Sziasztok!

Gondolkoztam, hogy hozzak e egy évértékelő bejegyzést az új év első posztjaként, de rájöttem, hogy nem szeretnék beszélni róla, mert szörnyű év volt számomra. Ehelyett viszont egy olyan bejegyzéssel készültem, amivel szeretném elővezetni azt, hogy több hasonló poszt is legyen mostantól a blogon.Azt hiszem nem vagyok azzal egyedül, hogy imádom a növényeket – legyen szó akár a kertiekről is, de most ebben a bejegyzésben a szobanövényekről lesz szó. Soha nem tudok ellenállni egy-egy szép növénynek, ezáltal rengeteg van már bent a lakásunkban is, azonban úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom a szaporításukkal is. Ha érdekel titeket, hogy hogyan gyökereztetek vízben, akkor olvass tovább.

Mivel eddig még soha nem gyökereztettem szobanövényt, ezért a biztosra mentem, és három olyan növényt vettem célba, amelyről hittem, hogy sikerülni fog: végül a szobai futóka, a csokros inda és a könnyezőpálma lett a befutó. Ugyan egyáltalán nem vagyok szakértő ebben, de tény, hogy van pár olyan tanács, amit érdemes megfogadni ahhoz, hogy végül a növénykénk szép új, egészséges gyökereket növeszthessen.

Az egyik legfontosabb, hogy a vágás mindig szép éles legyen, ne trancsírozzuk szét a növényt – ehhez használjunk éles kést vagy ollót, amit a vágás előtt fertőtlenítsünk le alkohollal, hogy elkerüljük a fertőzés veszélyét. Nekem erre van külön egy olyan ollóm,ami éles, és semmi másra nem használom, csakis a növények metszésére, karbantartására.

A csokros inda már meggyökeresedett, beültetésre vár, a szobai futóka frissen lett a vízbe téve.

Sarjakat, illetve hajtásvégeket lehet a legkönnyebben gyökereztetni. A csokros inda például a levelek végein új sarjakat hoz, amik tökéletesek a továbbszaporításra. Én megvártam, míg jó pár szép új sarj fejlődött az anyanövényen, majd ezeket óvatosan leválasztottam, és úgy raktam vízbe. A szobai futókáról úgy vágtam le a hajtásvégeket, hogy legalább 3-4 levél legyen rajtuk, míg a könnyező pálmát is úgy daraboltam fel, hogy a hajtáscsúcson legyen 2-3 levél, és legalább egy ízesült szárrész (!), ugyanis ott fog gyökeret hozni. Ügyeljünk arra, hogy az alsó leveleket mindenféleképpen szedjük le róluk, hogy  ezek ne érhessenek vízbe, mert berothadhatnak, ez pedig tönkreteheti a gyökereztetni kívánt növényt is.

Hatalmas Monstera levél ♥

Mivel a könnyező pálmámnak óriási levelei vannak, illetve maga a szár is hihetetlenül vastag, ezért egy vastag falú, magas üvegbe állítottam bele úgy, hogy a leveleket a falnak döntöttem, így nem fog felborulni. Sokan sokféle módszerre esküdnek, de én maradtam annál, hogy mindig átlátszó üvegben gyökereztetek – tökéletesek erre a célra a sima befőttes üvegek is. 

Gyönyörűen növekvő gyökerek ♥

Sokan mondják, hogy a Monsterának akár 6-8 hébe is telhet, mire gyökeret hoz, nálam ez a pár hajtásvég körülbelül egy hónapja van vízben, és gyönyörűen alakulnak a gyökerek. Amire érdemes nagy figyelmet fordítani, hogy mindig friss legyen a vizük, ezért én átlag két-három naponta le szoktam őket cserélni. 

Rengeteg különböző praktikát is lehet olvasni a neten, amik elvileg még könnyebbé teszik a növények meggyökerezését ( például a méz, a fűzfalé, a különböző gyökereztető hormonok, esetleg pár csepp tápoldat ), ám én semmi ilyesmit nem próbáltam még, simán csak csapvízbe vannak állítva és kész. 

A csokros inda sarja, amiből aztán új növény lesz.

Jövőre szeretnék megpróbálkozni fás  szárú növények szaporításával is – esetleg arról is szeretnétek majd olvasni? Ti próbáltátok már a vízben való gyökereztetést?