Sziasztok!

Imádok új kreatív technikákat kipróbálni, ha pedig ezek nagyon könnyű elkészítéssel is kecsegtetnek, akkor képes vagyok teljesen rájuk kattanni. Ilyen nálam jelenleg a beton, mint alapanyag, amiből rengeteg fantasztikus dolgot lehet készíteni rém egyszerűen. Mivel teljesen beleszerettem ebbe a technikába, több dolgot is fogok készíteni a jövőben, így egy mini-sorozat keretén belül fogom megmutatni nektek őket – a mai első részben szúnyogűző gyertyákat, illetve virágtartó kaspót készítettem. 

Mielőtt belekezdenék az elkészült termékek bemutatásába, először hadd ejtsek pár szót a betonról és annak használatáról. Tulajdonképpen lehet konkrét hobbibetont is kapni, viszont azok sokkal drágábbak, mint az általános beton, utóbbit olcsón beszerezhetünk bármilyen barkácsboltban, ráadásul sokkal olcsóbb is, és ugyanolyan tökéletesen működik. Én például az Obiban vásároltam az enyémet, a 25 kg-os kiszerelés 700 forint volt, ebből rengeteg különböző dolgot lehet készíteni. Mivel ez egy készre kevert szárazbeton, ezért csak vizet kell adagolni hozzá, és már lehet is vele dolgozni. Érdemes apránként adagolni a folyadékot, hogy elkerüljük a túlvizesedést, de lényegében ennyi a teendő vele. Az adott formát, amibe öntjük a betont érdemes előtte vékonyan kiolajozni, így könnyen eltávolítható lesz belőle a megszáradt termék – bár én már jártam úgy vele, hogy az olajozás ellenére sem szeretett volna kicsusszanni a formából, szóval olyan dolgokat használjunk, amit aztán nem bánunk, ha esetleg szét kell vágni -. 

A hatalmas virágtartó kaspót két nagyobb méretű “sablon” használatával öntöttem ki – érdemes esetleg apró lyukakat fúrni a külső forma aljára, hogy a maradék víz ott távozhasson, így gyorsabban fog megkötni a beton. Körülbelül két nap alatt száradt meg teljesen, ezután ha akarjuk, akkor csiszolással lehet még szebbé tenni, de nekem ebben a formában nagyon tetszett az egyenletlen, rusztikus felület, ezért nem bántottam. Apropó felület: ha szeretnénk, hogy minél kevesebb légbuborék legyen a betonban, érdemes óvatosan kiütögetni őket belőle, de szerintem egy beton akkor is szép, ha kissé lyukacsos. Maszkolást követően lefújtam két rétegben bronz színű festékspray-vel, majd mivel ez kinti kaspónak készült, ezért kapott egy réteg átlátszó lakkot is a plusz védelem miatt. 

A meseszép virágot – valaki meg tudná mondani a nevét? 🙂 – ezután beültettem egy cserépbe és megszórtam a tetejét dekorkővel, de előtte még levágtuk a tetejét, hogy tökéletesen passzoljon a kaspóba. Azért, hogy pangó víz ne álljon a növény alatt, a betonkaspó aljára is fúrtunk egy lyukat, ott tud távozni a fölösleges víz.

 

Készülvén a nyári kiülős estékre arra gondoltam, hogy szuperül mutatna az asztalon néhány betongyertya, azonban szerettem volna kissé különlegesebbé tenni, ezért magába a beton tartóba öntöttem végül gyertyát. A gyertyatartó ugyanúgy készült, mint a kaspó, annyi különbséggel, hogy ezeknek az alját fújtam le bronz színnel. Vettem egy hatalmas tömbgyertyát a Pepcoban, végül ezt olvasztottam fel, illetve ennek a kanócát is használtam fel a három gyertya elkészüléséhez. Ráadásként szerettem volna, ha hasznos funkciójuk is van, ezért nem csupán az illatosítatlan gyertyát öntöttem a betonba, hanem előtte adagoltam a már megolvadt viaszba citronella és citromfű illóolajat, ami köztudottan szúnyogűző hatású, ezért a nyári estéken meggyújtva őket nem csupán a szépségükben gyönyörködhetünk, hanem távol tartják a szúnyogokat is. 

 

A következő időszakban, mint említettem is, több másik project is tervben van ezzel az alapanyaggal, szóval nem utoljára találkozhattatok betonból készült termékekkel a blogon.

Te mit gondolsz a beton ilyesfajta felhasználásáról? Esetleg kipróbálod te is? 🙂

Category : DIY