Sziasztok!

Nem tudom, hogy mennyien tudjátok rólam, de imádom a kaktuszokat. Bár a szobanövények is nagy kedvenceim, az igazi szerelmeim mégis ők. Ugyan csak pár éve gyűjtöm őket, mégis ezalatt a rövid idő alatt sikerült kitapasztalnom azt, hogy mit hogyan csináljak ahhoz, hogy jól érezzék magukat, és nyáron sok-sok virággal örvendeztessenek meg. És mivel nagyon várom már a szezont, hogy kipakolhassam őket a kinti helyükre, ezért arra gondoltam, most jött el annak az ideje, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat.

Kép forrása: Pixabay

Még mielőtt nagyon belemerülnénk a témába szeretném megjegyezni, hogy amiket itt leírok, azokat én csinálom így – rengeteg különböző verzió van a tartásukra vonatkozóan a neten, mindenkinek magának kell kitapasztalnia azt, hogy mi a jó, tehát nem garantálom azt, hogy ami nekem bevált, nektek is be fog.

Locsolás, tápoldatozás

Mivel nem is tudom hirtelen, hogy mivel kezdjem a sort – ezért lehet, hogy összevissza fogok haladni -, ezért vegyük először a locsolást, mert ez sarkalatos pont lehet. Bár sok helyen lehet olvasni, hogy a kaktuszok heteket, akár hónapokat is kibírnak víz nélkül, ez nem azt jelenti, hogy ne lenne rá szükségük. Számomra az vált be a legjobban, hogy nyáron a melegebb időben hetente egyszer locsolom őket, de akkor annyira, hogy jó alaposan elázzon a földjük, míg a tavaszi és őszi szezonban általában két hetente kapnak egy alapos locsolást. A locsolást – amikor csak tehetem – esővízzel végzem, erre van egy esővízgyűjtő hordóm is, ha pedig nincs rá lehetőségem, akkor csapvízzel, de ezt az opciót nem igazán szeretem. Konkrét kaktuszlocsoláshoz rendeltem Aliexpressről a fentebb látható csőrös flakont, ezzel sokkal precízebben, pontosabban lehet meglocsolni a kaktuszok földjét. Örök szabály, hogy sose öntözzük túl a kaktuszt – csakis akkor locsoljuk, ha már teljesen száraz a földje -, és ne álljon alatta a víz, ezért nem érdemes tálcába rakni őket, vagy ha mégis, akkor locsolás után a kifolyt vizet azonnal öntsük ki.

A tápoldatozás nagyon megosztja az embereket, rengetegen ellenzik, én azonban azt vettem észre, hogy a kaktuszok meghálálják, viszont nem szabad túlzásba esni vele. Én a Vitaflóra tápoldatát használom, mert abban a nitrogén – kálium – foszfor aránya megfelelő ( érdemes utána olvasni annak, hogy miért nem jó, ha túl sok nitrogént tartalmaz egy táp ), és körülbelül két havonta kapnak egy keveset belőle.

A föld és a cserép szerepe, illetve az átültetés

Bár sok múlik a locsoláson is, mégis talán a legtöbben azon buknak el, hogy nem megfelelő földben tartják a kaktuszokat. Lehet boltokban kapni kimondottan kaktuszföldet, azonban ez önmagában nem elég! A kaktuszoknak az a legfontosabb, hogy minél vízáteresztőbb földben legyenek, erre pedig önmagában egy virágföld sem alkalmas. Ahány ember annyiféle keverék terjeng a neten, én a legegyszerűbbet használom, és számomra ez abszolút bevált: általános virágföld + homok + sóder keveréke. Arányokat azért nem írok, mert érzésre szoktam bekeverni, a lényeg tényleg annyi, hogy a virágföldből legyen benne kevesebb, míg homokból és sóderből több. Én általában egy óriási adagot keverek be egyszerre, és utána már nem kell vele foglalkoznom egy ideig.

Az sem mindegy, hogy milyen cserépben tartjuk őket. Persze én is szeretem a szép, stílusos darabokat, de ahhoz, hogy egy kaktusz fejlődni tudjon, túl kell lépni ezen. Én a napokban rendelek a Király Kft-től 7×7-es és 9×9-es kocka cserepeket, amik bár nem túl esztétikusak, mégis tökéletesek lesznek a kaktuszaimnak. A lényeg, hogy mindig kicsit nagyobb cserépbe ültessük őket, mint amekkora maga a kaktusz, mert bár a pici cserép cuki, ott nem tud megfelelően fejlődni a gyökérzet, illetve mindenféleképpen legyen lyuk a cserép alján, hogy ki tudjon folyni alóla a fölösleges víz.

Átültetni általában két-három évente kell(ene), én azonban akkor szoktam őket, amikor láthatóan kinőtték a cserepet, vagy megálltak a fejlődésben, mert akkor valószínűleg kiürült a föld tápanyagtartalma. Mivel a kaktuszok igen szúrósak tudnak lenni, ezért érdemes kesztyűben végezni ezt a folyamatot – illetve újságpapír legyen kéznél, jól tud jönni -, magához a cserép földdel való feltöltéséhez pedig én a Pepcoban kapható kis szerszámokat használom, amik a méretüknél fogva tökéletesek erre a célra.

Teleltetés, nyári tartás

Ahhoz, hogy a kaktuszok megfelelően tudjanak fejlődni, valamint virágot hozni, szükségük van a téli pihenőre. Az, hogy mikor kell őket bepakolni abszolút időjárás függő, de általában novemberben már érdemes őket bepakolni a telelőhelyükre. Ez a hely nálam körülbelül 10 fokos, illetve fényt kapnak, de nem közvetlenül, és úgy látom, hogy idén nagyon szerették ezt a helyet – vagyis hát szeretik, hiszen még mindig a telelőhelyen vannak -. A téli pihenésük alatt locsolni TILOS őket! Sok helyen írják, hogy télen is öntözzük meg a földjüket 2-3 hetente, de ez fölösleges szerintem, én a magam részéről az abszolút száraz teleltetés híve vagyok.

A nyári tartásról is nagyon megoszlanak a vélemények, de egy valamiben a legtöbb kaktusztartó egyetért: a kaktusz nem lakásba való! Ott egyszerűen nem érvényesülnek azok a feltételek, amik ahhoz kellenek, hogy a kaktusz szépen fejlődjön, esetleg virágot hozzon. Tavaly A. segítségével sikerült egy szuper fóliaházat készíteni, amiben nagyon jól érezték magukat a kaktuszaim, idén is ide fognak kiköltözni. Itt nyáron a nap legnagyobb részében kapják a napfényt, a fólia miatt meleg van bent, és védve vannak az eső elől is – sokan kirakják őket  fedetlen helyre, én maradok inkább a fedettnél, és majd locsolok én. A fóliaházon van egy ablak is, hogy lehessen szellőztetni, valamint az ajtó része is teljesen levehető. Tény, hogy nem a legszebb, de sikerült maradékokból összehozni, csak a fóliát kellett hozzá megvenni, és én abszolút elégedett vagyok vele – a fentebb látható képek tavaly készültek, idén ennél sokkal több kaktusz lesz kint, ezért külön asztalt is fogunk készíteni nekik -.

Kaktusz vásárlása

Sok helyről be lehet szerezni kaktuszokat, és bár sokan megvetik a multis vásárlást, én azt mondom, hogy nem bűn, ha néhányat onnan szerez be az ember – ezekre azonban különös figyelmet kell szentelni, mielőtt összerakjuk a többivel! -. A multin kívül én például piacon szoktam sok szépséget beszerezni a nyári időszakban, nálunk az idős emberek pár száz forintért osztogatják a szebbnél szebb példányokat, amiknek nem tudok ellenállni. Ezen kívül a legjobb megoldás az, ha gyűjtőtől vásárol az ember – én például tavaly több példányt is Blum Józseftől ( Kaktuszhalom ) szereztem be, idén pedig egy nagyobb rendelést fogok leadni Nagy Józsefnél ( Eladó kaktuszok ). Amit még ajánlanék, az a Pozsgás shop Facebook csoport, illetve az abszolút kedvenc csoportom, a Kaktuszgyűjtők, ami bár nem kifejezetten vásárlásra van, de bármiben segítenek a tagok. 

Mint látjátok is, hiába mondják azt, hogy a kaktuszok igénytelen növények, ez nem igaz, hiszen ahhoz, hogy fejlődjenek, és olyan meseszép virágokat hozzanak, mint a fenti képen látható kaktuszaim, rengeteg dolognak stimmelnie kell – és a mai poszttal még csak a felszínt kapargattam -. Számomra nagyon fontosak ezek a tövises szépségek, imádok velük foglalkozni, épp ezért örülök annak, ha ezt a gondoskodást meghálálják a szép virágaikkal.

Ti hogy álltok a kaktuszokkal? Esetleg ti is tartatok otthon? 🙂