Sziasztok!

Többször is említettem már nektek, hogy imádok turiba járni, hiszen egyrészt környezettudatosabb, mintha a fast fashion ágazatot támogatnám – természetesen nem vagyok álszent, vannak más üzletekből is ruháim, de a gardróbom 80%-a turis szerzemény -, másrészt szuper kincseket lehet kifogni hihetetlenül jó áron. A mai bejegyzésben megosztok veletek pár olyan tippet, amikre érdemes figyelni a turizás alkalmával. 

Csak olyat vegyél meg, amit hordani is fogsz!

Könnyű kísértésbe esni, főleg akkor, ha nagyon olcsón tudsz ruhát venni – a kedvenc üzletemben például szerdán és szombaton 100 forint / darab áron lehet vásárolni -, viszont érdemes szem előtt tartani azt, hogy csakis azt vedd meg, amit tényleg ki is fogsz használni, amit tényleg hordani fogsz. Hiába olcsó valami, ha tudod, hogy soha az életben nem fogod felvenni, akkor miért adnál ki érte pénzt? 

Fontos figyelni arra, hogy a ruha ne legyen foltos vagy lyukas – egy leszakadt gombot könnyű pótolni, de egy lyukas ruhát már nem lehet szépen megjavítani. Csakis hibátlan minőségű darabokat vegyél meg, és törekedj a minőségre, ne a mennyiségre!

Alapdarabok vagy egyedi darabok?

Mindkettő megtalálható a turikban, ám az én személyes véleményem az, hogy érdemes alapdarabokból betárazni, és csupán egy-egy különlegesebb ruhát megvásárolni. Én például trikókat, pólókat, egyszerűbb pulcsikat csakis turkálóban szoktam vásárolni, egyrészt mert így olcsóbb, másrészt ki lehet fogni olyan darabot is, ami igazán időtálló.

Mindig legyen nálad…

… víz, zsebkendő, hajgumi, bevásárlószatyor. Ennyi, túl sok dologra nincs is szükséged a turizáshoz. 🙂 Amennyiben nem csupán magadnak, hanem másnak is vásárolsz, úgy érdemes előtte lemérni az illetőt, felírni egy kis cetlire a méreteket, illetve magadnál tartani egy mérőszalagot, hogy ott helyben leellenőrizhesd, hogy passzolni fog-e az adott ruhadarab. 

Öltözz kényelmesen!

Bár manapság már a legtöbb turi vállfákra teszi a ruhákat, sok helyen még vannak ládás kiszerelések, illetve a vállfás turikban sem fogsz végezni pár perc alatt – amennyiben tényleg szeretnéd átnézni a teljes készletet -, ezért érdemes kényelmesen öltözni. Ne a legszűkebb farmernadrágodban és a mély dekoltázsú felsődben menj turizni, és lehetőleg magassarkút se vegyél fel, hidd el, sokkal jobb élmény lesz a turizás, ha nem feszengsz a ruhádban.

Gyűjts ki mindent, ami tetszik, és utána nézd át!

A turizás a maga módján szerencsejáték, hiszen minden ruhadarabból egy – egy van csupán az adott üzletben, és aki kapja marja alapon működik az egész. Az én stratégiám az, hogy ha megtetszik egy adott ruhadarab – a színe, fazonja, anyaga -, akkor bedobom a bevásárlókosárba, és megyek is tovább. Ilyen helyeken nem működik az, hogy mész még egy kört és átgondolod, hogy kell-e, mert valószínűleg addigra le fog csapni rá más. Miután végigértél a bolton, húzódj félre egy nyugis helyre, és egyesével nézd át alaposabban a ruhákat. 

Alakítsd át, ha nem tetszik!

Rólam például mindenki tudja, hogy 98%-ban fekete ruhákat hordok, azonban sokszor előfordult már velem az, hogy megtetszett egy adott ruha fazonja, anyaga, ám a színe nem. Ilyenkor nem kell lemondani róla, hiszen ruhafestékkel percek alatt új szín adható neki – én például elég sűrűn festek ruhát, tervezek is ebben a témában egy bejegyzést írni -. Az egyszerűbb stílusú ruhadarabokat pedig könnyedén fel lehet dobni például gyöngyökkel, szegecsekkel, csak a képzelet szab határt a dolgoknak – szintén készülőben egy bejegyzés róla -. 

 

Ti szoktatok esetleg turizni járni? Ha igen, van kedvenc tippetek, trükkötök hozzá? 🙂