Sziasztok!

Ma egy igazán különleges bejegyzéssel készültem nektek, amelyben szövéssel készített, hihetetlenül egyszerű és praktikus “szivacsokat” szeretnék megmutatni nektek. Azért az idézőjel, mert nem nevezném konkrétan őket szivacsnak, azonban az egyszerűség kedvéért így fogom hívni őket, de lejjebb máris kifejtem bővebben, hogy miről is van szó.

Nem is olyan régen szembe jött velem egy bejegyzés A napfény illata című blogról, amelyben a szerző ilyen szivacsokat készített. Akkor utána jártam a dolognak, és kiderült, hogy ez igazából a japánoktól jött, ők speciális fonalból készítik, és eco-tawashinak hívják – ennek a lényege, hogy működésükben hasonlítanak a mikroszálas kendőkhöz, tehát tisztítószer használata nélkül lehet velük takarítani. Mivel ilyen fonalat nem tudtam beszerezni, ezért úgy döntöttem, megpróbálom mással helyettesíteni – a blog írója gyerekpólók ujjrészeiből készítette. Mivel nekem nincs gyerekem, így értelemszerűen maradék pólóm sem volt, ezért más után néztem. Próbáltam normál, felnőtt méretű pólóból, de az túlságosan kinyúlt, végül a Pepcoban találtam rá a legmegfelelőbb anyagra: gyermek harisnyanadrág. Mivel harisnyanadrág, így nyúlik, azonban tartalmaz pamutot is, ráadásul a gyermekméret miatt feszesebb is lett a végeredmény.

Ahhoz, hogy ti is el tudjátok készíteni ezeket a szivacsokat, első lépésként egy szövőkeretre lesz szükségetek. Ami kelleni fog hozzá:

* legalább 15×15-ös keret ( ez lehet bármi, régi képkeret, deszka, nálam ez két, összeillesztett lambériadarab lett )

* 60-as szögek

* kalapács

* vonalzó

Miután összeillesztettem a keretet, elkezdtem kimérni a szögek helyét: egy 14×14 cm-es területre lesz szükségünk, a szögeket pedig a csúcspontoktól 3-3 centiméterre, majd egymástól 2-2 centiméterre helyezzük el. Segítségképpen vonalzó segítségével meg is rajzolhatjuk a keretet, én is így tettem, így biztosan egy vonalba kerülnek majd a szögek.

Mint említettem, én gyerek harisnyanadrágból készítettem ezeket a szivacsokat. A nadrág szárából 2-3 centi széles darabokat vágtam le, majd picit megnyújtottam, így szépen bepöndörödtek, és kezdődhetett is a szövés.

Első lépésként öt harisnyacsíkot felraktam a szemben lévő szögekre, majd…

… kezdődhet a következő lépés. Most az egyik oldalsó szögre ráakasztottam egy újabb csíkot, és elkezdtem átszőni a túloldalra úgy, hogy az első, függőlegesen lévő csík felett vittem el, a következőnél viszont alábújtattam, majd újra felette, és így tovább. A képen látható, mire is akarok kilyukadni.

Így szépen végigvezetjük a sort, és a felével már készen is vagyunk. A befejező lépések sem bonyolultak, azonban én nem tudtam egyszerre csinálni és fotózni – ráadásul valószínűleg elég hektikusan tudnám megfogalmazni -, így inkább belinkelek nektek egy videót, amiből látni fogjátok, hogyan tudjátok befejezni a szivacs szövését.

Mint láthatjátok, hihetetlenül egyszerű elkészíteni őket, és jelentem, működik is! Természetesen a nagyon makacs foltokkal nem fog megbirkózni vegyszer használata nélkül, azonban a mindennapos szennyeződéseket leszedi, és a legnagyobb előnye az, hogy mosható, ezáltal sokszor felhasználható – én sajnos eddig túl sokszor nyúltam a takarítás során az eldobható, műanyag mosogatószivacshoz, de mióta ezeket elkészítettem, elő sem vettem mást a takarítás során.

Ti mit gondoltok erről a takarítós szivacsról? Megpróbáljátok esetleg ti is elkészíteni? 🙂