Sziasztok!

Ez a nap is eljött, megtörtént életem első online növény vásárlása. Kissé furcsa érzés volt, hiszen én mindig személyesen vásároltam eddig a növényeket, és kissé aggasztott is, hogy milyenek lesznek, de lelövöm a poént, hihetetlenül tetszik mindegyik. A növénykéket a Fitoland webáruházban vásároltam, és azon kívül, hogy bemutatom nektek őket, szeretnék írni kicsit a rendelés folyamatáról is. 

Na de kezdjük is magával a vásárlással. A Fitoland weboldalán rengeteg különböző növény van, nem csupán szobaiak, hanem kültériek is, ámbár én csak az előbbiekből válogattam. Többféle méretben is kaphatóak a növények, így tudunk válogatni is. A vírus miatt most körülbelül 2 hét alatt érkezett meg a csomagom, de szerintem az abszolút jó szállítási idő, semmi probléma nincs vele.

A növények egy hatalmas kartondobozban érkeztek, ami jó alaposan ki volt bélelve, maguk a növénykék pedig papírba voltak csomagolva alaposan, a cserepük pedig folpackba. A tökéletes csomagolásnak – és a tökéletes szállításnak – köszönhetően a növényeknek az ég világon semmi bajuk nem esett, nem törtek le levelek, de még csak meg sem nyomódtak, épek, egészségesek – én pedig a szállítás részétől féltem a legjobban, de a félelmem abszolút alaptalan volt, a Fitoland csapata tudja, hogy mit csinál, és tökéletes növénykékkel leptek meg. 7 új lakóval bővült a lakásom, nézzük is őket – mivel nem tudok felállítani köztük egyáltalán sorrendet, ezért random fogok róluk mesélni.

Szobafenyő – Araucaria excelsa

Aki ismer, az tudja rólam, hogy imádom a fenyőket – nem véletlen a fenyőfás tetoválásom sem -, éppen ezért régi vágyam volt, hogy legyen a lakásban is egy, és ez most végre megvalósult. Amikor kiszedtem a csomagolásból nagyon meglepődtem, ugyanis közel 50 cm magas, sokkal nagyobb, mint amire számítottam. Szerintem meseszép, nagyon szép dísze is lesz a lakásnak.

“A Csendes-óceán déli vidékéről származó, laza ágrendszerű szobafa, tűlevelű, örvökben elhelyezkedő, vízszintesen szétterülő ágakkal. Fenyő rokonaihoz hasonlóan szimmetrikus felépítésű. Nyáron állítsuk a szabadba, akár félárnyékos helyre. Langyos, lágy vizet használjunk öntözéshez, időnként permetezzük. Sötét, száraz helyen hajtásai lekonyulnak, lehullanak.”

Ámpolnás gyertyavirág – Ceropegia woodii

Szintén hatalmas meglepetést okozott egy a gyertyavirág, ugyanis azt hittem, hogy ha már 9 cm-es cserépben érkezik, akkor kicsi lesz, nem igazán lesz hosszú hajtása, stb. Ehhez képest rengeteg hajtása van, amik között van olyan is, ami eléri a több, mint egy méteres hosszúságot! Imádom a kinézetét, azt, hogy ennyire egyedi, az én szívemet abszolút elrabolta.

“Akár 2 méter hosszúra is megnövő csüngő növény. Levelei szív alakúak zöldesszürke színűek, a ‘Variegata’ fajtaváltozatnál fehér szegéllyel díszítettek. A levelek kettesével fejlődnek. Virágai legtöbbször tavasszal és nyáron nyílnak, lilás színűek, apró gyertyatartókra vagy ernyőkre emlékeztetnek. Fényes helyet válasszunk számára. Az öntözések között várjuk meg, amíg a közeg kiszárad. Gumói érzékenyek a túlöntözésre, a sok víztől könnyen elrohadhat a növény. A közeghez érdemes jó vízelvezető homok, vagy kavicsos homokot keverni, hogy ezzel is csökkentsük a rothadás veszélyét. Szaporítása a hajtáson fejlődő kis gumók leválasztásával és elültetésével lehetséges a legkönnyebben. A gumó nélküli hajtásokat vízben ki is gyökereztethetjük, de ennek a sikeressége sokkal kisebb.”

Pénzlevelű pilea – Pilea peperomoides

Aki esetleg követ szobanövényekkel foglalkozó Instagram oldalt, annak ez a növény nem lesz ismeretlen, ugyanis a Pénzlevelű pilea hatalmas népszerűségnek örvend. Bájos kis növény, aminek pont az egyszerűsége tetszik a legjobban. Ez szintén egy olyan darab volt, amit azt hittem, hogy kisebb lesz, de gyönyörű, magas, dús növénykét kaptam – arról nem is beszélve, hogy éppen virágzik, és bár kis jelentéktelen virágai vannak, de számomra ez hatalmas pluszt jelent, hogy ilyen példányt kaptam.

“Kínából származó egyszerűen gondozható, gyors növekedésű dísznövény. Kerekded levelei zöldek, váltakozó állásúak, virágai jelentéktelenek. Világos, szórt fénnyel bevont helyet, állandó hőmérsékletet és magas páratartalmat kedvel. Szerencsehozó növénynek is tartják és a barátság jeleként is szokták ajándékozni.”

 

Szívlevelű filodendron – Philodendron scandens

Ahogy azt a következő három növényből valószínűleg látni is fogjátok, imádom a kúszó / futó növényeket, a Szívlevelű filodendron pedig számomra egy igen különleges növény, ugyanis egy nekem nagyon fontos emberre emlékeztet. Nagyon tetszik benne, hogy bár egyszerű zöld színe van, a levelek formája mégis különlegessé teszi azt. Sajnos a kicsomagolás során véletlenül sikerült letörnöm egy levelét, viszont ez abszolút az én hibám, mert figyelmetlen voltam. Viszont pánikra semmi ok, ugyanis rengeteg új hajtás van a növényen, amiknek hihetetlenül örülök.

“Közép-Amerikából származó, csüngő növekedésű levéldísznövény. Az élénkzöld, fényes levelek válla szíves, csúcsa kihegyesedő. A fiatal levelek kezdetben bronzos árnyalatúak. Vékony hajtásai 30-100cm hosszúra is megnőhetnek. Szobai körülmények között nem virágzik. Nyáron tartható a szabadban, tűző naptól védett helyen. Helyezhetjük függő kosárba vagy magasabb virágtartóba, de futtathatjuk rácsra, mohakaróra vagy más támasztékra is. Összeültetésekben jó talajtakaró. Sokat tűrő, igénytelen szobanövény. Hosszabb ideig elviseli a kevés fényt is. Ahol alacsony a páratartalom, ott rendszeresen permetezzük vízzel. Télen olyan helyen tartsuk, ahol a hőmérséklet nem esik 13°C alá.”

 

Szobafutóka ‘neon’ – Scindapsus aureus ‘neon’

Imádom a szobafutókát, van belőle itthon a tipikus változatból, az N Joy-ból, illetve az ezüstösből is, ezért úgy gondoltam, hogy beszerzem a neont is. Hihetetlenül élénk, vidám színe van, egyértelműen kitűnik a sok zöld növény között, nagyon feldobja a lakást. Ő is abszolút épségben érkezett meg, se egy letört levél, se kiszóródott föld. 

“Alap változata hazánkban az egyik leggyakoribb szobanövény, melynek hosszú hajtásain szórt állásban fejlődnek hosszú levélnyelű, széles vállú, szív alakú levelei. A ‘Neon’ fajtára élénksárga levélzet jellemző, mely üde, vidám hangulatot vihet a dísznövények közé. Erősen fagyérzékeny, ezért 10 Celsiusnál alacsonyabb klímának, vagy huzatnak ne tegyük ki. Legjobban világos, szórt fénnyel világított helyeken fejlődik. Talajban nem válogat, trópusi származása ellenére nem igényel magas páratartalmat, de a rendszeres öntözést és permetezést meghálálja.”

Szobafutóka ‘Marble Queen’ – Scindapsus ‘Marble Queen’

És ha már a szobafutókáknál tartunk, akkor nem maradhat ki ez a márványos csoda sem. Hihetetlenül régóta vágytam rá, és bár azt hihetnénk, hogy átlagos futókának számít, eddig mégsem sikerült beszereznem. De végre itt van, és ráadásul nem is akármilyen példány: hatalmas levelű, gyönyörű, egészséges. Nagyon tetszik a mintázata, nagyon kedvelem a fehéres, krém színű növényeket, úgyhogy azon leszek, hogy minél nagyobbra nőjön. 

“Alap változata hazánkban az egyik leggyakoribb szobanövény, melynek hosszú hajtásain szórt állásban fejlődnek hosszú levélnyelű, széles vállú, szív alakú levelei. A ‘Marble Queen’ fajtára krém színnel foltozott levélzet jellemző, mely üde, vidám hangulatot vihet a dísznövények közé. Erősen fagyérzékeny, ezért 10 Celsiusnál alacsonyabb klímának, vagy huzatnak ne tegyük ki. Legjobban világos, szórt fénnyel világított helyeken fejlődik. Talajban nem válogat, trópusi származása ellenére nem igényel magas páratartalmat, de a rendszeres öntözést és permetezést meghálálja.”

Tillandsia albida

Végül jöjjön a legkisebb, de a legkülönlegesebb növény, amit rendeltem, ami nem más, mint egy Tillandsia. Korábban még soha nem volt dolgom levegőnövénnyel – angolul azért jobban hangzik, Air plant -, de nagyon vágytam rá, hogy birtokoljak egyet, és végre ennek is eljött az ideje. Ideiglenesen azon a fakérgen hagytam, amin érkezett, de szeretnék számára valami nagyon kis mutatós helyet találni – több ötletem is van, meglátjuk, hogy melyik lesz a befutó.

“Az otthona egyedi dísze lehet ez a roppant hálás növény. Beéri hetente 1-2 permetezéssel és cserébe exkluzív pompájával díszíti lakásunkat. Ez a fán lakó, a broméliák családjába tartozó, közép és Dél-Amerikából származó növény a változatos klímaviszonyokat is jó viseli. Természetes helyén az őserdőkben a korhadt fákon él, de nem élősködő, gyökere csupán kapaszkodásra szolgál. A növény levelein vízfelszívó pikkelyek találhatók, melyekkel vizet és benne oldott tápanyagot vesz fel. Nagy előnye, hogy a más trópusi növénnyel ellentétben a nem érzékeny a kártevőkre, betegségekre. Viszonylag igénytelen növény, így a tartásmódja, ápolása is könnyű. Fényigényes, de a direkt napsugárzástól óvjuk. Hetente 1-2 alkalommal permetezzük a növényt levéldísznövény tápoldat tartalmazó vízzel. Szobahőmérsékleten érzi jól magát.”

És hát ennyi is lett volna. Hihetetlenül köszönöm a Fitoland csapatának, hogy lehetőségem nyílt beszerezni ezeket a szépségeket – melyekért bár nem fizettem, ámde ez abszolút nem befolyásolta a véleményemet, illetve pénzt sem kaptam a bejegyzésért cserébe. 

Ti pedig ne felejtsetek el belesni a Fitoland webáruházba – link az alábbi kép alatt -, és nézzetek körbe, garantálom, hogy nem tudtok majd ellenállni a növényválasztéknak. 🙂

https://bit.ly/2WNz61M – a linkre kattintva minden növényt megtekinthettek

!