig vagyok ezekért a nedves tisztítókendőkért. Imádom őket használni, hiszen nagyon könnyen eltüntetnek bármilyen koszt, azonban ezek a kendők utána a kommunális hulladékban landolnak, és mivel napi szinten használom őket, ezért rengeteg szemét termelődik általuk. Végleg szerintem nem fogok tudni lemondani róluk, de azt tervezem, hogy a meglévőeket még elhasználom, utána sokkal ritkábban vásárolok csak egy-egy csomaggal, illetve készítek egy fertőtlenítős oldatot, aminek a segítségével ki tudom váltani őket.

Öblítők

A kedvenc részem a takarítás során a mosás, imádom a frissen mosott, illatos ruhák illatát. Ebből következik, hogy öblítő mániás vagyok, egyszerűen engem az illatokkal el lehet varázsolni. Sajnos ebből a termékből – is – képes vagyok a felhalmozásra, azonban azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a meglévőeket elhasználom, utána pedig szeretnék kipróbálni valamilyen mosóparfümöt – ettől függetlenül biztosan lesz itthon egy flakonnal a kedvenc öblítőmből, ami jelenleg a Lenor Deep sea minerals, mert erről képtelen vagyok lemondani, imádom az illatát.

Illatviaszok

Oké, aki követi a blogot, annak ez sem lesz újdonság, hiszen több bejegyzés is született már ezekről a viaszokról. Itt nem csak magával a viasszal van bajom – bár azt újra lehet használni, hiszen több viaszt összegyűjtve remek gyertyát lehet önteni belőlük -, hanem inkább a csomagolással. A Yankee Candle tartok fóliában vannak, míg a többinek – Air Wick, Kringle Candle, Bolsius – műanyag a csomagolása, így maximum a szelektívbe tudom őket dobni, máshova nem – oda is szoktam, miután jól elmosogattam őket, hogy ne maradjon bennük viaszmaradvány -.

Tusfürdők

Talán ezt lesz a legkönnyebb számomra elengedni, hiszen manapság már rengeteg különböző szappan közül tud válogatni az ember. Egyelőre még keresem az igazit, addig pedig muszáj ezeket használnom, de rajta vagyok az ügyön – ha tudtok olyan helyet, ahol lehetne venni több különböző illatú, típusú szappant, lehetőleg bio változatban, akkor írjátok meg kommentben.

 

És hogy miért is készítettem ezt a bejegyzést? Szerettem volna “megmutatni” nektek azt, hogy bár ráléptem a hulladékmentes életmód útjára, azért én sem vagyok szent, és bár már számos terméket kiváltottam hulladékmentes alternatívával, azért van még bőven hova fejlődnöm – ráadásul tisztában vagyok azzal, hogy nekem soha nem lesz zéró hulladékos a háztartásom, de nem is ez a célom, hanem az, hogy amit csak tudok, azt kiváltsak olyan termékkel, ami környezetbarátabb megoldást nyújt. Nektek mi a legrosszabb szokásotok ilyen szempontból?