Sziasztok!

Viszonylag régen volt már olyan bejegyzés a blogon, amiben egy teljes Yankee Candle kollekció illatait mutatom be nektek, de újra eljött ennek is az ideje. A legújabb tavaszi Garden hideaway kollekcióból beszereztem mind az öt új illatot mintagyertya formájában, azóta pedig ki is próbáltam őket, szóval jöjjön most a véleményem ezekről az illatokról.

Mielőtt viszont belevágnék a közepébe, először essen pár szó a mintagyertya használatáról. Mivel ezek nincsenek üvegbe ( vagy más tárolóba ) öntve, ezért mindenféleképpen bele kell helyezni valamibe, hogy a viasz ne folyjon szét – azonban nem mindegy, hogy mibe. Ha nem megfelelő formájú tartóban égetjük, akkor a viasz szét fog csúszni, és a kanóc megfullad benne, ezáltal kidobott pénz lesz az egész. Éppen ezért érdemes olyan tartót beszerezni, ami passzol hozzá – ez lehet bármilyen üveg gyertyatartó, nekem van egy darabom konkrétan a Yankee Candle-től, ebben égetem, és tökéletes végeredményt ad. Megfelelő tartóban akár 15 órás égést is tud biztosítani – ettől függetlenül én magam sokkal jobban szeretem a tartokat, azonban ebből a kollekcióból ez nem volt, így maradtak a mintagyertyák.

Na de lássuk is végre az illatokat, ABC sorrendben.

Afternoon escape

A leírás azt mondja: erdei kikapcsolódás egy elvarázsolt kertben – és ez önmagában össze is foglalja azt az érzést, ami magával ragad akkor, ha ezt az illatot égetem. Citrusos, kissé fás, de egyértelműen tavaszi virágos illatkompozícióról van szó, amiben számomra főleg a citrom és a jázmin a domináns összetevő. Kellemes, nyugodt légkört teremt, és erre csak rásegít a viasz halványzöld színe is. Megkedveltem, de nem ő lett az abszolút kedvencem az öt illat közül.

Camelia blossom

Virágok, és semmi más – így tudnám jellemezni ezt az egyszerűnek tűnő, mégis összetett illatot. Friss, kellemes illat, ami a kertben nyíló virágok illatának egyvelegét juttatja az eszembe. Legerősebben a jázmint és a pacsulit érzem ki belőle, de van még egy harmadik összetevő, aki kissé megfoghatatlan, picit édeskés, mégis abszolút virágos illat – talán ez lenne a kamélia? Bár még soha nem szagoltam ezt a virágot ezelőtt, de ha ilyen az illata, akkor ideje pótolnom ezt, mert nagyon finom akkord.

Homemade herb lemonade

Imádok mindent, ami citromos, így nálam ez az illat telitalálat volt, habár lehet, hogy egy nyári kollekcióba még jobban beleillett volna.Abszolút friss, kissé fanyar citromos illat, amiben nem elhanyagolható a menta szerepe sem. A fűszerezés először kissé érdekesnek tűnt, de hamar megszerettem, a muskotályzsálya, a kakukkfű és a babérlevél igazán pikánssá teszi ezt az illatot. Ő lett az egyik kedvencem mind közül.

Roseberry sorbet

Ettől az illattól féltem a legjobban – hiszen nem igazán rajongok a rózsa illatáért -, mégis bátran kijelenthetem, hogy ő lett az abszolút kedvencem a kollekcióból. Olyan szinten odáig vagyok érte, hogy csakis áradozni tudok róla. Friss, édeskés, gyümölcsös illat, amiben az én kedvencem a brazil szőlő. És hogy ne csak egy “uncsi” gyümölcsillat legyen, megspékelték rózsaszirmokkal és hibiszkusszal, amik együtt csodálatos, erős kompozíciót hoznak létre. Tényleg csakis csupa jót tudok mondani erről az illatról, ebben már biztos vagyok, hogy beszerzek még belőle gyertyát, mert soha nem akarom, hogy elfogyjon. 

Sunny daydream

Bár a leírás szerint kissé citrusosnak kellene lennie, illetve némileg füstösnek is a szantálfa miatt, ám én csak egy nagyon finom, tömény virágillatot érzek, amikor ezt a gyertyát égetem. Talán annyira nem különleges, mint a Camelia blossom, de nagyon friss, igazi tavaszi illat. A bergamott és a jázmin uralja legfőképp ezt az illategyveleget, de aki igazán figyel rá, az megérezheti benne az ylang-ylangot, a pacsulit,  sőt az ámbrát is. Ha már unod a szürkeséget, és valami igazi tavaszi illatra vágysz, akkor válaszd ezt.

Habár imádom a tavaszi illatokat, mégis általában minden kollekcióban volt egy-egy olyan darab, ami nem tetszett, ám ez most másképp lett: imádom a Garden hideaway mind az öt illatát. Egyszerűen fantasztikusra sikerültek, és egyáltalán nem lett elcsépelt egyik sem. Bátran próbáljátok ki őket, ha szeretitek a tavaszi, kora nyári illatokat, akkor nem fogtok csalódni.