Sziasztok!

Aki olvasta nemrég a házfelújítós bejegyzésemet az már tudja, hogy hihetetlenül nagy munkában vagyunk – szó szerint nagy, ugyanis falakat bontunk, építünk, betont törünk, tehát nem csak egy szimpla festésről van szó. A felújítás ideje alatt sikerült kikísérleteznem azt, hogy mire is van szükség ahhoz, hogy túléljünk egy ilyen projectet, és ma erről szeretnék mesélni nektek.

Fontos a megfelelő ruházat és védőfelszerelés

Fő a biztonság, főleg akkor, ha egy akkora kaliberű felújításba kezdetek, mint mi. Tudom, hogy ilyenkor nyáron – főleg a 40 fokos melegben – mindenki minél lengébb ruhát venne fel, de egy felújítás során fontos az, hogy megfelelő öltözékben legyünk – minimum póló, és hosszú nadrág -. Érdemes ezekből és a cipőből is olyat választani, ami nem baj, ha sérül, szakad, tehát ne a vadonatúj csipkés felsőnkben álljunk neki falat bontani, például. Ezen felül fontosak a különböző védőfelszerelések, hiszen ezek rengeteg sérüléstől óvnak meg minket – védőszemüveg, kesztyű, pormaszk.

Legyen egy mini elsősegély dobozunk

Nem kell 20 féle különböző terméket beszereznünk, de a felújítás előtt mindenféleképpen nézzük át az otthoni gyógyszertárunkat, hogy mi az, ami esetleg elfogyott, és pótolni kell. Legyen otthon kötszer, gézlap, sebtapasz, égési sérülésre valamilyen spray, fertőtlenítőszer, fájdalomcsillapító. Jobb előre felkészülni, hiszen így nem fogunk kétségbe esni akkor, ha valamilyen baj történne.

Fordítsunk időt a szépségápolásra

No ezalatt nem azt értem, hogy friss manikűrrel és fél tonna sminkkel az arcunkon kezdjük leverni a vakolatot a falról, hanem főleg az arcápolási rutinunkra figyeljünk kiemelten. Meleg is van, izzad az ember, ráadásul poros, koszos lesz a bőrünk, így mindenféleképpen figyeljünk arra, hogy utána jó alaposan megtisztítsuk az arcunkat, gondoskodjunk róla egy tápláló arckrémmel, és ne feledkezzünk meg a testápolásról és a kézkrémről sem. Egy házfelújítás nagyon megviselheti a bőrünket, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani rá.

Víz, víz, és még több víz!

Alapjáraton sem győzöm elég sokszor hangoztatni azt, hogy mennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel a napjaink során, azonban ha a kánikula még egy lakásfelújítással is párosul, akkor még jobban oda kell erre figyelni. A melegtől egyébként is izzad az ember, ami folyadékvesztéssel jár, tehát ezt nem árt pótolni, de a fizikai munka még jobban ráerősíthet erre. Érdemes vizet inni a különböző alkoholos italok, cukros üdítők helyett, de ha unjátok a sima csapvizet, akkor meg lehet spékelni gyümölcsökkel, akár citrommal, mentával, így teljesen más érzetet fog adni az ital.

És a legfontosabb: türelem!

Sajnos egy nagyobb volumenű lakásfelújítás igazi türelemjáték. A felújítás rengeteg porral, kosszal jár, nálunk például 4 helyiség szinte használhatatlan jelenleg, így rendet is nehéz tartani, mert két-három helyiségbe lett bezsúfolva szinte minden cuccunk, ráadásul mi pluszban szenvedünk a melegtől is, hiszen a fal egy része le van bontva, három ablak és egy ajtónyílás jelenleg üresen tátong, így csak úgy ömlik befele a forró levegő, ami megnehezíti a mindennapjainkat. Szokták mondani ,hogy egy lakásfelújítás vagy megerősíti két ember kapcsolatát vagy annyira szétszedi őket, hogy a végén különmennek: szerencsére mi még bírjuk, nem mondom, hogy nincsenek köztünk apró viták, de ez az egész rengeteg stresszel jár, és éppen ezért tudatosan próbálunk odafigyelni arra, hogy ne bántsuk meg a másikat.

Bár egy évvel ezelőtt alig vártam, hogy nekikezdhessünk a lakásfelújításnak, ma már inkább azért imádkozom, hogy lassan a végére érjünk. Rengeteg munka, még több stressz, fáradtság, de hisszük, hogy megéri, mert a végén egy olyan kuckónk lesz, amire mindketten vágyunk. 🙂