Sziasztok!

Imádok kirándulni, új helyeket felfedezni, és mindezeket fotókon megörökíteni, azonban erre sajnos ritkábban van lehetőségem, mint szeretném. Most viszont úgy alakultak a dolgok, hogy sikerült a hosszú hétvége kezdetén eljutni Debrecenbe, és erről hoztam most nektek képeket is.

Utoljára 11 évvel ezelőtt jártam Debrecenben, de akkor még teljesen más szemmel néztem rá. Néhány hónapja már terveztem, hogy szeretnék eljutni az egyetemi Botanikus kertbe, ugyanis imádom az ilyen helyeket, természetfotósoknak álom. 🙂 A kert jelenleg minden nap 8-18 között van nyitva, a pálmaház pedig 8-15 között, viszont mivel változhat a nyitva tartás, ezért érdemes követni a http://botkert.unideb.hu oldalt. A belépőjegy felnőtteknek 550 forint, illetve fontos kiemelni, hogy a fotózásért csakis akkor kell fizetni, ha kereskedelmi célra lesznek a képek, saját felhasználásra nem!

Az első utam nem túl meglepő módon az üvegházba vezetett, ahol különböző kaktuszok és szukkulensek vannak, illetve a pálmaházba, ahol elképesztően gyönyörű látványt nyújtanak a zöld növények. A képeim nagy része is ezen a két helyen született, annyira elvarázsoltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután tettünk egy hatalmas sétát is a kert területén, megnéztük a kis tavat, fotóztam még párat, majd indulnunk is kellett tovább, mert még terveink voltak aznapra.

 

A következő megállónk – egy ebéd után – a Nagyerdő és a Békás-tó volt. Tudtam, hogy évekkel ezelőtt felújították, de azt kell mondjam, kissé csalódott voltam, mert nyoma sincs már annak a bájnak, amilyen 11 évvel ezelőtt volt. Nem mondom, hogy nem volt szép, mert akkor hazudnék, de számomra kicsit sok volt, főleg úgy, hogy rengetegen is voltak kint aznap – hiszen munkaszüneti nap volt -, és így nem tudtam kellően átadni magamat a tájnak. 

Ezután tettünk még egy sétát a Medgyessy sétányon, ahol meseszép villák sorakoznak, majd elmentünk fagyizni egyet, és indultunk is utolsó úticélunkhoz, ami nem más volt, mint a …

…Diószegi Sámuel Iskolai Botanikus kert. Sajnos ez a kert egyrészt el is van dugva, másrészt egy icipici tábla jelzi csupán a hollétét, így aki nem ismerős a környéken, az könnyen úgy járhat, mint mi – közel fél órán keresztül kerestük, hogy merre is van -. Viszont megérte nem feladni, mert egy nagyon szépen kialakított botanikus kertről van szó, az iskola területén. A belépő 300 forint, és maga a kert 9-15 óra között tart nyitva, de csak április 1-től november 30-ig, úgyhogy erre érdemes figyelni. Kicsit sajnálom, hogy “későn” érkeztünk, a tavaszi szezon kezdetén, amikor minden épp virágba borul még szebb lehet a látvány.

 

Remélem, hogy a képeket látva ti is meglátogatjátok valamelyik kertet, hiszen csodás növényeket láthat itt az ember. Én pedig azt tervezem, hogy ezután minden kirándulásról készítek nektek egy kis képes beszámolót, és a terveim szerint a következőre csupán egy hónapot kell várni… 🙂