Sziasztok!

Éppen a napokban végeztem a filofaxom “felújításával”, és arra gondoltam, hogy megmutatom nektek azt, hogy mi is lapul az én gyűrűs kalendáriumomban, ugyanis nekem ez elengedhetetlen ahhoz, hogy rendszerezett legyen az életem. Azt így elöljáróban máris leszögezném, hogy ez nem egy átlagos filofax, ugyanis nem határidőnaplóként használom, hanem a háztartásunkkal, bloggal, és hasonló dolgokkal kapcsolatos infókat tárolom benne, amolyan “family binder” funkciója van.

Illusztráció forrása

Mielőtt belevágnék az egészbe, először hadd mondjak pár szót magukról a lapokról. Számomra fontos az, hogy valami esztétikus, rendszerezett legyen, így nem készen kapható lapok kerültek bele, hanem én nyomtattam őket. Szerkesztéshez alap Word-öt használtam, míg a grafikákat a Vecteezy oldalról töltöttem le, ezeket pedig Illustratorral szerkesztettem a végleges formájukra. Külön fontos volt nekem, hogy megfelelő vastagságú lapokat használjak, hiszen az átlagos 80 grammos papírok vékonyak, így nem csupán az írás, de a nyomtatás is átüt a lap másik felére – végül az OfficeMarket webshopból rendeltem 120 grammos nyomtatópapírt, ami ráadásul ColorLok technológiával készült, így maga a papír hófehér, a rányomtatott színek pedig szép élénkek.

Első lépésként összeállítottam azokat a főkategóriákat, amikre szükségem van: infók, háztartás, blog, állatok és vegyes került bele. Mivel mint említettem is, amolyan “family binder”-ként használom a mappát, ezért ebbe belekerült minden olyan dolog, ami fontosabb lehet számunkra, ezért nem is készítettem belőle nektek nyomtatható/letölthető verziót, mert nem biztos, hogy mindenki hasznát tudná venni ezeknek a lapoknak.

Mivel nekem nincs szükségem külön határidőnaplóra, de azért néha jól jön, hogy fel kell írnom egy-két teendőt, ezért készítettem egy heti tervezőt is a filofaxba. Nem szerettem volna azt, hogy minden héten újabbnál újabb lapokat kelljen kidobnom, ezért úgy oldottam meg a dolgot, hogy végül post it-ekre írom fel a napi teendőket, hiszen ezek kidobása kevesebb hulladékkal jár.

Heti tervező post it-ekkel

Infók

Talán ez még a vegyes kategóriánál is vegyesebbre sikeredett, ugyanis ide került minden olyan fontosabb információ, ami még a hasznunkra lehet. Készült egy táblázat a születés-és névnapok számára, felvezettem a személyes-és banki adatainkat, feljegyeztem a fontosabb telefonszámokat és a különböző weboldalakhoz tartozó jelszavakat is. Felírtam a helyi gyógyszertárak nyitvatartását, az orvosaim rendelési idejeit is, illetve egy külön lapon vezetem az általunk használt gyógyszerek tudnivalót ( mi a gyógyszer neve, mire jó, milyen hatása van, hogyan kell adagolni, stb. ).

Plusz tipp: én a bankokhoz és más weboldalakhoz tartozó jelszavakat oldaljelölőkre (post it) írtam fel, így ha bárhova vinnem kellene magammal a filofaxot, akkor ezeket csak kiveszem, így ha valamilyen oknál fogva más kezébe is kerülne a mappa, akkor sem fog tudni visszaélni vele.

Háztartás

A következő kategória a háztartás lett, hiszen számos olyan dolog van, amit nem elég fejben tartani, hanem jó feljegyezni is. Ilyen például az a két táblázat, melyekben a falfestékekkel és járólapokkal/csempékkel kapcsolatos dolgokat vezetem ( márka, szín, típus, kód, stb. ), ugyanis amíg nem kezd bele az ember egy felújításba, addig nem is gondolja, ez mennyire hasznos – két doboz ugyanolyan csempe között is lehet árnyalatnyi színeltérés, ha nem ugyanakkor lettek gyártva -. Itt vezetem a különböző háztartási gépek garanciáit is, így elég csak felcsapnom a mappát, és látom, hogy például mennyi ideje van még a garanciából hátra a hűtőnek.Került ide lista a felújítással kapcsolatos költségeknek is, illetve egy a beszerzendő dolgoknak.

Az elválasztólapok még laminálás előtt állnak, de ilyen édes kaktuszos mintákat kaptak | illusztráció forrása

Blog

Mivel nekem a blog a hobbim – és a “gyermekem” 😀 -, ezért értelemszerűen ez is kapott egy külön kategóriát, hogy összegyűjtsek ide minden olyat, ami fontos. Készült havi statisztikás táblázat, amelyben hónapokra lebontva szerepelnek a különböző platformokon a követőim számai, valamint az oldalletöltések, külön lapon vezetem a blogos együttműködéseim tudnivalót, illetve ide írok fel mindenféle bejegyzésötletet is.

Állatok

Ez a kategória elég kicsire sikeredett, de hát nem is kell túlzásokba esni. Minden állatkánk kapott egy-egy lapot, és erre írom fel a születésnapjukat, az ivartalanításuk időpontját, valamint a különböző oltások neveit, időpontjait, így mindig tudom, hogy mikor kit kell éppen állatorvoshoz vinnem.

A lapokat halványszürke színben álmodtam meg, ami letisztult, semleges – csak a képeken ennyire halvány, a való életben teljesen jól használható, és legalább nem túl élénk az egész

Vegyes

Mivel volt olyan tartalom, amit mindenféleképpen szerettem volna belerakni a filofaxba, de nem passzolt az eddigi kategóriák egyikébe sem, ezért készítettem egy vegyest is. Itt kapott helyet a 101-1001 kihívásom nyomtatott változata, egy lista arról, hogy milyen ruhadarabokat kell beszereznem a kapszulagardróbomba, illetve itt vezetem azoknak az illatviaszoknak a márkáit és neveit is, amiket birtoklok – sokaknak ez full fölöslegesnek tűnhet, én azonban imádom a viaszokat, és tök jó látni, hogy milyeneket próbáltam már ki.

Nem mondom, hogy túl vastag lett így a filofax, azonban minden benne van, amire csak szükségem lehet. A lapok elkészítése időigényes, azonban én imádok vele pepecselni, úgyhogy inkább hobbinak fogom föl, mintsem kötelező dolognak.

Ti vezettek hasonló listákat valahol? 🙂