Sziasztok!

Hallottatok már a #secondhandseptember-ről? Ugyanolyan kihívás, mint a műanyag mentes július például, a lényege pedig az, hogy egy hónapon keresztül csakis turiból, illetve másodkézből vegyünk ruhát, fast fashion üzletből ne. Nos ez engem olyan szempontból nem érint, hogy alapból turiból vásárolok, de maga a kezdeményezés tetszik, hiszen felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire szennyező is a ruhaipar. Na de a turiknál maradva a mai bejegyzésben olyan tippeket osztok meg veletek, melyeket főleg az innen vásárolt ruháknál hasznosíthattok.

Bolyhosodás ellen

A minap, miközben éppen egy turiban vásároltam megütötte egy mondat a fülemet: “mégsem veszem meg, mert kicsit ki van bolyhosodva az anyag”. Pedig ez egy olyan probléma, ami igenis menthető. Nekem a legolcsóbb, Sencor textilborotvám van, amivel tökéletesen meg lehet szabadulni a bolyhoktól. Természetesen a nagyon kibolyhosodott anyag már  soha nem lesz olyan szép, mint előtte, de a kisebb hibákat tökéletesen orvosolni lehet vele. 

Színerősítés mosószerrel

Igen, megint a Perwoll mosószerekről lesz szó – nem, nem fizetnek érte, csupán tényleg megszerettem őket. 🙂 Ha találsz egy olyan ruhát, ami kissé kopottasnak néz ki, érdemes lehet először megpróbálni színmegújító mosószerrel kimosni, ugyanis tényleg sokat segít rajtuk. Magáról a mosószerről nem írnék túl sokat, ITT elolvashatjátok a bejegyzést róluk. 

Ha a mosószer nem használ…

Mi van akkor, ha a mosószer már nem elég színmegújítás szempontjából? Ilyenkor sem szoktam kétségbe esni, ugyanis én például előszeretettel festek ruhát magamnak – na nekem ugye előnyöm is van olyan szempontból, hogy szinte csak fekete, minta nélküli ruhákat hordok. 🙂 Én magam a Columbus ruhafestékeket szeretem a legjobban – ezeket a porokat vízben kell feloldani, majd a csomagoláson szereplő ideig tűzhelyen, lábasban főzni. Nem is ragoznám túl, ugyanis szeretnék erről a ruhafestésről egy külön bejegyzést is készíteni.

Ha túl unalmas, esetleg foltos a ruha

Épp a minap jártam úgy, hogy találtam egy nagyon szuper felsőt a turiban, de volt a nyakrészénél egy folt – úgy nézett ki, mintha fehérítő cseppent volna rá, esélytelen volt mosással kiszedni belőle. Mégis megvettem, ugyanis pár hónapja berendeltem magamnak Aliexpressről rengeteg szegecset, gyöngyöt és riglit, amikkel szuperül fel lehet dobni a ruhákat, egyúttal pedig eltüntetni a kisebb hibákat is. Mivel nem tudom, hogy mikor melyikre lesz szükségem, ezért vettem fehér gyöngyöket, rigliket hozzá tartozó kis szerszámmal, pattintós, illetve felvarrós megoldású szegecseket is – de rengeteg különböző típus megtalálható Alin, érdemes körülnézni, hiszen hihetetlenül egyedi dolgokat lehet összehozni pár száz forintból. 

Nektek vannak esetleg hasonló tippjeitek, amiket ruhák megmentésére lehet használni? 🙂