Sziasztok!

Sokan a zero-waste, avagy a hulladékcsökkentés kapcsán egyből a tárgyakra fókuszálnak: nejlonzacskók, műanyag palackok, eldobható termékek. Azonban én azt vallom, a hulladékcsökkentés ennél több, és az is beletartozik, hogy nem pazarlunk, vigyázunk arra, amink van, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy takarékosabb életmódot éljünk. A mai bejegyzésben 6+1 olyan tippet osztanék meg veletek, amelyeket betartva én – és a párom is –  törekszek a víztakarékosságra.

Kádban fürdés helyett zuhanyzok

Mivel a legtöbb vízpazarlás a fürdőszobában következik be, a legtöbb tippem ehhez a helyiséghez fog kapcsolódni. Az első és legfontosabb az, hogy nem kádban fürdök, hanem zuhanyzok. A kádban való fürdőzés rengeteg vizet igényel, míg egy zuhanyzás alkalmával fele annyi víz fogy – ráadásul frissítőbb, kellemesebb is számomra, nem szeretek órákig vízben pancsolni -. Ennek okán az új fürdőszobánkba zuhanyzó épült, míg a másikban kád lesz, azonban kádparavánnal, hiszen azt is zuhanyzásra fogjuk használni.

Víztakarékos zuhanyfejet használok

Manapság már egyszerűen be lehet szerezni víztakarékos zuhanyfejet, melynek az a lényege, hogy kijövő vízsugárhoz levegőt kever, ezáltal a zuhanyzás élménye és a víz tisztítóképessége nem romlik, azonban sokkal kevesebb vizet használunk fel egy-egy alkalommal. Ez annyira minimális összegbe kerül, hogy mindenkinek ajánlom, hogy cserélje le a régi zuhanyfejét egy ilyenre, rengeteget lehet vele spórolni. 

Fogmosáskor nem folyik a csapvíz fölöslegesen

Számomra ez alap dolog, és meglepődve tapasztaltam, hogy vannak emberek, akik úgy mosnak fogat, hogy közben folyatják a vizet. Ez teljesen fölösleges, hiszen közben nem használja az ember, és rengeteg vizet pazarolnak. Erre is olyan hihetetlenül egyszerű megoldás létezik, ami számomra evidens: a fogmosó pohár. Sokan bele sem gondolnak, egy-egy alkalommal mennyi vizet pazarolnak el azáltal, hogy nem használnak poharat fogmosáskor.

Víztakarékos wc tartályt használok

A legnagyobb örömöm az új fürdőszobában az, hogy végre nem kell a régi, hagyományos wc tartályt használnunk, hanem beszerezhettünk egy víztakarékosabb verziót. Ez nem az ördögtől való dolog, sokan használnak már ilyet: a lényege, hogy két állása van, egy kis és egy nagy öblítés. Míg a hagyományos tartály minden lehúzáskor körülbelül 8-12 liter vizet enged le függetlenül attól, hogy szükség van-e rá vagy sem, addig a víztakarékosánál mi magunk dönthetjük el, hogy elég-e egy kis öblítés vagy szükség van a nagyra, ezáltal sokkal kevesebb vizet használunk el – a kis öblítés körülbelül 3, míg a nagy körülbelül 7 liter vizet enged le, ami hihetetlenül nagy különbség a hagyományoshoz képest.

Nem mosogatok folyó vízben

Az albérletes időkben sajnos sokszor én is abba a hibába estem, hogy folyó víz alatt mosogattam, azonban jelenleg nem csupán alkalmam nincs erre – vízmelegítő használatával tudok csak mosogatni -, de nem is hiányzik. Egy-egy mosogatás alkalmával rengeteg vizet pazaroltam akkor, pedig az álló vízben mosogatás is ugyanolyan hatékony – a titka, hogy mosogatás előtt minden tányért, lábast, serpenyőt áttörlök, így relatíve tisztán kerülnek be a mosogatóba, ezáltal nem lesz túl koszos a víz sem. Az öblítéshez én egy egyszerű lavórt használok, amibe hideg vizet töltök, és azzal öblítem le az elmosogatott dolgokról a mosogatószeres vizet.

Esővízzel locsolom a növényeket

Tudom, hogy sokaknak nincs lehetőségük esővíz gyűjtésére, azonban ha neked van, de eddig nem tetted, ezután talán másképp fogod ezt gondolni. Mi több tartályba, vödörbe gyűjtjük az esővizet, és azzal locsolom a kinti és benti növényeket, a kaktuszokat, és ha elegendő mennyiség áll rendelkezésre, a veteményest is. Egyrészt ez nem kerül sem plusz pénzbe, sem plusz vízbe, hiszen a természet ajándéka, másrészt a benne található ásványi anyagok jót is tesznek a növényeknek. 

Ha valami csöpög, azonnal megjavítjuk

Ha elkezd csöpögni egy csap, sokan csupán egy kézlegyintéssel nyugtázzák azt és kész, pedig sok csepp víz rengeteg pazarlást jelent. Mi ilyen esetben nem várunk, azonnal megjavítjuk a hibás részt, ezáltal is spórolunk a vízhasználáson.

Ti próbáltok figyelni a víztakarékosságra? Ha igen, milyen trükkökkel teszitek azt? 🙂